Dúdolj! Ringass! Táncolj!

2024. 19. 01., 2:33pm
A Szregova utcai FONÓ Zeneház részt vállal a gyermekek zenei nevelésében

 

by Szendi Horváth Éva

Fonó Zeneház

A FONÓ Zeneház nemcsak nívós programjai és nemzetközi hírű kiadványai miatt vált ismertté, hanem azáltal is, hogy részt vállal a gyermekek zenei nevelésében

Ringató – kisgyermekkori zenei nevelés csütörtökönként 09.00, 09.45, 10.30-től.  Fitos Dezső Társulat Fonó Gyermek Néptáncegyüttes foglalkozásai kedden és csütörtökön (január 16-tól) 17:15-18:30. Minden szerdán Fonó Szerda tánctanítással és táncházzal 19:00-01:00. Minden második héten pénteken a Berka együttes moldvai és vonós táncháza. 20:30-02:00

Dúdolj. ringass, táncolj- családi foglalkozás - február 9./február 23.
A közös családi élmények mindannyiunknak fontosak. Felszabadultan együtt játszani pedig meghatározó élmény szülőként és gyermekként egyaránt. A FONÓ oglfalkozásain találkozik a zene, a játék, a tánc és a mese – minden olyan tevékenység, melyben mindenki kreatív alkotóként, szabadon lehet jelen. A Dúdolj! Ringass! Táncolj! egy olyan közeg, ahová mindenki hangulatának, igényeinek, lehetőségeinek megfelelően tud kapcsolódni. Zenével, mondókákkal, ölbéli játékokkal a kisebbek, tánccal, mozgásos játékokkal a nagyobbak, hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel mindenki a folyamat részesévé válhat. Ajánlott korosztály: 0-3 éves kor, de természetesen szívesen látunk nagyobb testvéreket is!
Jegyár: 1300 Ft

Laposa Julcsi NÉPI HANG-SZÍNEK baba-mama táncos koncert- február 14.

Laposa Julcsi zenekarával és színes hangcsöveivel havonta egyszer szerdánként zenés-táncos műhelyébe szeretettel várja a kisgyermekeket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt. Kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek az évszakokhoz kötődő népdalokkal, aktuális népszokásokkal. Ez idő alatt megélhetik, hogy gyermekükkel való kapcsolatukban milyen pozitív érzelmeket hoz felszínre a zene szeretete. Várnak mindenkit, aki bővítené népzenei dalkincsét, valamint szívesen megismerkedne a Boomwhackers hangcsövekkel, amikkel együtt zenélve egy különleges élményben lesz része a jelenlévő csipet-csapatnak. Ajánlott korosztály: 0-3 éves kor, de a foglalkozáson nagyobbacskák is nyugodtan részt vehetnek.
Jegyár: 1000 Ft

Kamasz Táncház a Sarjú Bandával

Farsangolás a Felsőtárkányi Hagyományőrző Együttessel
A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várják. A Kamasz Táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerek-táncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz azonban még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítanak azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, táncházzal. Az este folyamán - akár teljesen kezdő szinttől- tánctanárok segítik a bekapcsolódást. Tánctanárok: Pelyvás Dorottya és Széles Kristóf, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes táncosai. A februári alkalomra Felsőtárkányból érkeznek hagyományőrző vendégek a farsangolásra. Táncot tanít: Szabó Dániel

Jegyár: 1000 Ft

Bolgár táncház a Martenicával- február 2.

A rendkívül gazdag bolgár népzene és néptánc világába kínál betekintést a Martenica zenekar, melynek műsorán felfedezésre indulhatunk a különböző dialektusok színes kavalkádjába. A ritmusok sokszínűsége találkozik a dallamok keleties hangzásával, melyet az együttes a Balkán legjellemzőbb népi hangszerein szólaltat meg. A táncokat a 40 éve működő Martenica Együttes tagjai tanítják, segítve a horok és racsenicák mozdulatainak, lépéseinek stílusos elsajátítását.

Jegyár: elővételben 1500 Ft, az esemény napján 2000 Ft (mely a Berka együttes aznapi moldvai és vonós táncházára is érvényes)

Fonó Szerda táncház

Az ország egyik legpatinásabb – a FONÓ létrejötte óta folyamatosan működő - táncházába olyan kezdő és

haladó táncosokat várnak, akik heti rendszerességű táncoktatások keretében szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy tájegység táncát illetően. Az élőzenés tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, énektanulással és táncházzal zárul. Várnak minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül!

A tánctanfolyam keretében őrkői cigánytáncokat tanít Kis-Demeter Erika és Kis István.  A tanfolyamot követő táncház házigazdája: Horváth Zalán.

