Cziffra 100: A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar

2021. 21. 12., 10:10pm
A HAYDNEUM – Magyar Régizenei Központ és a Cziffra György-emlékév közös koncertje 2022. január 26-án a Zeneakadémia Nagytermében megtölti majd a szürke telet szépséggel, franciás bájjal és szerelemmel.

by Szendi Horváth Éva

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szakértő kalauzolásával ezen az estén a közönség felfedezhet egy méltatlanul feledésbe merült szerzőt, aki legalább annyira magyar kötődésű, mint Haydn és felfedezhetjük Cziffra György életművének egy kevésbé ismert oldalát, a barokk zenéhez való kötődését. Az együttesek és Vashegyi György karmester Gregor Joseph Werner, az egyik legjelentősebb 18. századi komponista és a Cziffra György repertoárjában is fontos szerepet játszó francia barokk billentyűs zene kiemelkedő alakja, Jean-Philippe Rameau életművéből választott ki két jelentős alkotást.

 „Különleges alkalom ez a koncert, hiszen egyszerre két, számunkra fontos zenei területet mutathatunk meg a közönségnek: Gregor Joseph Werner (1693–1766), aki Haydn elődjeként az Esterházy-család Kappelmesitere volt, csodálatos életművet hagyott hátra, amelynek művei szinte teljes egészében felfedezésre várnak. A Der verlorne Sohn című oratóriumot ezúttal lemezen is rögzítjük, és bízunk benne, hogy ezáltal minél szélesebb kör nyerhet betekintést  ennek a felmérhetetlen jelentőségű zeneszerzőnek a világába.

Másik ’szerelem’ számunkra Rameau és más francia barokk szerzők műveinek megismertetése a nagyközönséggel. Ezúttal az 1748-ban bemutatott Les Surprises de l’Amour című Rameau-opera második felvonását, az Adonis-t hallgathatják meg fantasztikus nemzetközi szólisták közreműködésével. Nagy öröm számunkra, hogy e programon keresztül a Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral mi is részesei lehetünk a Cziffra György-emlékév kiemelkedő eseménysorozatának.” (Vashegyi György)

Gregor Joseph Werner (1693–1766) a magyar zenetörténet egyik legjelentősebb komponistája, a 18. századi magyar egyházi zene kiemelkedő alakja. 1728-tól az Esterházy család udvari Kapellmeistere, mely poszton Joseph Haydn közvetlen elődje volt. Munkája főként az egyházzene területét érintette. Tizenkilenc német nyelvű oratóriumot írt, melyek egyike a koncerten elhangzó Der verlorne Sohn. Oratorikus művei közül tizenkét kéziratos partitúrát – amelyek a műfaj kiemelkedő darabjai – Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban őriznek.

Cziffra György életművének szerves részét alkotta a francia barokk billentyűs zene, így többek között Jean-Philippe Rameau kompozícióit is előszeretettel tűzte műsorra. Az egyik leghíresebb francia zeneszerzőt, zeneelméleti géniuszt hangszeres szóló- és kamarazenéi mellett elsősorban operái tették híressé. Az 1748-ban bemutatott Les Surprises de l’Amour című operájának második felvonását, az Adonis-t a korabeli források szerint önállóan is előadták az udvarban. Az opera első verziójának kottája a Bärenreiter Rameau-összkiadásának keretén belül készült el nemrég, így a mű mai, modernkori előadása hiánypótló világszerte. A szerelem és szűziesség ellentétében őrlődő szereplők életét az istenek alakítják és irányítják, végül a nézőközönség kedvére formálva a történetet.

A koncert a Cziffra György-emlékév és a HAYDNEUM – Magyar Régizenei Központ közös szervezésében valósul meg.

A művészek szeretettel várják igazi zenei kalandozásra és szépségre nyitott közönséget!

A koncertről bővebb információ és jegyek itt »» https://cziffrafesztival.hu/program/werner-rameau/

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak