Doktor Szöszi musical Budapesten

2021. 26. 10., 9:14pm
New York, London és Bécs után Budapesten is látható lesz a Doktor Szöszi nagysikerű film Broadway-musical változata.

by Szendi Horváth Éva

Elle Woods szerepét — kettős szereposztásban — Szegő Adrienn és Pacskó Dóra alakítja. A 2022. január 14-i premieren olyan musical sztárok is feltűnnek majd az előadásban, mint Janza Kata, Détár Enikő, Bálint Ádám vagy Nagy Balázs.

Doktor Szöszit 2001-ben – éppen húsz éve – zárta a szívébe a világ. A Reese Witherspoon főszereplésével készült alkotás a szőke nős viccek cáfolataként született és egy csapásra a közönség kedvence lett. A romantikus vígjáték 2003-ban még folytatást is kapott, és népszerűsége évekkel később sem csökkent.

2011-ben az Elle Woods kalandjaira épülő musical is megszületett. Az előadást a Broadway-n 7 Tony-díjra jelölték. 2011-ben a West Enden elvitte többek között a legjobb musical díját.

A musical Non-replika változatban került színpadra
Az ambiciózus szőke lány, akiben kevesen hisznek, mégis a csúcsra tör - úgy, hogy közben hű marad önmagához - megérkezett Budapestre is. 2022. január 14 -én a BOK csarnokban Molnár László rendezésében mutatják be A Broadway előadás non-replika változatban kerül színpadra, a rendező elárulta, hogy azért akad, amin változtattak.

—Nekünk a díszletben és a jelmezben lesz eltérés. Inkább a filmre fogunk hasonítani, mint a Broadway változatra. A zenén és a történeten nem is lehetett és nem is akartunk változtatni, mert nagyszerűen összerakott előadásról van szó. A szövegkörnyezet, a dalok ugyanazok lesznek, csak persze nálunk magyarul csendülnek fel a nagyon is populáris zeneszámok – mesélte Molnár László rendező.

Nehezen állt össze a szereplőgárda
A próbák szeptember közepén már elkezdődtek, jelenleg táncpróbák zajlanak, egészen november 15-ig. Ekkor fog csatlakozni a rendező is a munkafolyamathoz, hogy aztán januárig meg se álljanak. A szereplőgárda is már összeállt, de ez nem volt könnyű feladat.

— Magyarországon mindig nehéz kiválasztani a szereplőgárdát egy Broadway-musicalhez.

Annyira speciálisak az amerikai karakterek, az énektudásuk, hogy nagyon nehéz összehozni itthon, hogy mind karakterben, mind hangban jók legyenek. A színészet és az éneklés ugyanis alapszempont, ezen nem tudunk változtatni. Sok mindenen tudunk. Például egy vörös hajú lány lehet szőke, parókával, de az énektudásának adottnak kell lennie – tette hozzá a rendező, aki azt is elárulta: 20 évvel ezelőtt már imádta a filmet.

Ciki vagy sem, én szeretem az ilyen csajos, romantikus filmeket. A Doktor Szöszi gyorsan fogalommá vált. Ezzel együtt nehéz feladat is színpadra vinni, mert mindenki a filmhez fogja hasonlítani, azokat a főszereplőket, azokat a jeleneteket akarja viszont látni. A musical egyébként nagyon követi a film dramaturgiáját, úgyhogy abban bízom, hogy nekünk nem kell majd nagyon küzdeni, hogy visszaadjuk a film látványát és érzései.

Gyilkos is ott lesz a színpadon
És, hogy benne lesz a Gyilkos, a cuki csivava, aki mindig ott lapult Elle hóna alatt? Igen!

Lesz csivava az előadásban, még beszélni – ugatni – is fog. Az ő betanításuk is már folyamatban van – árulta el a legnagyobb titkot Molnár László.

A „Legally Blonde” zenéjét és szövegét Laurence O'Keefe és Nell Benjamin írta.

A magyar előadás szövegét Ladinek Judit fordította, akit eddig színésznőként ismerhettünk, de Brooke Wyndham szerepében a Doktor Szösziben is színpadra lép. A főszerepet (Elle Woods) kettős szereposztásban Szegő Adrienn és Pacskó Dóra (Budapesti Operettszínház) alakítja, Emmetet Bálint Ádám (Budapesti Operettszínház) és Bercsényi Péter. A Musical Színház zenés darabja a januári premiert követően, vidéki turnéra megy, melynek keretében 10 városban lesz látható a Doktor Szöszi musical.

Utazz Londonba Doktor Szöszivel!
A 2021. október 31-ig a budapesti előadások egyikére a szervezők a 2 db I. kategóriájú jegyet váltó nézők között egy kétszemélyes 2022. márciusi londoni utat sorsolnak ki. A szerencsés nyertes kétszemélyes utazást nyer repülőjeggyel, szállással és két darab színházjeggyel, amit ő maga választhat ki. Hogy miből lehet választani? Cinderella, Pretty Women, Matilda, Mamma mia, Wicked. A játékon való részvételhez regisztrációra nincs szükség, mert a jegy.hu rendszerén belül történik a sorsolás.