19:00 - 21:00 Örkői tánc- és énektanítás.

21:00-01:00 Táncház

Jegyár: elővételben 2000 Ft, az esemény napján 2500 Ft

Berka együttes moldvai és vonós táncház – február 2.

A Berka együttes a Fonóban minden második pénteken több mint tíz éve tartja rendszeres táncházát. A Berka klubok táncházaiban mind a moldvai, mind pedig a népi-vonós zenére táncolni vágyók találnak lehetőséget, hiszen két teremben megy a tánc egész este! A Nagyteremben Gyurka Fábián táncmester és a Berka jóvoltából moldvai táncházi hangulatokkal, az Előtérben vonós táncházi muzsikával várunk minden érdeklődőt!  Ebben a hónapban a Berka két vonós vendége: A Hegymegett zenekar és az Eszterlánc

Jegyár: elővételben 1500 Ft, az esemény napján 2000 Ft

Eszterlánc koncert és táncház – február 16.

Az Eszterlánc, megalakulása óta elsősorban hagyományos mezőségi népzenét játszó zenekar. Négy mezőségi falu zenei hagyományait feldolgozva idáig nyolc Eszterlánc lemez jelent meg. Koncertjeiken elsősorban a tóvidéki, magyarszováti és mezőköbölkúti zenét játszanak. A zenekar és a visszatérő vendégművészek munkáját Császár Attila fogja össze mezőségi gyűjtőútjaira támaszkodva. A zenekar tagjai: Bognár Szilvia – ének, Komáromi Márton – hegedű, Szilágyi Márton – hegedű, Császár Attila – kontra, Bálint László Domonkos – bőgő. A zenekar a koncert után a Barka együttes moldvai és vonós táncházában is muzsikál majd.

Jegyár: elővételben 2000 Ft, az esemény napján 2500 Ft, mely a koncertet követő táncházba is érvényes

Rézeleje Fanfárosok: Beköszönő - lemezbemutató és táncház – február 8.

A Rézeleje Fanfárosok 2020 óta játszanak együtt elsősorban moldvai és balkáni tánczenét. Ahol megjelennek, megidézik azt a hangulatot, ahogyan a népi dallamok a mai korban eredeti közegükben tovább élnek: modern hangszereken megszólalva, egy rezesbanda ropogós hangzásával. Első albumuk, melynek címe, Beköszönő, meghatározó mérföldkő a zenekar életében. Éppen ezért fontosnak tartották, hogy feljátszott anyag - amennyire csak 16 és fél perc engedi - megjelenítse azt, honnan indultak, merre tartanak, és milyen együtthatások teszik hetünket azokká, akiket ma „Rézeleje”-ként emlegetnek. A lemezen hallható dalok a csángó-magyar kultúra, az azzal egy térben virágzó román muzica populară és a balkán népzene világában fogantak. A hangzást egyedivé teszi a zenekar tagjainak különböző zenei hátteréből adódó eltérő, egymást jól kiegészítő ízlése és kreatív energiája, valamint a zenekar Magyarországon egyedülálló hangszerösszetétele. A zenekar tagjai: Antonovits Bence- tenor/alt szaxofon, Bereczki Bálint- tenorkürt, Békési László- tenor szaxofon/klarinét, Geröly Tamás- dob, Korsós Kinga- koboz, ének, Szabó Levente- harmonika, Udvardi Márton- trombita.

Jegyár: elővételben 1500 Ft, az esemény napján 2000 Ft

Ígjen a falu! – farsang – február 9.

Ígjen a falu címmel indult útjára a FONÓ új rendezvénysorozata, amelynek célja egy újszerű megközelítése a már közismert táncházformának. Kulturális örökségünket tiszteletben tartva, de saját, fiatalos lendülettel vegyítik a régies táncházak hangulatát a folkkocsmák világával, valamint a jelenlegi házibulik sajátos elemeivel. Február 9-én a hideg évszakot egy felejthetetlen bulival szeretnék elbúcsúztatni!

Az alaphőfokot a már jól ismert Csángálló zenekar teremti meg egy nem mindennapi koncerttel, majd az Erdőfű fogja lüktetni velünk a táncház szívét tovább. Házigazdák: Kupec Zsolt és Mir Dávid Hessami.

Jegyár: elővételben 1500 Ft, az esemény napján 2000 Ft

Okos Viola lemezbemutató koncert – február 1.

Okos Viola énekes, dalszerző (Odd ID / ex Ethnofil, Makám Quartet, Fuvalom Énekegyüttes) lemezbemutató koncertjén népzenét feldolgozó szólóanyagát hallható majd. Viola gyermekkora óta foglalkozik zenével, családja révén a népzenén keresztül ismerkedett meg a színpaddal. Tanulmányait az egri zeneiskolai évek után énekesként és hegedűsként a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola népzene tanszakán folytatta. A népzenén kívül számos más zenei műfaj is hatott rá, előadóművészként a könnyűzenei stílusokban is alkotott.

