Díj mai életünk történeteinek

2023. 24. 10., 8:41am
Milyen világban élünk – környezet, társadalom, morális problémák

 

A Szabad Európa szerkesztősége kapta idén a Hégető Honorka fődíját a gondnokságba vételi eljárás visszaéléseiről, az akkumulátorgyárak árnyoldalairól és az ukrán menekültek láthatatlanná válásáról szóló riportokért. A nyertesek között vannak a klímaváltozásról, tüntető diákokról, a magyarországi transzneműekről és ritka betegséggel élő gyerekekről szóló alkotások is. Többek között a Telex, a HVG és az RTL munkatársait díjazták. Nézze meg a nyertes riportokat.

Idén 19. alkalommal adták át az RTL 2001-ban, fiatalon elhunyt korábbi szerkesztő-riporteréről elnevezett díjat, amire most rekordszámú, 78 videós és fotós pályázat érkezett. 

A pályázatok különféle társadalmi, környezeti és morális problémákat mutattak be. A tavalyi évhez hasonlóan sok nevezés érkezett a szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatban is.

„Hálás vagyok, amiért minden évben a magyar újságírószakma legjavát díjazhatjuk Hégető Honorkára emlékezve, aki elkötelezetten hívta fel az elesettek helyzetére mindannyiunk figyelmét. Az idei nyertesek és az összes pályázat mind olyan témákat dolgoztak fel, amelyekről nem lehet eleget beszélni” – fogalmazott Kotroczó Róbert, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi elnöke, az RTL hírigazgatója.

A zsűri négy videós és egy fotós alkotást díjazott, a Yettel különdíjjal ismert el egy videóriportot. 

A díjazottak

A díjazottak és a zsűri

A Hégető Honorka fődíjasa idén a Szabad Európa szerkesztősége lett, akik összesen kilenc kisfilmért kapták az elismerést a magyarországi gondnokságba vételi eljárás visszaéléseiről, az akkumulátorgyárak árnyoldalairól és az ukrán menekültek láthatatlanná válásáról szóló riportjaikért. 

A Szabad Európa munkatársai és Horvát János

A zsűri három alkotást egyenlő mértékben díjazott. Hégető-díjat kapott Földes András, a HVG munkatársa Az Alpok csúcsai közt lefilmeztük, hogy a klímaváltozás nem Celsius-fokokban, hanem tízemeletes házakban mérhető című filmjéért, amelyben bemutatja, hogy a gleccserek olvadása a klímaváltozás legjobb indikátora.

A Telex három munkatársát, Halász Júliát, Simor Dánielt és Szilágyi Mátét is díjazták, ők Pankotai Lili, Nagy Blanka és Sas Bíborka diákok szüleivel készítettek riportot Drágám, a kölykök már megint beszóltak a Fidesznek címmel.

Hégető-díjban részesült Rédli Balázs, az RTL munkatársa, a Házon kívül riportere, aki a magyarországi transznemű közösség helyzetét mutatta be riportjában két huszonéves érintett sorsán keresztül.

A fotós Hégető-díjat Lettner Krisztina kapta Élet két „fordított” gyerekkel című fotósorozatáért, amelyben Judit, egy kétgyermekes édesanya mindennapjait mutatja be, akinek fiai a nagyon ritka ATRX szindrómával, illetve autisztikus tünetekkel élnek együtt. Lettner Krisztina a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporter képzésén készítette a fotósorozatot.

A Yettel különdíját Chilton Flóra, az Északi Támpont Egyesület rendezője-vágója kapta a Völgyzugolyház Alapítványról készített dokumentumfilmjéért, amelyben a súlyos, halmozottan fogyatékos gyerekek fejlesztő-iskolai csoportját ismerhetjük meg. 

A Yettel két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a nyertes riportfilm alkotójának elismerése mellett a pályamű által felszínre hozott ügyet is támogatja, ezzel is segítve a filmek utóéletét, valamint inspirálva másokat is az újságírók pótolhatatlan munkájának támogatására.

A pályázatokat a zsűritagok, Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, valamint Horvát János és Weyer Balázs bírálták el, és Hégető Hajnalkával, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi tagjával közösen adták át az RTL székházában.

Idén köszön le zsűrielnöki posztjáról Horvát János, aki 2019-től töltötte be a tisztséget. A 2024-es pályázaton Enyedi Ildikó Arany Medve és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész lesz a zsűri elnöke. A kezdetektől egészen 2019-ben bekövetkezett haláláig Baló György Balázs Béla-díjas magyar újságíró, televíziós személyiség töltötte be ezt a tisztséget.

A Hégető Honorka-díj támogatói: az RTL Magyarország, a Yettel Magyarország Zrt. és a Hégető-család. A Hégető Honorka-díjat Szilágyi Erzsébet iparművész tervezte.

A díjazott kisfilmek az alábbi oldalon érhetők el: https://rtl.hu/hegetohonorka

Forrás: RTL