Csak nőknek, de nem tabu

2022. 12. 10., 7:06pm
5 hónap mínusz – A legtöbb nő átlagosan ennyi alvást veszít

 

A legtöbb nő átlagosan ennyi alvást veszít a menstruációja miatt élete során.

A Libresse nagyszabású új kampánya, a #menstruálmatlanság, felhívás minden nő számára, hogy csatlakozzon az alvásért folytatott küzdelemhez, és segítsen megszüntetni a menstruációs alvás egyenlőtlenséget. A kampány egyben támogatja az Essity új „Libresse Goodnight MaxCour-V™” adaptív technológiával ellátott betétjének a bevezetését.

Az Essity, a Libresse számára végzett legújabb kutatása szerint, a nők többsége élete során átlag 5 hónap alvásidőt veszít azáltal, hogy a menstruációja alatt éjszakánként kényelmetlenül érzi magát, szorong, és fél az átázástól.

Ez alapozza meg az Essity legújabb tabudöntő kampányát, a #menstruálmatlanság -ot, illetve az új „Libresse Goodnight MaxCour-V™” adaptív technológiával ellátott betét bevezetését.

Az Essity, globális kutatásának tanulságait leszűrve alkotta meg a #menstruálmatlanság fogalmát, hogy így hívja fel a figyelmet az alvási egyenlőtlenség létezésére menstruálók és a nem menstruálók között. Ezt egyébként menstruációs alváshiánynak is nevezik. A kutatás valódi élettapasztalatokat és az általuk gerjesztett érzelmeket vizsgálva mérte fel, mi is történik valójában, amikor a menzeszed idején alszol. Eszerint, a ciklusuk alatt a nők általánosságban, rosszabb minőségben és kevesebbet alszanak.

-A nők 62%-a rosszabbul alszik a menstruációja alatt.

-A nők harmada (33%) a ciklus alatt küzd az elalvással, mert attól tart, hogy a betét átázik és összevérzi a lepedőt.

-A nők 3802,5 óra, 158 nap (körülbelül 5 hónap) alvásidőt veszítenek a menstruáció miatt életük során.

-Megközelítőleg a nők harmada (30%) csak bizonyos pozíciókban mer aludni, 34% pedig biztonságosabb fehérneműt visel átázás miatti aggodalmában.

Ha még mélyebbre ásunk a kutatásban, láthatjuk, hogy a nők 66%-a (kb. kétharmada) a legtöbb alvászavart élete menstruációs szakaszában szenvedi el. Amikor is éjszakánként 1,5 órát veszít, azaz minden egyes ciklus alatt átlag 7,5 órát* - ez hozzávetőleg négy napnyi (vagy 97,5 * óra) alvást jelent évente.

Kényelmetlenül, szorongva, és a lehetőségekből kimaradva

De miért nem tudnak a nők annyit és úgy aludni, mint amire szükségük lenne? Sokukat (51%) a fájdalom és a görcsök okozta kellemetlenség gátol.

Harmadukat (33%) az átázástól való félelem tart ébren, illetve az aggodalom, hogy betétjük szivárog és összevérzi a pizsamájukat és az ágyneműt. Ez a félelem egyébként még mindig a menstruációs vért övező bebetonozottnak látszó stigma létének a bizonyítéka.

Sajnos a szégyenérzet sok nőt visszatart attól, hogy teljes életet éljen – 62% nem szívesen alszik másoknál vagy utazik el a ciklusa alatt, és ötödük (18%) inkább kihagy egy randit, minthogy átélje, esetleg más is tanúja lesz a vérfoltnak a pizsamáján vagy a lepedőn.

Rávilágítunk az éjszaka titkaira

A Libresse küldetése, hogy a #menstruálmatlanság kampánnyal mindezt megváltoztassa, és rávilágítson sok millió nő közös tapasztalatára, akik bátran átvészelik az éjszakát a ciklusuk alatt. Mert túl sok nő hiszi azt, hogy egyedül van az éjszaka kihívásaival, amikor egyszerre van melege és hidegrázása, vagy ide-oda forgolódva retteg attól, hogy elcsúszik a betét.

Bíznak benne a forgalmazók, hogy a kampány hatására, amely, többek között, egy rövidfilmben mutatja be - szépséggel és empátiával kezelve - az alváshiány társadalmi elkendőzését. Milliókat fog vigasztalni a tudat, hogy nincsenek egyedül, és csatlakoznak a márkához az alvásért folytatott küzdelemben.

Elismerve e közös tapasztalat valóságát, a Libresse enyhíteni szeretné mindazt a fájdalmat és szorongást, ami a téma körül kialakult.

A kampány azt a tényt is kiemeli, hogy nem a nők szivárognak, hanem a betétek - ennek a fontos megfogalmazás beli különbségnek áll az élére a márka világszerte. Mindezek mellett a Libresse megalkotta az új Goodnight betétet a MaxCour-V™ adaptív technológiával, hogy a nők azt a biztonságot és kényelmet élvezhessék, amire szükségük van a szabadabb mozgásért és gondtalan alvásért minden fekvő helyzetben.

A márka továbbra is foglalkozik olyan társadalmilag „kényelmetlen” témákkal, mint a nők V-zónája, intimitása és az ezzel kapcsolatos tapasztalatai. A  #bloodnormal reklámban például először mutatta be a menstruációs vért, a Viva La Vulva reklámban pedig a formájában és méretében változatos vulvát ünnepelte. Legutóbb a „Mondd ki #amibennedvan kampánnyal döntött le tabukat, átírva azt a veszélyesen leegyszerűsített narratívát, ahogyan kulturálisan beszélünk arról, mit is jelent nőnek lenni.