A hegedűn kívül gitárral és kobozzal is fellép, az Odd ID/Ethnofil zenekarnak 13 éve tagja. Az együttes az ethno, progresszív, elektronikus elemeket sajátos hangzásvilágban ötvözi és magukat ma már „post-pop” -ként aposztrofálják. Idén lett Krulik Zoltán egyik formációjának, a Makám Quartet-nek az énekese - hegedűse, valamint a Fuvalom népi a capella együttes tagja. Néhány éve szólóban is rendszeresen előad.

A frissen megjelenő kislemez zenei anyagának ő a szerzője, rögzítője és szerkesztője is. A debütáló EP-hez ebben az évben vizuális anyag társult, így a zeneszámok videoklippel együtt jelennek meg. A népdalfeldolgozásokat alternatív műfajok hatják át, letisztult, merengő, atmoszferikus zenei világ. A zeneszámok koboz- és gitáralapra írt darabok, melyeknek kiegészítői jellemzően az énekhang, a hegedű és különböző hangeffektek.

Jegyár: elővételben 1500 Ft, az esemény napján 2000 Ft

Nunki Bay Starship X perpētuum Űrfarsang – február 10.

Mindig is úgy érezted, hogy a hétköznapok emberi húsa mögött inkább egy kisbolygó vagy, vagy egy ősi entitás egy másik univerzumból? Tökre megértetted E.T.-t, amikor hazatelefonált? Unod már, hogy mindenki úgy hivatkozik rád, hogy "jaj, az a gyerek totál UFO"? Február 10-én végre igazán önmagad lehetsz! Vegyük le ezt a kényelmetlen emberjelmezt és bulizzunk egyet az Űrfarsangon, ahol megismerhetitek a Nunki Bay Starship új billentyűsét, Szűcs Marcit is!

Az Űrfarsanghoz a perpētuum csatlakozik frissen megjelenő kislemezükkel, ami az elengedést boncolgatja. A három dalos EP a múltban mereng és a jövőbe néz. Az olykor szívbemarkoló, máskor tomboló EP dalai most először szólalnak meg élőben a Fonó színpadán. Gyertek és búcsúztassuk együtt a telet!

Jegyár: early bird 1800 Ft, elővételben 2200 Ft, az esemény napján 2700 Ft

Andras Toth - piano solo – február 23.

Andras Toth a magyar underground szcéna egyik meghatározó művésze, zenei producer, dj, kortárs zongorista. Egy berlini techno label égisze alatt 2007-ben jelent meg először bakelitlemezen. Zenéi a mai napig amerikai, kanadai, német, illetve magyar kiadóknál látnak napvilágot, főként bakeliten. Többször is fellépett már a londoni Fabricben, a párizsi REX klubban, illetve adott már szóló zongora koncertet a híres moszkvai ARMA17-ben is. Társproducerként legutóbb Frenknek segített szerzői albumában, de a san francisco-i Andrew Rasse-val több mint egy évtizede folytatott sikeres kollaborációi többek közt a BBC Radio 1 Essential Mix keretein belül, vagy épp John Digweed house legenda szettjeiben tűnnek fel.

Ambient stílusú, minimalista, repetitív zongoraművei főként improvizatív szólókoncertjein hallhatóak, de különböző installációk, játék- illetve dokumentumfilmek hangbetétjeiként is sokszor szerepelnek.

Jelenleg egy marokkói-olasz-magyar nagyjátékfilm zenéjén, és szóló zongora albumjának befejezésén dolgozik, amelybe először hallgathat bele a közönség a Fonó Steinway & Sons Essex zongoráján! 

Jegyár: elővételben 2000 Ft, az esemény napján 2500 Ft

Flamenco y poesía - flamenco est Lorca lírájával – február 3.

