Disney és a King’s Singers

2023. 21. 12., 1:35pm
A király énekesei- az éneklés királyai szokták mondani Grammy-díjas brit The King’s Singers énekegyüttesre

 

by Szendi Horváth Éva - SBEdit

A Filharmónia Magyarország rendezésében a sztárcsapat lemezbemutató koncertet tart három hazai városban. A nagy érdeklődésre számot tartó produkciót Budapesten (jan. 16.), Debrecenben (jan. 17.) és Szegeden (jan. 18.) mutatják be.

Az együttes a Disney 100 éves születésnapjára emlékezve a legismertebb és legnépszerűbb animációs filmzenékből válogat a zene- és mozirajongó közönség legnagyobb örömére.

Az eddigi legnagyobb szabású The King’s Singers projektről van szó, mely vadonatúj feldolgozásokat tartalmaz az elmúlt évszázad közkedvelt rajzfilm­klasszikusaiból. A világhírű együttes különleges szimfonikus zenekari arénaturnéval ünnepli meg az ikonikus történetmesélés 100 évét. Így a zenén keresztül minden korosztály számára felidézik a gyermekkor legszebb emlékeit az Oroszlánkirálytól a Jégvarázsig. Köztük olyan népszerű történetetekig, melyben például egy királylány mély álomba merül, melyből csak az igaz szerelem csókja ébresztheti fel.

Nagyszabású aréna show-val és az ennek megfelelő látványelemekkel készül a fiúcsapat ezekre a koncertekre. A hattagú a cappella sztárcsapaton kívül a Kodály Filharmonikusok Debrecen gondoskodik majd a színvonalas, minőségi zenei élményről. A zenekar egy teljes értékű szimfonikus repertoárt vonultat fel, ahol egyes hangszerek még szólószerepet is kapnak. Lesz, ahol a szimfonikus zenekar önállóan muzsikál, lesz, ahol kíséri a szigetországi énekegyüttest, és lesznek a cappella darabok is.

A King’s Singers a legnépszerűbb rajzfilmslágerektől inspirálódva készítette el a When you wish upon a star című albumát, az eredményt élőben is megmutatják hazánkban.

A félévszázados múltra visszatekintő The King’s Singers nevéhez több ezer koncert fűződik. Utánozhatatlan hangzáskultúrájuknak köszönhetően fellépéseiket mindig telt ház és hangos siker kíséri. Az együttes 1968. május 1-jén alakult, amikor a Cambridge-i King’s College-ban. Akkor és ott a diplomázott karénekes hallgatók koncertet adtak a Queen Elizabeth Hall-ban, London déli parti központjában. A csapat az évek során többféle felállásban énekelt már, de ez a londoni debütálás egy öt évtizedes karriert indított útjára. A tradicionális kórus-repertoár az alapítók vérében volt. Ám ami igazán kiemelte őket a többiek közül az a zenei sokoldalúság, a könnyűzene fantasztikus magas minőségben való megszólaltatása. Hetente jelentek meg a tévében főműsoridőben, miközben kórusok által sosem énekelt populáris zenéket adtak elő. Angolos vonzerejüket precíz zenei tudásukkal kombinálva világszerte megnyerték a közönség szívét.

Az együttes rendszeresen koncertezik a londoni Royal Albert Hall-tól a Sydney-i Operaházig, a Carnegie Hall-tól a Pekingi Előadóművészetek Nemzeti Központjáig vagy az amsterdami Concertgebuow-ig.

Érkezésüket, a különleges program miatt nagy várakozás előzi meg. A koncertre a jegy, így ünnepek előtt nemcsak kiváló ajándék, de remek, örök életre szóló élmény lehet a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt, ahol a gyerekek felidézhetik kedvenc meséik dallamait.

Jegyek akár családi kedvezménnyel a jegymester. hu oldalon kaphatóak.

Lemezbemutatóval ünnepli a Disney 100 éves évfordulóját a The King’s Singers!
(2024. január 16. Budapest/ január 17. Debrecen/ január 18. Szeged)

ELŐADÓK:
The King’s Singers
Kodály Filharmonikusok Debrecen
vezényel: Illényi Péter

MŰSOR:
Dukas: A bűvészinas (Fantázia, 1940)
Fain – Cahn, arr. Young: The second star to the right (Pán Péter, 1953)
Washington-Wallace, arr. Ashby: When I see an elephant fly (Dumbo, 1941)
Morey – Churchill, arr. L’Estrange: Someday my prince will come (Hófehérke és a hét törpe, 1937)
Csajkovszkij: “Grande valse villageoise” (Csipkerózsika, 1959)
Huddleston – Rinker, arr. Young: Ev’rybody wants to be a cat (Macskarisztokraták, 1970)
Menken – Schwartz, arr. Young: The bells of Notre Dame (A Notre Dame-i toronyőr, 1996)
Newman, arr. Lawson: When she loved me (Toy Story 2, 1999)
Menken, arr. Clements: Prince Ali (Aladdin, 1992)
Respighi: Róma fenyői – részletek (Fantázia, 2000)
Jacob – Olmo, arr. Young: Aloha, e komo mai (Lilo és Stitch, 2002)
López – Anderson-López, arr. Clements: Remember me (Coco, 2017)
Phil Collins, arr. Jim Clements : On my way (Brother Bear, 2004)
Stravinsky: Tűzmadár-szvit (Fantázia 2000)
Harline – Washington, arr. Rutter: When you wish upon a star (Pinokkió, 1940)
López – Anderson-López, arr. Muhly: Let it go (Jégvarázs, 2013)
Elton John – Tim Rice, arr. Jamey Ray: Can you feel the love tonight? (Az Oroszlánkirály, 1994)
Richard és Robert Sherman – Kostal, arr. Bruerton: Supercalifragilisticexpialidocious (Mary Poppins, 1964)

További információ a jegyvásárlásról és kedvezményekről a szervező Filharmónia Magyarország honlapján: https://filharmonia.hu/programok/1993/the-kings-singers-when-you-wish-upon-a-star