Mit tesznek, és mit nem mernek tenni a nők, hogy kordában tartsák a menstruációt éjszaka

Tudjuk, hogy a nők rengeteg kompromisszumra képesek, hogy menstruációjuk alatt is kényelmesen tölthessék az éjszakát. Habár a kutatások azt mutatják, hogy többségük (64%) számára a betét a megszokott, megbízható, megfelelően nedvszívó, kényelmes és biztonságos megoldás, sokak számára ez mégsem elég.

A nők egyharmada (34%) régi és nagyobb biztonságot adó fehérneművel erősíti meg az éjszakai védelmet, 30% pedig csak egy bizonyos pozícióban mer aludni, hogy csökkentse a betét átázásának esélyét. Már maga a félelem, hogy ez megtörténhet, olyan szorongást okoz, amely mély hatással van arra, milyen jól és mennyit tudnak aludni. Ráadásul csak a nők több mint a fele van tisztában a menstruáció alatti önkielégítés fájdalomcsökkentő hatásával, és még kevesebben (27%) mondták azt, hogy orgazmussal enyhítik a görcsöket.

Itt az idő, hogy megismerjük a menstruáció igazi, éjszakai arcát

Túl sokáig élt az az egyetemes mítosz, hogy a nők tökéletesen alszanak a menstruációjuk alatt. A reklámokban, filmekben és úgy általában a társadalom egészében is az a kép élt, hogy mindig makulátlanul, frissen és kipihenten ébrednek fel (lehetőleg tökéletes sminkkel és frizurával).

De ahogyan a kutatások is bebizonyították, a női testen nincsen olyan kapcsoló, amellyel éjszakára szüneteltetni lehet a menstruációt a nyugodt alvás kedvéért. Ahogyan a fizetések, a fájdalom és az élvezetek terén is vannak különbségek, ugyanúgy az alvás terén is jelentős egyenlőtlenségek tapasztalhatóak. Amikor megjön, és beüt a menstruációs álmatlanság, ez a különbség csak nő.

A mainstream kultúrában nemcsak, hogy keveset említik, de még soha senki nem mutatta be hitelesen a nők menstruáció alatti alvásproblémáit és ezek következményeit: a rossz minőségű és nem elégséges alvást, amely érzések széles skáláját gerjeszti.

A Libresse ezen szeretne változtatni azzal, hogy bemutatja a nők éjszakai alvásélményeinek sokszínű valóságát, hogy tudják: képviseli őket valaki, nincsenek egyedül, és még ezekkel a tapasztalatokkal együtt is nyugodtan érezhetik magunkat jól a bőrünkben.

A társadalom, a márkák és a reklámok évekig az alvás békés, pihentető képét mutatták azoknak is, akik menstruálnak. A #menstruálmatlanság azonban bebizonyítja, hogy a valóságban a nők többsége számára sokkal kaotikusabb a kép. És itt az idő, hogy ne úgy kezeljük a nőket, mint törött, szivárgó csöveket! Menstruálunk, és kész! Azáltal, hogy feltárjuk ezeket az egyetemes igazságokat, a menstruációval töltött éjszakák valósága körüli láthatatlanság ellen küzdünk, hogy megnyugtassuk őket: teljesen normális, amin keresztülmennek, és nincsenek egyedül a tapasztalataikkal.” /Tanja Grubner, FemCare Global Marketing és kommunikációs igazgató,Essity/

„A kampánnyal szeretnénk felhívni a figyelmet azokra az alulreprezentált problémákra, amelyek világszerte több millió nőt érintenek, és rávilágítani arra, hogy a nőknek nem kell szégyenkezniük vagy kínosan érezniük magukat emiatt. És, habár nem tudjuk a megoldást minden egyes tapasztalatra, amit átélnek, termékeinket úgy terveztük, hogy segítségükkel nagyobb biztonságban és kényelemben érezzék magukat, így nyugodtan átaludhassák az éjszakát. Lehet, hogy a menstruáció sosem alszik, de ettől mi miért ne alhatnánk?” /Luciana De Azevedo Lara, FemCare Kommunikációs Manager, Essity/

Bemutatjuk az Essity legújabb termékét,

a „Goodnight egészségügyi betétet MaxCour-V™ adaptív technológiával”.

A „Libresse Goodnight MaxCour-V™ adaptív technológiával” betét tervezésekor figyelembe vették a női test adottságait. Úgy fejlesztették ki, hogy jobban alkalmazkodjon a nők természetes vonalaihoz és mozgásához, így a védelem és a kényelem teljesen új dimenzióját biztosítsa. A terméknek 3 nagyon hatékony nedvszívó zónája van, egy a betét elülső, egy a középső és egy a hátsó részén – a hátsó nedvszívó rétegnek fekvő helyzetben van nagy jelentősége.

Ennek köszönhetően a betét minden irányból felfogja és magába zárja a vért, hogy nagyobb biztonságot adjon, és az éjszaka kihívásait enyhítve nyugodtabbá tegye az alvást.

További részletekért és a kampányfilm megtekintéséért látogass el oldalunkra: https://www.libresse.hu/