Divat virtuálisan és élőben

2020. 18. 04., 10:35am
Az MDDÜ számára vírushelyzetben is a divat- és designipari szereplők élveznek prioritást

Az MDDÜ számára vírushelyzetben is a divat- és designipari szereplők élveznek prioritást

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a divat- és designipar integratív szervezeteként mindent megtesz annak érdekében, hogy az iparági szereplőkkel és szakértőkkel aktív kapcsolatot tartva, lépéseket tegyen a világjárvány okozta iparági következmények enyhítésére. Továbbá az MDDÜ felelős szervezetként célul tűzte ki, hogy az emberek egészségét szem előtt tartva folytassa programjait.

A jelenlegi járványügyi helyzet átírja a gazdaság teljes egészét, köztük a kreatív iparágat is. A szakma integratív szervezeteként a Magyar Divat & Design Ügynökség kötelességének érzi, hogy nehéz időkben is támogassa a divat-és designipar szereplőit.  Vegye figyelembe azt a tényt, hogy a krízis magas fokú alkalmazkodást követel meg az iparág szereplőitől is.

Az aktuális helyzetkép felmérése érdekében az MDDÜ kérdőív segítségével mérte fel a világjárvány divat- és designiparra gyakorolt hatásait, valamint a jelenleg látható következményeket.

Az online kiküldött kérdőívre összesen 369 kitöltés érkezett, a két iparágon belül szinte azonos számú gyártói és tervezői profilú vállalkozás küldte el válaszát. A kérdőív célja, hogy láthatóvá és mérhetővé tegye azokat a nehézségeket, amelyeket most különösen nagy kihívásként élnek meg a szakma képviselői.

A felmérés eredményeit figyelembe véve egy olyan akcióterv kidolgozását végzi az MDDÜ, amellyel enyhíteni tudja a világjárvány okozta iparági problémákat.

Elysian

Az Ügynökség folyamatos kapcsolatot tart fenn az iparági szakértőkkel, szervezetekkel, valamint az érintett gyártókkal és tervezőkkel, hogy friss információk és tapasztalatok alapján alakítsa ki lépéseit, illetve a vírusjárvány hatásait mérséklése céljából induló programjait.

Az ágazat képviselőinek visszajelzései alapján a Magyar Divat & Design Ügynökség javaslatokat fogalmazott meg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport számára annak érdekében, hogy közvetítse a magyar divat-és designipar szükségleteit a gazdaságpolitikai döntéshozók felé. Az MDDÜ iparági integratív szervezetként segíti a járvány lecsengése utáni gazdaságélénkítő intézkedések megvalósulását.

Az Ügynökség a következőkben egy új működési modellre rendeződik be, amellyel felkészülve az elkövetkezendő időszak hozta bizonytalanságra, felelős szervezetként tud hozzájárulni a járvány további terjedésének megakadályozásához és a megkezdett munka folytonosságához.

Mindebben jelentős szerepe lesz a virtuális térnek. Ez lehetővé teszi, hogy egészségügyi kockázat nélkül folytatódjanak az iparági szereplők oktatását célzó programok.  Köztük a hazai divat mentorprogram, a nemzetközi divat mentorprogram a Camera Nazionale della Moda Italiana-val, a design START és a design SPEED is.

A hazai divatmárkák gazdasági stabilizálását célzó magyar mentorprogram résztvevői áprilisban online workshopokon, illetve konzultációkon keresztül sajátíthatják el a sikeres vállalkozói léthez szükséges pénzügyi, gazdasági, értékesítési és brandépítési ismereteket.

Ugyanez a gyakorlat jelenik majd meg a hamarosan induló design START mentorprogram esetében is, amely a hazai designvállalkozások versenyképességét hivatott javítani, valamint hozzájárul a működésük megszilárdításához is. Mindemellett a magyar designmárkák országhatáron túli térnyerését segítő design SPEED is a távoktatásra áll át.

Az MDDÜ célja, hogy a nemzetközi mentorprogramokba is átültessék a digitális megoldásokat, hogy távolról is segíthessék a magyar márkák nemzetközi értékesítését.

A szakmai kapcsolatépítés serkentése céljából az MDDÜ tavasszal elindít egy olyan gyártásfejlesztési felületet is, amely kifejezetten a digitalizáció nyújtotta előnyökre épít és közös online platformot teremt a gyártók és a tervezők számára az értékesítési folyamatok és a szakmai kapcsolati háló kialakulásának ösztönzésére.

A 2020-ra tervezett egyes programjait átütemezi az Ügynökség, egyes programokat pedig bizonytalan ideig nem valósít meg a szokásos keretek között az érdeklődők egészségének megóvása érdekében.

Ilyen eseménynek minősül az április 24-25. között tervezett Budapest European Fashion Week is, amelyet a magyar divattervezők hazai és nemzetközi ismertségének növelése céljából került volna megrendezésre.

Ugyanez a döntés született a design témákat felvonultató design DIALOG, valamint a divatfókuszú Fashion Flash kerekasztal beszélgetések megtartásáról is, amelyek a divat-és designipart érintő szakmai párbeszédeknek adnak otthont.

Hungarian Fashion and Design Agency

Tervezett Budapest Central European Fashion Week SS 21

Szept. 4. 11:00 – szept. 5. 22:00

Bálna Budapest

A Budapest Central European Fashion Week ÚJ IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE INFORMATÍV JELLEGŰ. VÁLTOZÁSÁNAK JOGÁT FENNTARTJUK. TOVÁBBI RÉSZLETEKÉRT KÖVESSÉK FIGYELEMMEL A BCEFW HIVATALOS OLDALAIT.