Drága Nagyi

2024. 23. 01., 3:56pm
Január végétől új argentin-spanyol koprodukció látható a magyar mozikban!

 

by Szendi Horváth Éva

A Pannónia Entertainment újabb spanyol bemutatója, a Drága Nagyi ezúttal Dél-Amerikába kalauzolja el a nézőket

Bár az interkontinentális koprodukció többnyire Argentínában forgott, témája és stábja miatt erős a spanyol, pontosabban a baszk behatás. Így az alkotók a földrajzi egyveleg kapcsán végeredményben a 60/40 százalékos megoszlást vélik reálisnak. Ez nézőként azért lehet előnyös, mert megjelenik benne mind az ibériai, mind a latin-amerikai filmnyelv, így akár több embert tud megszólítani. Magyarországról nézve a Drága Nagyi személyes hangvételű kulturális megközelítését nem feltétlenül lehet úgy átélni, ahogy az alkotók szánták, de a mondanivaló és a történet maga kellőképp univerzális. A szülőföldről való kivándorlás már ismerős elem lehet a magyarok hétköznapi életében is.

A Baszkföldön élő Mikelnek (Joseba Usabiaga) nem alakul túl mesésen az élete. Barátnője épp szakított vele és munkanélküliként már épp’ elege van Spanyolországból. Így másod-unokatestvérének, Chelónak (Joseba Usabiaga) hívására Argentínába költözik. A kisváros lakói azonban szinte mind baszk felmenőkkel rendelkeznek, akik már ott születtek,  sosem jártak szüleik és nagyszüleik szülőföldjén. Ugyanakkor mélyen őrzik hagyományaikat, melyek a település mindennapjait meghatározzák. Ráadásul az online ígért munkalehetőség is tovaszállni látszik.  Mikelben ugyanis hamar tudatosul, hogy Chelo valójában igazi álmodozó típus és a vállalata még nem is létezik. Ekkor viszont évek óta vegetatívan élő nagynénje, Dolores (Itziar Aizpuru) hirtelen magához tér, de nem túl stabil elmeállapotban. Az öreg hölgy Mikelről azt képzeli, hogy ő az öccse, aki amúgy valójában Mikel nagyapja volt. A főhős innentől gondozni kezdi rokonát. Ám Argentína kellős közepén, az Isten háta mögött se tud szabadulni Baszkföld dolgaitól, melyekből a környezetváltással olyannyira ki szeretett volna szakadni. Viszont a felsejlő új szerelem miatt hajlandó beilleszkedni a város életébe.

A Jabi Elrotegi rendezésében készült 100 perces alkotás még ’22 őszén mutatkozott be fesztiválokon és Spanyolországban. A kezdeti lendület után Argentínában egészen múlt év szeptemberéig kellett várni a mozis befutásra. A film a nemzetközi porondon Magyarországra az elsők között ér el. A kinti kritikák egyik címszava a dramedységhez kellő, ideálisan eltalált humor és dráma mértékének a dicsérete volt.
Noha kisvárosként van ábrázolva, a forgatás nagy része Córdobában és Mendozában zajlott. 
A baszk jeleneteket pedig többnyire Bermeoban,  a szépséges kikötővárosban vették fel.