Csak a minőség számít!

2022. 13. 08., 12:24pm
Dr. Erdei János kereken ötven esztendős, gazdag szakmai út bejárása után úgy döntött, hogy közkinccsé teszi a vele megtörtént események tanulságos sokaságát.

 

by Szendi Horváth Éva

A Somlói galuskás gulyásleves című kötetet, a megjelenése után hamar követte a második kiadás. Ez nem véletlen. Ugyanis a szakmai könyvnek indult kiadványból végül egy olvasmányos, sokak számára megszívlelendő életviteli tanácsadás lett.

Erdei János végig járta a klasszikus szamárlétrát, hisz’ már kamaszfiúként is bedobta magát az élet sűrűjébe. Sok mindenbe belevágott, mire a Gellért szálloda vendégcipőket pucoló emeleti londínere lett. Amikor a kézikaros vezérlésű fürdőlift kezelőjének pozícióját megkapta már tudta, hogy a szállodaiparban akarja megvetni a lábát.

1975-ben egy páratlan karrier vette kezdetét. Erdei János szerint sikereinek 80%-át a szerencsének köszönheti. Ám az ő senkiéhez nem hasonlítható szakmai útja nem lett volna bejárható tehetség, szorgalom és örök tanulás nélkül.

Példamutató eleganciával mindig elkerülte a középszerűség csapdáját. Vezér elve: mindenkinek meg kell próbálnia, hogy személyiséggé váljon. Őt csak az érdekes, különleges dolgok, kihívások izgatták és minden helyzetben a feladatok minőségi megoldásra törekedett. Munkája során igyekezett derűsen levonni azokat a tanulságokat, melyek az életben előre vitték. Szállodát építhetett és üzemeltethetett Bécsben, első vezérigazgatója volt a Gödöllői Királyi Kastélynak, illetve különböző hazai és nemzetközi turizmussal foglalkozó szervezetek vezetőjeként is tevékenykedett. Másfél évig vezérigazgatóként irányította az ország legjobb wellness szállodáját, a Rogner Hotel and Spa Lotus Therme-t. 2008-ban a kollégái őt választották meg Az Év Szállodásának, 2010 és ’12 között pedig a Magyar Szállodaszövetség elnöki tisztét töltötte be.

Könyve megírására a pandémia okozta bezártság, illetve a sztorizás és az anekdotázás iránti olvasói igény ösztökélte. A kötettel emléket állított annak a 650 embernek is, akikkel volt szerencséje találkozni és hatást gyakoroltak a munkásságára. Erdei János könyvére még a könyvtárak is lecsaptak, hisz’ tartalmas gondolataiból, tapasztalataiból, élményeiből és felismeréseiből az olvasó is levonhatja a maga tanulságát.