”Dörmögj, testvér, egy sor Petőfit...”

2022. 31. 05., 9:00pm
A 6SZÍN-ben Stork Natasa, Szamosi Zsófia és Szilágyi Ágota szereplésével mutatják be Petőfi Sándor Az apostol című művét.

 

by Szendi Horváth Éva

 

Az előadás a Független Színművészetért Alapítvány és a 6SZÍN közös produkciója, melyet Szilágyi Bálint állít színpadra..

A rendező személyes élményei miatt is fontosnak tartja Az apostol bemutatását. Mint elmondta, amikor végzős hallgatóként nem kapott munkát, és úgy tűnt, nem gyakorolhatja majd választott hivatását, rendkívül sötéten látta a jövőt.

-Ebbe a történetbe kapaszkodtam. Összenőttem vele. Egyszerre érintett meg a félreállított főhős sorsa és Petőfi mágikus nyelve. Azóta öt év telt el. Sok minden változott. Az életemben is. Sok mindent másként látok. Például megértettem, hogy Szilveszter, a költemény főszereplője, önmagát állította sarokba. Nem ok nélkül, persze. Miért fontos? Mert rólam szól. Azt éreztem. Mert meg tudom magamat mutatni vele. És ha foglalkozom vele, talán magamat is jobban megértem, - mondja Szilágyi Bálint

Petőfi elbeszélő költeménye eredeti formájában hangzik el az előadásban, melyről a fiatal rendező így nyilatkozott:

-Az Apostol óva int mindenféle elvakultságtól. Beleértve a szűkkeblű nacionalizmust is. De, hallgatva ezeket a sorokat, némi büszkeséget érzek, hogy ahhoz a nemzethez tartozom, amelynek anyanyelvén ez a géniusz is alkotott. 

Szilágyi szerint az előadás azokat kívánja megszólítani, akik szoktak még töprengeni a világ menetén. Mint mondta: nem azoknak szól, akik az úgynevezett aktualitásokra kíváncsiak, hanem azoknak, akik az események mélyebb összefüggéseit kutatják.

-És hisznek abban, hogy talán mindennek oka van. Esetleg értelme is. Még ha nem is látjuk. Meg fognak ismerni egy embert, aki ezzel a kíváncsisággal zuhant végig az életén. Látni fogják, hol és hogyan dönt. Döntéseit nyugodtan kérdőjelezzék meg! Talán meg fogja lepni őket, élete végén hova jut. "Dörmögj, testvér, egy sor Petőfit, köréd varázskör teremtődik.”- így szől a híres Illyés-idézet. Nálunk 2 órán keresztül Petőfit hallgathat a néző. Mindenkinek szól, aki kíváncsi erre a varázslatra. Mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit jobban szeretné érezni magát  a hazájában. 

A 6SZÍN-ben június 4-én mutatjákbe Az apostolt.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Az előadás az NKA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.