Decemberben is érdemes kijönni Óbudára…

2023. 06. 12., 10:45pm
Az év utolsó hónapjában Kiskorona utcában változatos témájú kiállítások és színes programok

 

by Szendi Horváth Éva

 

Időszaki kiállítások a Magyar Kereskedelmi és vendéglátóipari múzeumban

Rigójancsi – Szerelem mint édes ihlet

2023. december 15. – 2024. március 31.

A viszonylag békés Európában a gazdasági növekedés és a fejlődés miatt a 19. és a 20. század fordulóját boldog békeidőként szokták emlegetni. Az Osztrák-Magyar Monarchia kikötővárosát, Rijekát is ez jellemezte, rendszeresen induló hajójáratai, fejlődő városképe az Adriai-tengeren az egyik legjelentősebb kikötővé tette. Ahogyan szerte Európában, Rijekában is kialakult a kávéházi kultúra. A nagy jelentőséggel bíró kávéházi légkör jellemezte a Kontinental szálloda kávéházát is, melynek neve máig összefonódott a rigójancsi süteménnyel.

Az időszaki kiállítás bemutatja, ki volt a sütemény névadója, Rigó Jancsi, miként házasodott össze „a kor legérdekesebb nemesasszonyával” és azt, hogy különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül egy édesség megalkotásához.

 (K)rémes irodalom – Az Angelika cukrászda és Gyurkovics Tibor

2023. november 9. – 2024. február 11.

Egykor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették. Ezek a kávéházak a szellemi eszmecserék fellegvárai voltak, irodalmárok és művészek találkozóhelyei. Ezt a hagyományt igyekezett feleleveníteni Bechmann Györgyné is, aki cukrászdájában télen-nyáron otthont adott íróknak, költőknek és a műveiket tolmácsoló előadóknak, képzőművészeknek. Az Angelika cukrászda úgy vált közismertté Budán mint „irodalmi kávéház”. Gyurkovics Tibor is itt tartotta (irodalmi) estjeit, előbb Lyukasóra, majd Gyurkovics (K)rémes címmel. A közéleti kávéház keretében képzőművészek kiállításainak is otthont adott a cukrászda, Angelika Galéria címmel. Gyurkovics azzal a kéréssel fordult Bechmann Györgynéhez, a cukrászda vezetőjéhez, hogy nevezzenek róla el egy süteményt, akkor megszületett a Gyurkovics (K)rémes, melyet a költő arcképe díszített. A süteményt nemcsak az Angelikában tartott Gyurkovics-esteken szolgálták fel, de akárhol tartott Gyurkovics könyvbemutatót, ott mindig Gyurkovics (K)rémest szolgáltak fel.

Egy valódi székesfővárosi polgár – Marton Alajos díszműáru-kereskedő

2023. október 13. – 2024. március 31.

A kiállítás középpontjában Marton Alajos kereskedő és feleségének vélhetően Glatz Oszkár által megfestett portréja áll. A téma aktualitását az adja, hogy üzletét 1873-ban, a főváros egyesítésének évében nyitotta meg. Évtizedekkel később, virilis polgárként és választott képviselőként is aktív részt vállalt a főváros kereskedelmi ügyeinek az intézésében. Pályaképén át az európai fővárosokkal egyenrangú gazdasági-kulturális-társadalmi berendezkedés megvalósításának irányába mozduló, fejlődő magyar főváros képe is kirajzolódik előttünk.

Marton Alajos az 1860-as évek első felében érkezett Pestre, ahol segédnek állt egy Váci utcai norinbergiáru-kereskedésbe. 1873-ban önállósult, a külföldi szakmai tapasztalatok és -árukészlet birtokában nyitotta meg üzletét a Walthier-házban. Szerepelt az 1885-ös országos kiállításon, az Iparművészeti Társulat (melynek maga is alapítója volt) támogatásával az Ezredéves Országos Kiállításon. 1900-ban már szervezőként vett részt a párizsi világkiállítás magyar pavilonjának rendezésében. Kezdetben főleg exportból származó luxuscikkeket forgalmazott, de a századforduló idején már élen járt a hazai műipar- és az iparművészeti szakképzés támogatásában is. A császári és királyi udvari szállítói cím és a Ferenc József rend lovagi címének birtokosa. Boltjában rendszeresen fordultak meg az európai uralkodóházak tagjai.

