Derkó 2020

2020. 04. 03., 11:05am
A Derkovits Gyula festő-és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjat művészkörökben évtizedek óta Derkónak nevezik.

A Derkovits Gyula festő-és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjat művészkörökben évtizedek óta Derkónak nevezik.

Az 1955-ben alapított ösztöndíj fő küldetése, hogy segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, anyagi támogatást nyújtva a megélhetéshez, hogy a művészek csak az alkotói folyamatokra koncentrálhassanak. Emellett a Derkó az életpálya során elsőként kapható állami kitüntetés, mely óriási presztízst jelent.  Sőt! Pályabelépőnek, egyfajta „stage pass”-nak számit a nagybetűs művészvilágba,. Az ösztöndíj elnyerése felelősség, mind a díjat odaítélő bírák, mind az azt elnyerő művészek részéről. A fiatal művészeknek a „derkós” éve(ke)t jól kell tudni használniuk, hogy a pályán a későbbiek során hívatásukban megerősödve kibontakoztathassák művészetüket. A „derkósokra” felfigyelhetnek a művészettörténészek, a galériatulajdonosok és a gyűjtők egyaránt.

A díjra a 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak, és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el. Az ösztöndíj összege havi bruttó 200.000 Ft. A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el, amely évente 26 művészt díjazhat. A birák sokszor komoly vitákba keverednek egymással, igy a döntés legtöbbször igen nehezen születik meg. Az idén  több mint 180 alkotó közül kellett kiválasztani azokat, akiknek a pályája ígéretes, vagy kik azok, akiknek merész próbálkozásai, újító ötletei támogatásra érdemesek. A pályáztatás és pályázatkezelés feladatait a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

A zsűrizés folyamata után a Műcsarnokban megrendezett kiállítás évek óta a friss ösztöndíjasok bemutatkozásának jelentős fóruma. A tárlat egyfajta válogatott seregszemle. Itt új utak indulhatnak, a művészek csoportos vagy önálló kiállítási felkéréseket kaphatnak. Az idei kiállítás újszerűsége, hogy a Derkovits-ösztöndíjasok bemutatkozása a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon tárlattal egy időben zajlik. Így április 19-ig a Műcsarnokban a már befutott művészek a pályájukon most indulókkal egy időben láthatóak.

Kép: Szabó Franciska - Láthatóság