Csillagos gasztronómia

2020. 01. 10., 5:15pm
Tarolt a magyar márka a világ legrangosabb ételkóstoló versenyén, ők szerepeltek a legeredményesebben a gasztronómiai Oscaron

Tarolt a magyar márka a világ legrangosabb ételkóstoló versenyén, ők szerepeltek a legeredményesebben a gasztronómiai Oscaron

A győzelem kizárólag a minőségi alapanyagokon, a szakértelmen és a technológián múlt ebben az évben is, a Grapoila pedig minden túlzás nélkül az idei kiírás egyik legnagyobb nyertese lett. Az olajsajtoló mind a hat nevezett terméke csillagot kapott a világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai világversenyén, a Great Taste Awards-on.

A cég olajai és lisztjei - túlzás nélkül - levették a lábukról a zsűritagokat, akik a hagyományhoz hűen ezúttal is vakon kóstoltak, hogy semmi ne befolyásolja ítéletüket.

106 országból 12 777 terméket neveztek idén a világ legrangosabb ételkóstoló versenyére. Az 1994-ben alapított, a gasztronómia Oscar-díjaként számon tartott Great Taste Awards független szakértőkből álló szakmai zsűrije három hónapon át kóstolta vakteszteken a címke nélküli finomságokat. Az eseményen bárki megmérettetheti magát, így a kisebb manufaktúrák is fel tudják venni a versenyt a multikkal. A végén bírálatot mindenki kap, ugyanakkor csak a mezőny töredéke mondhatja el magáról, hogy termékeiket csillaggal jutalmazták az ítészek.

A Grapoila olajsajtoló idén harmadik alkalommal próbált szerencsét a versenyen, és ezúttal saját elvárásaikat is felülmúlva, mind a hat nevezett termékük ki érdemelte a csillagot. Egy olajuk egy csillagot kapott, három olajukat két csillaggal tüntették ki, két maglisztjüket pedig szintén két csillaggal jutalmazta a zsűri.

Pinczés Marianna ügyvezető-tulajdonos arról beszélt, a magyar cégek idén maradandót alkottak a világversenyen, nagyon sok terméket díjaztak csillaggal, csillagokkal, de hazánkból most ők szerepeltek a legeredményesebben.

„Tudni kell, hogy a zsűri nem dobálja mindenkinek a csillagokat, ez egy nagy presztízsű verseny, ahol ki kell érdemelni az elismerést. Minket a lisztjeink díjazása lepett meg a legjobban, hiszen azokat felhasználják, sütnek belőle a verseny során, és a kóstolóknak nagyon elnyerte a tetszését. A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Fine Food Expo, ahol a csillagokat begyűjtő cégek kiállíthatják termékeiket, de ezzel együtt csapatunk nagyon büszke erre a sikerre” – magyarázta Pinczés Marianna.

Egyetemi feladatból vállalkozás
Érdekesség, hogy a 2009-ben alapított Grapoila ötlete egy egyetemi feladatból származik. Pinczés Marianna 18 évesen a Budapesti Gazdasági Egyetem első éves hallgatójaként csapatmunkában alkotott komplett stratégiát - az akkor nagyon felkapottnak számító - szőlőmag olaj készítésére, forgalmazására, majd egy évvel később bele is vágott az üzletbe

„Szerencsésnek mondhatom magam, mert a szüleim félretettek pénzt az egyetemi tanulmányaimra, de arra nem volt szükség, mert felvettek állami képzésre. Így azt a felszabadult pénzt a vállalkozás elindítására fordítottam. Vettem szőlőmagot és egy présgépet, a több mint egy évtizedes kemény munka pedig most csillagokban is meghozta a gyümölcsét” – fogalmazott.

A cég nevezett a Food Innovation Awardra is, és a döntőbe két termékük is bekerült. Ezeket a SIAL Párizs eseményen állították volna ki, de a járvány terjedésére való tekintettel a rendezvény elmarad. Pinczés Marianna szerint mindenesetre ez is hatalmas szó, ugyanis a kiállításra a világ minden tájáról érkeztek volna beszerzők, akikkel fel tudták volna venni a kapcsolatot.

A Grapoila kínálatában jelenleg 18 féle olaj, 18 féle magliszt, valamint több szendvicskrém és natúrkozmetikum is megtalálható. A Zero Waste gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzák, semmi sem kerül kidobásra. Püspökladányban található olajsajtoló üzemük minősített glutén mentes, tehát semmi olyat nem fogadnak be, ami glutén szennyezett.

A győztes termékek:
Grapoila Bio Napraforgómag-olaj, két csillag
Grapoila Mogyoróolaj, két csillag
Grapoila Mustármagolaj, egy csillag
Grapoila Szőlőmagolaj, két csillag
Grapoila Bio tökmagliszt, két csillag
Grapoila Napraforgómagliszt, két csillag