Dalai felemelik a lelkeket és megerősítik a szívet

2023. 27. 02., 4:11pm
Calum Scott  koncert: 2023. május 3. Akvárium Nagy Hall

 

Calum Scott erőteljes hangja és a legmélyebb érzéseket feltáró dalai évek óta kísérik életünk legjelentősebb pillanatait  A 2017-ben megjelent "You Are The Reason" című, áttörést hozó kislemezének megjelenése óta az Egyesült Királyságban élő művész platinalemezes slágerei jelentős élet eseményeket kísérnek. Például esküvőket és búcsúztatókat, valamint számos rajongója fordul zenéjéhez vigasztalásért, amikor szívfájdalmakat és veszteségeket élnek át. A "Bridges" című második albumának elkészítése során Scott legbensőségesebb élményeit olyan dalokká alakította át, amelyek felemelik a lelkeket és megerősítik a szívet. Az énekes-dalszerző ebben találta meg életcélját.

„A világ körüli turné során közelről megtapasztaltam, hogy milyen hatással van az emberekre a zeném. Rájöttem, mennyire fontos, hogy továbbra is szívből és őszintén írjak" - mondja Scott, akinek 2018-as „Only Human” című debütáló albuma több mint 20 országban az Apple Music albumlistájának első helyén landolt. „Megtanultam szembenézni a fájdalmaimmal, és ebből próbálok létrehozni valami szépet, ami segít az embereknek feldolgozni az érzéseiket, cselekedni, együtt érzőbbnek és megértőbbnek lenni másokkal szemben, vagy egyszerűen csak elmenekülni a világ elől egy kis időre. Számomra ez az új album arról szól, hogy olyan dolgokat osztok meg, amiket eddig még soha, és néha ijesztőnek tűnő utakra lépek abban a reményben, ez inspirációt vagy megnyugvást hoz azoknak, akinek szüksége van rá."

A "Bridges" olyan A-listás producerek közreműködésével készült, mint Greg Kurstin (nyolcszoros Grammy-díjas producer, aki már Paul McCartney-val és Adele-lel is dolgozott). Az album névadó dala Scott megrendítő, életének egy különösen sötét és kétségbeesett időszakát dokumentálja. „Elég szürreális érzés most belegondolni, de a „Bridges” arról a tényleges élményről szól, amikor egy hídon álltam, és azon gondolkodtam, hogy érdemes-e folytatni egy olyan utat, amit végtelenül fájdalmasnak és magányosnak éltem meg" - árulja el. „Végül az a gondolat akadályozott meg az utolsó lépés megtételében, hogy mekkora felfordulást okoznék. Ez tette világossá számomra, hogy inkább más emberekre kell fókuszálnom. Ez egy nagyon személyes történet, de tekintettel a rajongóimmal kialakított kapcsolatomra úgy éreztem, hogy fel kell vennem az albumra, és őszinteséggel kell átadnom közönségnek."

Scott egész albumra vonatkozó szándékával összhangban a "Bridges" egy valószínűtlen reménysugarat mutat meg a sötétségben. Ez a törékeny varázslat újonnan megtalált magabiztosságát tükrözi, mint lírai mesélő.

Dalai kivétel nélkül azonnali érzelmi reakciót váltanak, és lehetővé teszik az értelmezések széles skáláját. Ezen felül Scott a "Bridges" felvétele során írta eddigi egyik legkülönlegesebb és legszemélyesebb dalát is - egy olyan dalt, amely kizárólag az album fizikai példányain található meg.

A "Bridges" őszinte dalainak bemutatása Scott számára egy életre szóló vágynak felel meg: hogy vigasztaljon és erőt adjon másoknak. „Amikor fiatalabb voltam, terapeuta akartam lenni, mert egyszerűen segíteni akartam az embereken, és a zene ezt tízszeresen lehetővé tette számomra" - mondja. „A zene lehetővé tette számomra, hogy megbirkózzak a démonaimmal, és ezeket az érzelmeket dalokba öntsem, majd megmutassam és megosszam őket, hogy előremutató változást hozhassanak valaki más életében is." Az idén nyáron induló észak-amerikai turnéjával Scott nem győzi hangsúlyozni, hogy a munkája leghálásabb aspektusa továbbra is a dalok előadása élőben és a rajongókra gyakorolt hatásuk megtapasztalása. „Mindig azt akarom, hogy az emberek úgy távozzanak a koncertjeimről, hogy úgy érzik, mintha másfél órát ültek volna a barátaikkal, és elkezdtek volna másképp gondolkodni a gondjaikról" - mondja Scott. „ Amikor végignézek a tömegen, és látom, hogy mindenki összekapcsolódik azokkal a dalokkal, amiket a legtragikusabb vagy legszebb pillanatokban én írtam, az mindennél közelebb áll a varázslathoz. Ez mindig arra inspirál, hogy a lehető legvalóságosabb és legőszintébb legyek a zenémben".

Jegyek: https://koncertpromo.jegy.hu/program/calum-scott-144153