Cziffra Fesztivál Liszt-maraton a MOMKultban

2023. 11. 04., 10:03pm
Egy este hat kiváló zongoraművész, hat művészegyéniség lép színpadra és Liszt összes rapszódiája elhangzik

 

by Szendi Horváth Éva

 A Cziffra Fesztiválon április 17-én, a MOMKult Nagytermében megrendezett rendhagyó koncerten, hat különböző stílusú zongoraművész előadásában hangzanak el Liszt Ferenc Magyar rapszódiái. Liszt életművének ezen fontos darabjait Csalog Gábor, Érdi Tamás, Király Csaba, Mocsári Károly, Ránki Fülöp és Vida Mónika Ruth saját értelmezésében, egyéni előadásmódjában tárja a közönség elé, hogy újra felfedezhessék e zenei kincseket. Az est műsorvezetője Bolla Milán.

Részletek és jegyek a cziffrafesztival.hu oldalon vásárolhatóak meg.

Csalog Gábor - kredit: Hrotkó Bálint és Érdi Tamás - fotó: Érdi Harmos Réka

Liszt rapszódiái Cziffra György interpretációjában világhírűek és etalon értékűek, melyek nagy hatást gyakoroltak a későbbi zongorista-generációkra. Tudományos akadémiai székfoglalójában Bartók Béla így fogalmazott Liszt Ferenc Magyar rapszódiáirólFormailag, technikailag azonban ezek is tökéletesek, sokszor talán tökéletesebbek, mint egynémely nagyobbszabású, tartalmilag jelentékenyebb műve.

Kiraly Csaba és Mocsári Károly - fotó: Pandur Balogh Norbert

Az 1840-es években a Magyarországon tartott koncertjein Liszt rendszeresen improvizált kedvelt hazai dallamokra, majd e rögtönzésekből fejlesztette nagyszabású koncertdarabbá az első tizenöt rapszódiát. Bravúrosan ágyazta a magyaros dallamokat az európai műzene stílusába, a verbunkos hagyományból eredő lassú-gyors szerkezetben. A négy kései mű már a szerző zavarba ejtően modern stílusában született, saját dallamokra. A Spanyol rapszódia pedig mediterrán témáival és gondos megkomponáltságával emelkedik ki a darabok sorából. Diadalmas része ez a liszti életműnek!

Ránki Fülöp -fotó: Radnóti Róza és Vida Mónika Ruth - fotó: Suha Péter

Mi sem ünnepelhetné méltóbban, mint egy nagyszabású, színes maraton, amely során egészen eltérő személyiségű művészek egyedi megközelítésében élvezhetőek és újra felfedezhetőek a rapszódiák kincsei.

2023. 04. 17. hétfő 18.00 MomKult, Színházterem

                                           Cziffra Fesztivál: Liszt-maraton

9 és 14. Magyar rapszódia (Vida Mónika Ruth)

16, 17, 18, 19. Magyar Rapszódia (Csalog Gábor)

3, 6 Magyar Rapszódia (Érdi Tamás) 

*** 

Spanyol rapszódia, 7, 11, 2. Magyar rapszódia (Ránki Fülöp)

1,4,8,10,13 magyar rapszódia és román rapszódia (Király Csaba)

5, 12, 15. Magyar rapszódia (Mocsári Károly)

Részletek és jegyek: https://cziffrafesztival.hu/program/cziffra-fesztival-liszt-maraton/

A Cziffra György Fesztivál további koncertjeiről a cziffrafesztival.hu weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak.

A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Támogatók: MOMKult, Hegyvidéki Önkormányzat, Rekeczky Csaba.