CSAK A ZENE VAN! - Egységben az erő

2019. 06. 11., 10:15am
Az idén 50 éves Kaláka együttes egyik alapítója, Gryllus Dániel sikereik zenitjén, 1991-ben lemezkiadó céget hozott fedél alá.

Az idén 50 éves Kaláka együttes egyik alapítója, Gryllus Dániel sikereik zenitjén, 1991-ben lemezkiadó céget hozott fedél alá.  
Az alapítót nem csak az a cél mozgatta, hogy a zenekarnak legyen saját kiadója, hanem az is, hogy segíteni tudjon azoknak, akik szellemi közösséget vállalnak velük. Az elmúlt közel három évtized alatt a Gryllus Kft. — az idei „terméssel” együtt — több mint 230 kiadvánnyal tűnt fel a zenei piacon. 

Most jelent meg Magyarország legeredetibb gitárosának, Várnai Dánielnek a Két út című lemeze. A CD-n Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Csizmadia Anna, Annus Réka, a Folksz zenekar és Várnai Dénes ütős-vonós bandája működik közre. 

A Kaláka együttes egykori tagja, Mikó István is új kiadvánnyal jelentkezett. A Vidám borisszák Kis Pál István poéta és a színművész első közös munkája. A CD egy László-napi mulatságot felidéző cuvée, mely a bor, a költészet és a muzsika házasításából született meg. 

Az Eszter-lánc mesezenekar harmadik lemeze a Játszóházi rokkendroll, mely igazi stílus kavalkád gyerekeknek és gyermek-lelkű felnőtteknek egyaránt. 

Az Apnoé zenekar — Lackfi János kortárs költő közreműködésével — elkészítette a Kincskereső kisködmön modern, némi humorban fürdetett feldolgozását. 
Fiatal és még fiatalabb népzenészek együttműködésének szép példája, hogy megszülethetett Mesics György és a Somló banda első lemeze. A CD-ről vidáman szól a hegedűre, brácsára, bőgőre és énekhangra komponált hagyományos, magyar falusi rock’n’roll. 

A Kaláka-dalok feldolgozásának ötletével kereste meg a kiadót Szabó Benedek és Sallai László. Az idea nyomán megszületett a De jó elhagyni magamat című album, mely egy igazi unikum. A lemezen fiatal zenekarok dolgozták fel a számukra fontos Kaláka-dalokat, így tisztelegve az ötvenéves együttes előtt. 

A Belvárosi betyárok harmadik albuma, a Betyárok karácsonya, kimondottan gyerekeknek szól. A népszerű együttes az ünnepi dalok ízeit a folk- és blues-zene „aromájával” dúsította fel. 

Kovács Kriszta Zenemozi című albuma a feledhetetlen filmeket, sztárokat és rendezőket idézi fel. 

Az idei év Ferenczi György és csapata, az 1-ső Pesti Rackák számára igen termékeny volt, hiszen két lemezt is közreadtak. Mindkettő abban a nashville-i stúdióban készült, ahol Derek Garten hangmérnök a nagyfőnök. Mindenek szerelme és az Áldás, rockendroll című lemezek felvételeit a rackák az egyik legjobb magyar prímással közösen muzsikálták végig. 
A vájtfülűeknek különösen nagy öröm, hogy Ferenczi Gyuri egy magyar fejlesztésű blues-szájharmonikán adja elő az autentikus magyar népzenét. hogy Az élet egy tangó. Ezt az ars poétikát vallja a két harmonikás, Miquéu Montanaro és Móser Ádám, akikkel a Tangók című lemez révén  körbe járhatjuk a világot. A CD hallgatása során kiderül, hogy Miquéu számos stílusban otthonosan mozog, Ádám muzsikáját pedig áthatja az improvizáció szabadsága.

A Kaláka 50 — Békabúcsúztató CD már a címében is a költészetre utal. Amikor Kányádi Sándor bácsi együtt szerepelt az együttessel, mindig a Békabúcsúztató című verssel fejezte be az előadást. Mosolyogva ránézett a tagokra és azt mondta: Békák, hű társaim, ti brekegők, kik énekelve vesztek levegőt…