Életútja példaértékű minta a ma pályakezdő fiataljai számára is.

MENZÁN INNEN – MENZÁN TÚL – Titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben

2023. szeptember 14. – 2024. április 21.

Te is menzás vagy/voltál? Ez a kérdés generációk óta úgy összeköti az embereket , mint egy cinkos összekacsintás. Hosszú évtizedek óta az iskoláskorú gyermekek közel fele az oktatási intézményekben ebédel.  A rendszeres táplálkozás ugyanolyan fontos a gyermekek fejlődése szempontjából, mint a testmozgás. Jobban teljesítenek az iskolában, és eredményesebbek a sportban is. A közös étkezés a társas kapcsolatok kialakításában is segít, amely szintén szükséges a sikeres felnőtt léthez.

A közétkeztetés témája nem túl gyakran került terítékre kiállításokon.

Őrzünk róla kellemes és kellemetlen emlékeket, gyermek- és fiatalkorunk

része, amely meghatározza felnőtt életünket. A tárlat friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézi fel a múltat és az elképzelhető jövőt is.

PROGRAMok

  • • ADVENT • •

„Szalonczukkedli és riccselő gép” – Múltidéző karácsonyi séta a vendéglátás-történetben

2023. december 5., 13. és 19., 16:00-17:00

Programunk során felidézzük a vendéglátás-történeti kiállításunkon keresztül a boldog békeidők karácsonyi készülődését. Ajánlott korosztály: 9 éves kortól

Regisztráció szükséges: muzeumpedagogia.mkvm@gmail.com (Jelentkezni a programra a választott időpontot megelőző napon 18:00 óráig lehetséges.)

Belépő: múzeumi belépőjegy + 500 Ft-os programjegy

 

  • • TÁRLATVEZETÉS • •

Tárlatvezetések a (K)rémes irodalom – Az Angelika cukrászda és Gyurkovics Tibor című időszaki kiállításban

2023. december 9., szombat, 15:00

2023. december 10., vasárnap, 15:00

A tárlatvezetést tartja: Bechmann Györgyné Visontai Etelka, az Angelika kávéház egykori üzletvezetője, a kiállítás szakmai tanácsadója

Regisztráció szükséges (a választott időpont megjelölésével, december 8-ig): mkvmuzeum@gmail.com; +36 1 375 6249

Belépő: múzeumi belépő +500 Ft-os vezetőjegy

 

Múzeumséta a téli szünetben

A két ünnep között, naponta:

2023. december 27-én, 28-án és 29-én, 11:00, 13:00 és 15:00 órakor

Töltse a két ünnep között szabadidejét aktív pihenéssel! Látogasson el hozzánk, és vegyen részt rendhagyó sétánkon, melynek közel 90 percében bebarangoljuk a kereskedelem- és vendéglátás-történet elmúlt 200 évét!

Előzetes regisztráció csak csoportos látogatás (min. 10 fő) esetén szükséges (muzeumpedagogia.mkvm@gmail.com). Maximális létszám: 25 fő/vezetés.

Belépő: múzeumi belépő +500 Ft-os vezetőjegy

 

  • • KONCERT • •

Bohém-klub

2023. december 7., csütörtök, 19:30

A Bohém Trió koncertje

Folytatódik Bohém-klub a Kultea színpadán, rendhagyó módon a Bohém Trió közreműködésével! Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a koncertre.

