Cziffra Fesztivál új díjai

2023. 09. 11., 11:17pm
Cziffra György születésének 102. évfordulóján átadták az Innovatív Zenei Projekt díjat is

 

by Szendi Horváth Éva

November 5-én a MOMkultban Balázs János ünnepi koncertet adott. A Kossuth- díjas zongoraművész az est első felében klasszikuszenei művekkel, majd a második részben Cziffra bárkorszakát megidéző darabokkal emlékezett a Mesterre. Vendége az eseményen a Gubik Petra színész- énekesnő volt.

Balázs János, Gubik Petra

Az est első felében átadták az Ifjú Tehetség díjat Erdei Gellért Péter részére, Oláh Patrikot pedig a fesztivál tehetséggondozó programjának új elemével, az Innovatív Zenei Projekt díjjal jutalmazták.

Balázs János még a harmincadik életévét sem töltötte be, amikor a Cziffra Fesztivál művészeti vezetőjeként hagyományteremtő szándékkal tehetségeket és életműveket elismerő díjakat alapított. Mindezt annak érdekében, hogy a pályájuk elején járó tehetséges fiatalokat, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják. A november 5-i díjátadó gálán ezúttal két elismerést adtak át.

Balázs János, Gellért Péter

A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díjasa Erdei Gellért Péter, aki a díjjal oklevelet és pénzjutalmat is átvehetett. Erdei Gellért Péter hatéves kora óta a Kroó György Zeneiskola növendéke, népi furulyán tanul. Kiemelkedő tehetségű hangszeres zenész. 2023-ban szólóhangszer kategóriában I. díjat nyert a IX. Országos Népzenei Verseny Járdányi Pál Emlékére rendezett népzenei versenyen. Tanára Babcsán Bence Junior Príma Díjas népzenész.

Balázs János, OlahPatrik - MTIfoto-BaloghZoltan

A Cziffra Fesztivál Innovatív Zenei Projekt díját Oláh Patrik vehette át. A  fesztivál az idén először írt ki pályázatot erre a díjra. Ezáltal fiatal művészeket és klasszikuszenei szakembereket kívánnak ösztönözni kreatív és innovatív projektek megalkotására, illetve a fiatal korosztályt megcélzó, újszerű kommunikáció alkalmazására. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt Oláh Patrik Junior Prima Díjas zeneszerző újszerű projektjének középpontjában a sztereóhangzás koncerttermi környezetben való reprezentációja áll, melynek keretében egy külön erre az alkalomra komponált darabot mutatnak be egyszerre három különböző teremben.

Úgynevezett mikro-, mono- és makroterekben. A rendhagyó zenei program fiatal zenészek bevonásával, jótékonysági eseményként valósulhat meg, fénytechnikával teszik még ingergazdagabbá az előadást. A projektet a 2024-ben, Cziffra Fesztivál égisze alatt. mutatják be a nagyközönségnek.

A Cziffra Fesztivál díjainak támogatója a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat.

 

A Cziffra György Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap

További támogatók: MOMkult, Hegyvidéki Önkormányzat, Kőbányai Önkormányzat, XIII. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata

fotó: Teknős Miklós