Diótörő és az ünnep dallamai

2023. 20. 12., 12:40am
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2023. december 23-án, ünnepi koncerttel zárja az idei évet a Zeneakadémián

 

by Szendi Horváth Éva

A hangversenyt Dénes István vezényli, aki zeneszerzés, zongora és karmester szakon szerzett diplomát a Zeneakadémián, majd Solti György ösztöndíjjal a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán tökéletesítette tudását. 1977 óta vezényel a Magyar Állami Operaházban,1995-1998 között Németországban a Brémai Operaház első karmestere, majd 1998-tól két éven át a Trier-i Operaház főzeneigazgatója volt. Zeneszerzőként sok értékes zeneművet segített sikerre átdolgozásaival.

A hangverseny nyitányaként az ő hangszerelésében csendül fel Beethoven híres és népszerű Holdfény-szonátájának első tétele, amelyet 2016 nyarán vezényelt először a Martonvásáron rendezett hagyományos Beethoven-hangversenyek alkalmával.

Kriszta Kingas szoprán, Horváth István  tenor

Az est folytatásában Ott Rezső (1981-) által feldolgozott karácsonyi énekeket hallhat a közönség Kriszta Kinga - szoprán és Horváth István - tenor, a Magyar Állami Operaház magánénekeseinek előadásában.

Ott Rezső zeneszerző zenei pályáját fagottművészként kezdte, majd 2011-ben a Zeneakadémián szerezte meg zeneszerző diplomáját. Rendkívül termékeny zeneszerző, eddig öt lemeze jelent meg és hét különböző zenei díjjal jutalmazták.

Az ünnepi hangulat emelkedettségét fokozza a karácsonyi időszak örök darabja, Csajkovszkij (1840-1893) híres balettje, a Diótörő. A hangverseny második részében a balettzene részleteiből összeállított zenekari szvit hangzik el.  A szvit tételei: Nyitány - Induló – A csokoládé-tündér tánca – Orosz tánc (Trepak) – Arab tánc – Kínai tánc – A cserépfuvolák tánca – Virágkeringő.

Zárásként Prokofjev (1892-1953) Trojka című műve szerepel a műsorban, amelynek zenéje a végtelen orosz hómezőkön száguldó, három lóval húzott utazó szán útját ábrázolja. Ez a remek karakterdarab az 1934-ben bemutatott Kizsé hadnagy című film zenéjének részlete.

Diótörő és az ünnep dallamai

Karácsony a MÁV Szimfonikus Zenekarral

Zeneakadémia, 2023. december 23. 19:00

 

Műsor:

Beethoven-Dénes: Találkozás holdfényben

Ott Rezső: Karácsonyi dalok

Csajkovszkij: Diótörő-szvit op. 71/a

Prokofjev: Trojka

Közreműködik:

Kriszta Kinga – szoprán, Horváth István – tenor 

Vezényel:

Dénes István

Az ünnepi hangversenyre minden jegy elkelt! Örömteli, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar idei évadjának eddigi hangversenyei iránt is hasonlóan nagy volt az érdeklődés.

Köszönet érte a közönségnek!

Meghitt karácsonyi ünnepet és zenében gazdag, boldog Új Évet mindenkinek!