Denagyvilág a Béke szigetén

2023. 10. 05., 6:08pm
A Szentendrei-sziget legdélibb települése Szigetmonostor

 

by Szendi Horváth Éva

A 3000 fős kis faluj elérhető közelségben fekszik a fővárostól, mégis meg tudta őrizni a „Béke szigete” érzést.

Az itt élő közösségek a mai napig gyakran tesznek tanúságot róla, hogy az összefogásnak és a minőségi együtt töltött időnek egyre inkább kiemelkedő szerepe van az életünkben. E gondolatnak a mentén indult el az itt élő és számos, nemzetközileg ismert formációban aktív zenész, Varga Kornél. Elhatározta, hogy társaival életre hív egy új fesztivált zenészek, technikusok, színpadmesterek, grafikus, webfejlesztő, nyomdász, fotós, rengeteg önkéntes összefogásával.

Szigetmonostoron július 7-9. között így lel majd otthonra számos zenei műfaj a jazztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folk-kocsmával.

A Nagyszínpadon Szabó Balázs és bandája,

a Góbé,

a Babcsán Projekt, a Cimbaliband, a Zajnal és a Times New Roman lép fel.

A Régi-módi jazz udvarban Szirtes Edina Mókus és Nagy János, Várallyay Petra és Bolyki Sára, a

Borbély Műhely, a Kodály Spicy Jazz, Kovács Linda és Szesztay Dávid. A Panoráma Színházban pedig stand-up és irodalmi műsorok, felolvasóestek várnak mindenkit. Ide érkezik meg

Lackfi János, Mészáros András, Lakos Fanni és Kakasy Dóra.

A Denagyvilag igazi összművészeti fesztivál. A különböző zenei stílusok jeles képviselői mellett találkozhatunk számos helyi-, szigeti- és a Dunakanyarban alkotó képző- és iparművésszel, egyházi zenével, gyermekprogramokkal, irodalmi- és színházi előadásokkal. A település öt különböző pontján kialakított helyszínek teszik lehetővé a változatos irányzatok megjelenését. Külön Gyermek Ligetet hoznak létre a Madárbarát parkban és helyi főzőcsapatok látják vendégül a látogatókat.

A Gyerekliget ringató foglalkozásokkal, bibliaórával, kincskereséssel, kézműves és sportos foglalkozásokkal várja a kisebbeket.

Délután pedig ugyanitt olyan zenekarok adnak koncertet, mint a Klárisok és a Kiskalász, amelyeket moldvai családi táncház követ a Csürrentő zenekarral.

A Református Templomban barokk áriák és Palestrina zenéje várja az egyházi zenék szerelmeseit, az elmélyülésre, elvonulásra vágyókat. A Toporgó Folkkocsmában pedig népzenekarok húzzák a talpalávalót.

Az alapítók álma úgy folytatódik, hogy az elkövetkezendő évek alatt a sziget többi települése is csatlakozna a rendezvényhez. A Szentendrei-sziget újabb bizonyítéka lehet majd annak, hogy van lehetőségünk együtt lenni és a Dunakanyar kiemelkedő összművészeti fesztiválja által nyújtott programokat közösen élvezni. 

Szigetmonostor bicikliúttal és számos kijelölt turistaútvonallal teszi könnyebbé a látogatóknak, hogy feltérképezzék nem csak a háromezer lelkes falut, de akár az egész Szentendrei-szigetet is. A településnek Horányban kijelölt Duna parti strandja van, amely szabadon látogatható.

A fesztivál néhány helyszínére belépőjegy vásárlásával lehet bejutni. Ez szükséges ahhoz, hogy az összművészeti rendezvény életre keljen és évről évre egyre többen tudjanak csatlakozni ehhez a minőségi kikapcsolódáshoz. Ilyenek a Nagyszínpad, a Régi-Módi Jazz udvar és a Panoráma Irodalmi színpad, míg a többi helyszín ingyenesen látogatható.

A szervezők arra bíztatnak mindenkit, váltsa meg mielőbb jegyét az, aki ellátogatna a Denagyvilágra, hogy ezzel is segítse egy olyan fesztivál első (tánc)lépéseit, mely a zenészeknek is kedves!

Először rendezik meg a Denagyvilág Fesztivált számos zenész, alkotó és szakmabéli összefogásával

                                           „A mi szigetünk”

                              Szigetmonostor, 2023. július 7-9.

Bővebb info és jegyek a Denagyvilag weboldalán: https://denagyvilag.hu/