Különleges flamenco estre invitálunk, ahol a tradicionális dalok és táncok textúráját Federico García Lorca - e világ itthon legismertebb költőjének -, szépséges, spanyol nyelvű lírája szövi át. A granadai születésű Lorca sorai otthonosan illeszkednek a szilajul lüktető ritmusok, zsigeri dallamok, szépséges gitárfutamok körébe, hiszen ugyanazok az emberek, városok, illatok, szelek és sorsok ihlették őket. Nem csoda, hogy számos flamenco énekes merített a flamenco dalirodalom alakulása során Lorca verseiből. Előadásunkban ezt a kölcsönös, ezer szállal szövődő, időbeli korlátokat nem ismerő művészi összekapcsolódást kutatják.
Olyan este lesz, ami egyrészt elrepít a mediterrán tenger messzi partjaira, másrészt nagyon mai, nagyon jelenvaló és őszinte „beszélgetés” a flamenco hagyományos zenei- és táncnyelvén.Az est gitárművésze Rőthy Krisztián, aki közel másfél évtizede Granadában élő és alkotó zenész, zenei producer. A dalokat és a spanyolul elhangzó verseket a spanyolországi Huelvából származó Jorge Díez Aragón tolmácsolja. A flamenco tradicionális hármasát Böröcz Petra flamenco táncművész teszi teljessé. A műfajban mindent meghatározó ritmus, vagyis a compás felelőse Bózsa Anikó lesz. Négyűjüknek, a flamenco improvizatív hagyományain alapuló találkozásából építkezik a műsor. Böröcz Petra – tánc, Rocío Granado – ének, Rőthy Krisztián – gitár, Bózsa Anikó - taps, cajón

Jegyár: early bird 3000 Ft, elővételben 3500 Ft, az esemény napján 3900 Ft

Boyongó, vendég: Kiss Zenészek
A felvidéki Ipolybalogról érkező Kiss Zenészek igazi hullámvölgyeket teremtenek meg a színpadon. Művészetükben megjelenik a mélázás, az önmagunkra való odafigyelés és a szerelem színes alternatívái. A határon túlról érkező könnyűzenét játszó együttes előszeretettel visz színpadra néhány dalfeldolgozást is. A saját szerzemények és a dalfeldolgozások finoman szövődnek... Dararam...  "

-Különböző zenei múlttal rendelkezünk, és most együtt bontunk vitorlát. Ugyanúgy bolyongunk külön-külön az országban, világban, mint együtt a zenei stílusok között. Gyakran visszatérünk a magyar népzenei gyökerekhez, de éppen csak addig, hogy újabb ötlet szülessen és máris szárnyalunk tovább, hogy sajátunkként tudjuk játszani a dallamokat. Mondhatnánk úgy is, hogy kortárs népzenét játszunk,  - vallja a Boyongó.

Jegyár: elővételben 2000 Ft, az esemény napján 2500 Ft

Davereform Quintet

A 2022 őszén alakult, modern jazz műfajban alkotó zenekar az amerikai, skandináv és balkán jazz egyedi, izgalmas fúzióját hozza létre, teret engedve a nagy ívű improvizációknak is. A srácok az eszköztárukat a jazz balladától a kortárs komolyzenén át a slampos groovokig széles skálán megvillantják. A zenekar névadója, zeneszerzője és dobosa Szegő Dávid (Santa Diver, Nasip Kismet, Tha Budapest Turnarounds), altszaxofonon Mester Dániel (Budapest Jazz Orchestra, Nasip Kismet), trombitán Subicz Gábor (Subtones, Modern Art Orchestra), zongorán Oláh Krisztián (Oláh Krisztián Quartet, Nagy Emma Quintet), nagybőgőn Hock Ernő (JÜ, Decolonize Your Mind Society) közösen teszik a formációt igazi szupercsapattá, hiszen mindannyian megkerülhetetlen egyéniségei a magyar jazz és könnyűzenei életnek. 

Jegyár: elővételben 2000 Ft, az esemény napján 2500 Ft

Mutatom, amit látok - Rencz Norbert fotókiállításának megnyitója

-Zene és tánc. E két művészti ág bűvöletében élek gyerekkorom óta. Kitöltik a mindennapjaimat, gyógyírt jelentenek bánatra, eszközt az öröm megélésére, lehetőséget a fejlődésre, fórumot az önkifejezésre és persze teret nyitnak a művészi megmutatkozáshoz. Táncosok és zenészek körében élek, őket látom, őket hallgatom. Olyan embereket, akiknek a művészete elillanó, ezért minden nap egy új, tiszta lap, amelyet újra lehet színezni. Bő három évvel ezelőtt világossá vált, hogy a fényképezőgéppel kötött életre szóló barátságom egy olyan világot jelent, melyben a saját látásmódomon keresztül megmutathatom mindazon impulzusokat, melyek az én táncos-zenés világomban érnek. Legfőbb motivációm a fotóimat művészi tartalommal megtölteni úgy, hogy a hangsúly mégis a szereplőkön maradjon. Fotózás közben együtt izgulok a színpadra lépő művészekkel, és abból a flow-élményből merítkezem, melyet jómagam is ismerek a táncolás és a zenélés által. Ez életem első kiállítása, - mondja Rencz Norbert.

A kiállítás napján 18:00 óráig a belépés ingyenes.