Dekoratív árvácska a ruhákon

2023. 22. 07., 12:12am
A lengyel kerámia találkozása a divattal és lakberendezéssel

 

ZC “BOLESŁAWIEC” x Reserved

Két lengyel márka, a Reserved és a híres “Bolesławiec” Kerámiaművek közösen megálmodott kollekciója kerámiaedényekből, lakberendezési tárgyakból és a klasszikus Bolesławiec dizájn inspirálta ruhadarabokból áll.

A Reserved márka tervezőinek célja az volt, hogy megőrizzék a jellegzetes Bolesławiec esztétikát, és azt friss formában mutassák meg, ami nemcsak a lengyel kerámia szerelmeseinek, hanem a divatrajongóknak is izgalmas. A közös munka a kerámiagyártás folyamatának megismerésével kezdődött: a minták elemzése és a gyártás fázisainak feltérképezése után a rajzolatok precíz, kézi felvitele és a festékek kiválasztása következett, majd bélyegzőkre kerültek. A legapróbb részleteket apró ecsetekkel dolgozták ki, hogy minél precízebben jelenjenek meg a minták az anyagokon. 

Az edény-kollekció tíz modellből áll: nagy és kis tányérokból, tálakból, bögrékből, csészékből és egy fedeles kancsóból. A tárgyak formája megfelel a Bolesławiec kerámia esztétikájának, a grafikai elrendezés azonban teljesen új. A készlet motívumai az eredetihez képest atipikus formában jelennek meg – egy díszítési egységen belül jelenik meg többféle motívum, új kompozíciót alkotva.

A klasszikus változatban a kis és a nagy tányér azonos mintázatú, a "BOLESŁAWIEC" x Reserved Home kollekcióban ez szabadabb. A készlet következetes marad, mégis kellemes meglepetést kínál a márka rajongói számára. A lakberendezési termékek között három különböző mintájú párnahuzat is megtalálható a márka népszerű mintáival, emellett egy jacquard takaró, ami használható ágyon vagy piknikpokrócként is. A lakberendezési tárgyak teljes egészében Lengyelországban készültek.

A prêt-à-porter ruha kollekció női, illetve kislány darabokat sorakoztat fel.

A női vonal huszonegy termékből áll: a ruhákat, szoknyákat, blúzokat és nadrágokat két, Milanówekben gyártott selyemsál egészíti ki.

A lányok számára a Reserved tervezői két ruhát és egy rövidnadrágos nyári szettet álmodtak meg. A kollekció hétköznapi ruhái remekül kombinálhatóak, több szettet is létre lehet belőlük hozni.

A Bolesławiec kerámia árura jellemző színek dominálnak itt is, mint például az élénk kobalt, a kék és a törtfehér.

A klasszikus és jól ismert Bolesławiec mintákat a tervezők új grafikai kompozíciók létrehozásához használták fel, ilyen például a dekoratív árvácska a ruhákon vagy a színes virágok fecskékkel felfrissített változata.

A legnépszerűbb pávaszem motívum horgolt változatban jelenik meg, de pöttyökként is találkozhatunk vele a jacquard anyagon. A ruhákat fodrok, pántok és megkötők gazdagítják, a változatos textúrák pedig még izgalmasabbá teszik a darabokat.

A ruhák szabása a legfrissebb trendeket követik; a termékek között szerepelnek rövid felsők, derékban megvágott ruhák, széles szárú, kötött nadrágok, pizsamára hajazó szettek, valamint díszes gallérral ellátott ingek és blúzok. Néhány darabban két különböző minta találkozik, pl. az egyik hosszú ruha tányérszerű mintával és pávaszemes pántokkal készült, a pizsama szett pedig kontrasztos mandzsettával.

Míg a visszafogottabb stílus kedvelői a fehér, a kék és az élénk kobalt árnyalataiban találnak egyszínű ruhákat.

Ezek a darabok modern módon mesélnek a lengyel hagyományokról, utalnak az aktuális divatra, és mindemellett kényelmet nyújtanak a légies anyagoknak, a megköthető vagy levehető pántoknak és a formák szabadságának köszönhetően.

A kollekció már elérhető a megjelölt Reserved üzletekben. A ruhák és kiegészítők a boltokban és online, míg a kerámia és a lakberendezési tárgyak kizárólag a webshopon lesznek kaphatóak.