Csokis, epres, répás és túrótorta cukor nélkül

2022. 19. 05., 8:56am
Hat torta került be a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe

 

Különleges alapanyagok ismét a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. Füstölt pirospaprika és kamut liszt a tortában? Kreatív készítési módok és exkluzív összetevők jellemzik a pályázott torták többségét idén is.

A zsűri elődöntőn választotta ki a továbbjutókat. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 17 kreációval érkeztek a cukrászok. Különleges íz párosításokból idén sem volt hiány.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben megrendezi a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a versenyzők a füstölt pirospaprika, az ánizs, a kamut liszt, a zöldbanán liszt, a balzsamecet vagy éppen a csicseriborsó liszt felhasználásával álmodtak meg. De a sláger ízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint az eper, a mandula, a málna és a túró.

Az elődöntőn a verseny háromszoros győztese, Nándori László cukrászmester irányításával a zsűri összetett szempontrendszer szerint, anonim módon pontozta a tortákat. Az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is befolyásolta a bírálókat a döntésben. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, amiket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak:

  • Csokoládé királyfi – Jánoska Cukrászda, Komárom - Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter
  • Kék Duna keringő – Jánoska Cukrászda, Komárom - Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter
  • Epres túrógombóc torta – Cake to go, Budapest - Sabján Adrienn
  • Szecsei szamócás – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső – Füredi Krisztián
  • Mamám-A – Kis Virág Cukrászda, Szeged – Gyuris László
  • Délibáb - Papp Cukrászda, Makó - Lawal-Papp Zsófia

A fentiekből nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a program kezdete óta a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A legjobb hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi. A verseny 10 éve indult azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület, Egy Csepp Alapítvány