Budapest - divat - menyasszonyok

2020. 01. 10., 5:59pm
Megjelent a Daalarna Budapest kollekció kampánya . A tervező maga beszélt az inspirációkról, a ruhákról és Budapestről. 

Megjelent a Daalarna Budapest kollekció kampánya . A tervező maga beszélt az inspirációkról, a ruhákról és Budapestről.  Íme:

Budapest – Az én városom

Csupán néhány hónap telt el a legutóbbi kollekciónk bemutatása óta, miközben a világ alapjaiban változott meg körülöttünk. Mind magánemberként, mind pedig tervezőként bennem is nyomot hagytak a 2020-as év történései; a világ kiszámíthatatlansága a komfortzónámon belül található értékek, lehetőségek újrafelfedezésére inspirált. Az egyik ilyen, örök biztos pont számomra Budapest, az otthonom: innen indulok el a világba, és ide érkezem haza. 
 
Az új BUDAPEST kollekció tervezése közben a saját identitásomat jártam körbe és fedeztem fel újra: vajon mit jelent számomra budapestinek, magyarnak, kelet-európainak és világpolgárnak lenni egyszerre?

 Reggelente Budáról autózom át Pestre a Margit hídon, és sosem mulasztom el megcsodálni az ébredező Parlament és a Duna látványát. Ugyanakkor én Budapestre, a turistalátványosságok nélkül, is Európa legszebb városaként tekintek. 

 Jóleső, otthonos érzéssel tölt el a hétköznapok Budapestje a kék BKV buszokkal, a sárga taxikkal, a poszt-szocialista hangulatú betonépületekkel és a belvárosi építkezések látványával. Ez az élmény indít minden reggel utamra az Alkotmány utcai műhelyünkbe, és ezek a biztos kapaszkodók jelentenek megnyugvást számomra ezekben a különös időkben is. Biztosan tudom, hogy nem lehetnék jobb helyen a világban, mint itthon.

A másik meghatározó gondolat, amin mostanában sokat gondolkodtam, hogy vajon szabad-e esztétikumra, szép ruhákra, ünnepekre gondolni egy világjárvány kellős közepén? Rohanó világunkban egyébként is egyre kevesebb ünnepi alkalom színesíti a hétköznapjainkat. És egyre ritkábbá válnak az olyan életesemények, amelyeknek kiemelt jelentőséget tulajdonítunk. Idén ezekből még kevesebb jutott, pedig a közösen megélt ünnepek bizonyítottan pozitív hatással vannak testi és lelki egészségünkre.

Tavasszal együtt izgultunk a Daalarna menyasszonyokkal azért, hogy vajon megvalósulhat-e a hónapok óta szervezett esküvőjük. Azt, hogy az ünnepek és a várakozás öröme egy nagyon fontos megtartó erő, azok a menyasszonyaink is megerősítették, akiknek az esküvőszervezés során a Daalarna ruhájuk jelentette az egyik biztos pontot, amelyre dátumtól és helyszíntől függetlenül számíthattak. A belénk vetett bizalom hatására valósággal szárnyalni kezdtem az új kollekció tervezése során, és ennek köszönhetően ez az időszak még inkább megerősített a munkám létjogosultságába vetett hitemben.

A korszellemre való finom utalás sem maradhatott ki a BUDAPEST kollekcióból. Nagy Adriennel, a Rienne Bride ékszertervezőjével együtt újra gondoltuk a maszkot, amely mára eredeti funkciója mellett a divat és az aktuális trendek megkerülhetetlen eleme lett – ezzel új kiegészítő született. Az indaszerűen az arcra kúszó ékszerek, valamint a kollekcióban szintén megjelenő fátyolmegoldások napjaink egyik meghatározó alapélményére, a rejtőzködésre utalnak.

A kampányfotózás során, a kezdetektől egyértelmű volt számunkra, hogy a perspektívaváltás vezérgondolat lesz. Budapestet nem a képeslapokról jól ismert turisztikai látványosságként szerettük volna megmutatni, hanem sokkal inkább egy életérzésként, a maga hétköznapi valójában. Számomra a város arculati kavalkádjának legizgalmasabb részét nemcsak a millenniumi Budapest ikonikus építészeti csodái képezik; elválaszthatatlanul hozzátaroznak a szocializmus emblematikus, robosztus épületei is.
https://www.youtube.com/watch?v=kp0_dxrh6i4&t=22s  

Az én Budapestemben Kelet- és Nyugat-Európa együtt, egyszerre van jelen, és minden egyes nap rácsodálkozom szépségére, sokszínűségére.
 
Benes Anita, a Daalarna tervezője