Budapest is zenél

2020. 25. 06., 2:40pm
Hatodik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest 2020. júliusban. A zene varázslatával keltik életre városunk legszebb szabadtéri helyszíneit, történelmi tereit július 2. és augusztus 27. között.

Hatodik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest 2020. júliusban. A zene varázslatával keltik életre városunk legszebb szabadtéri helyszíneit, történelmi tereit július 2. és augusztus 27. között.

Az idei évadban közel 200 minikoncerttel készülnek nyolc, budapesti közkedvelt helyszínen. A szabadtéri helyeken 20 perces, ingyenes élőzenét élvezhet a közönség.

Az évek során, a Zenélő Budapest rendezvénysorozat, a főváros nyári életének szinte elengedhetetlen részévé vált. Az idei program közel 200 minikoncertje olyan egyedi helyszíneken kerül megrendezésre, mint a Margitszigeti Zenélő Szökőkút, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Várkert Bazár Gloriettje és az Öntőház udvara, a Nemzeti Galéria előtti Savoyai terasz, a Nemzeti Múzeum előtere, a Millenáris Park és a Hegyvidéki Kulturális Szalon terasza. Minden helyszínre egyedi, külön erre az alkalomra komponált kamarazenei összeállítások készültek, amelyek tökéletesen idomulnak az adott épület múltjához, történetiségéhez.

Klasszikusok jazz hangszerelésben, szaxofonkvartett, swing korszakot idéző koncert, huszárruhás rézfúvósok, női vonósnégyes, erdélyi népzene és fafúvósok operaénekessel is, szerepelnek a sokszínű repertoárban. A kamarazenei műsorokban olyan világhírű zeneszerzők műveit hallhatjuk, mint Vivaldi, Mozart, Schubert, Rossini, Liszt, Erkel, Csajkovszkij, Bizet.

A fellépő művészek hazánk legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagjai, szólistái, továbbá fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

A karantén időszak lezártát egy különleges rövidfilmmel ünneplik meg a szervezők. A filmben Götz Nándor művészeti vezető népdalfeldolgozása hangzik el, amelyet, egy közel száz, zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltat meg. Így kötve össze városunk legszebb pontjait a zenemű által.  Ez az élni akarást szimbolizáló performansz a zenét és vizuálitást egy egységes művészi kifejezőeszközzé egyesíti. A film online premierje júliusra várható.

Az idei évadban hosszútávú, értékteremtő elemmel is kiegészül a koncertsorozat. A művészeti vezető különleges közösségi hangszereket tervezett, amelyek interaktív kiállítás formájában lesznek láthatóak és használhatóak minden érdeklődő számára. A játékos eszközök, korosztálytól és zenei előképzettségtől függetlenül, élvezetes és értékes kikapcsolódást nyújtanak a Millenáris Parkban, a Várkert Bazárban és a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán.

Az ismert járványügyi előírásokat betartva rendezik meg koncerteket.

A Zenélő Budapest programsorozat egyedülálló kezdeményezésnek számít a világon a mai napig. Ilyen átfogó ingyenes szabadtéri zenei programsorozattal egyetlen nagyvárosban sem találkozhatunk.

A különleges közösségi hangszereket bemutató, online sorozat első epizódja ITT érhető el.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=E2q3HR0fsIs&feature=emb_logo

Művészeti vezető: Götz Nándor, ötletgazda: Götz Béla

A hangversenysorozat a Budapesti Filharmóniai Társaság szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

További információk

http://zenelobudapest.hu

https://www.facebook.com/zenelobudapest/

https://www.instagram.com/zenelobudapest/

Zenélő Budapest 2020

július 2. - augusztus 27. – Budapest

Műcsarnok

Klasszikusok jazz hangszerelésben minden szombaton 11.00; 11.30

/

Szépművészeti Múzeum

Szaxofonkvartett minden vasárnap 11.00; 11.30

/

Hegyvidéki Kulturális Szalon, terasz

A swing korszak gyöngyszemei; Térzenei estek minden csütörtökön 19.00

/

Várkert Bazár, Gloriett

Huszárruhás rézfúvósok minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30

/

Magyar Nemzeti Galéria

Erdélyi népzene minden pénteken 16.00; 16.30

/

Margitszigeti Zenélő Kút

Női vonósnégyes szólistával minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30

/

Magyar Nemzeti Múzeum

Fafúvósok operaénekessel minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30

 

Közösségi hangszerek kiállítása
interaktív térzene minden korosztálynak

 

Várkert Bazár, Gloriett minden pénteken 16.00-19.00

/

Hegyvidéki Kulturális Szalon minden szombaton 16.00-19.00

/

Millenáris Park minden vasárnap 16.00-19.00

Részletes programbontás: http://zenelobudapest.hu