Belépő: 2.500 Ft / 2.000 Ft (diák)

4 alkalmas bérlet: 7.500 Ft / 6.000 Ft (diák)

 

  • • UTAZÁS • •

Különös tájakon

2023. december 13., szerda, 18:00

2 nő Szaúd-Arábiában (és Bahreinben) – előadó: Varjas Gabriella (MiraDonna.hu)

A 2019-ig szinte teljesen zárt Szaúd-Arábia végre felkerült az utazható térképre. A nem túl jó PR-rel rendelkező olaj monarchia 2018-ban hirdette meg a világ felé nyitást Vision2030 jeligével. Bár itt van a Föld legnagyobb olaj készlete, ezzel itt is elkezdtek készülni az olaj utáni világra, bár a rijádi nonstop dugókban ülve egyelőre egyáltalán nem látszik. A gyalogos pária, szó szerint wc-re is kocsival mennek…. és a rijádi dugók túltesznek mindenen, amit Kairó, Teharán és Delhi, a világ talán leginkább dugókkal sújtott városai egyszerre „tudnak”. A nyitás része a nemzetközi turizmus fellendítése.

Pár éve még tilos volt a nőknek vezetni, nem utazhattak férfi kísérő nélkül, és kizárólag fekete hollónak öltözve hagyhatták el az otthonukat. Ma már bizony nem ritka a szaúdi női sofőr, egyre több a design kaftán, és láthatóan jelentős energiát fektetnek az ország vonzóvá, de legalábbis elfogadhatóvá tételére nyugatiaknak is. Nagyon igyekeznek az ország negatív képét megváltoztatni, és átkeretezni a róluk alkotott képet, több helyen leesett az állunk az út során a turisztikai PR-t látva, erre hozok példákat az előadásomban. Igazi járatlan út még az ország, itt még örülnek, és tárt karokkal várják az utazókat. Túlturizmus egyelőre nincs, tömeg jelenetekre turisztikai célpontokon sehol nem kell számítani. Akit érdekel Szaúd-Arábia annak most különösen érdemes ide jönni.

Ketten lányok vágtunk neki a rövid, egy hetes Szaúd-Bahrein villámtúrának, és megint kiderült, hogy az előítéleteket érdemes otthonhagyni. Itt is kiderült, hogy végtelenül kedves és jófej emberek lakják, legfeljebb a klíma, és az autófétis miatt nem lesz a barátunk az ország. Értek minket meglepetések: volt például zene és tánc is Szaúd-Arábiában, igen, az országban, ahol elvileg ez tilos. Nemcsak Világörökség látnivalók, de világszép sivatagi természet is van itt, dűnék minden mennyiségben, és persze tevék, oázisok. Nagyon érdekes volt látni hogy alakult át pár évtized alatt a nomád pásztorkodó harmadik világbeli ország az olajnak köszönhetően első világbeli modern állammá. Ha nyitott szemmel járunk a régi épületek mellett fantasztikus modern design-t is találunk Szaúd-Arábiában, és nemcsak felhőkarcolók formájában.

Nők is bátran utazhatnak ide, a korábbi hírekkel ellentétben egyáltalán nem néznek levegőnek a férfiak, mindent mindenhol el tudtunk intézni magunk is. Hozok öltözködési tanácsokat nemcsak nőknek, és pár hasznos tippet autóbérlés, közlekedés, szervezés, vízum tekintetében.

Egy napra átruccantunk Bahrein budapestnyi méretű sziget királyságába, na, ez nem volt kis feladat, pedig láttam már pár dolgot utazóként, de mindent nem szpoilerezhetek el itt, gyertek el az előadásra, és kövessetek Facebook oldalamon.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 800 Ft

 

  • • GASZTRONÓMIA • •

Borvirág Borklub - 2023. december 19., kedd, 19:00

Házigazda: Borvirág zenekar

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Regisztráció szükséges: bacchus.studio@gmail.com; 30/954-9147

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 3.500 Ft; 4 alkalmas törzskártya: 12.000 Ft

 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.

Tel.: +36 1 375 6249

E-mail: mkvm@mkvm.hu

www.mkvm.hu