Budapest a jövőre készül

2020. 28. 03., 9:25am
A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal Webkonferencia formátumban tartotta meg tavaszi találkozóját.

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal Webkonferencia formátumban tartotta meg tavaszi találkozóját.

Az összejövetelen Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a grémium elnökeként volt jelen.

A főpolgármester-helyettes asszony bevezetőjében elmondta, hogy az új városvezetés kiemelten fontos területnek tekinti a turizmust, melyre elsőként mért nagy csapást a koronavírus járvány. Mivel jelenleg nincs értelmezhető turizmus Budapesten, a jövőről érdemes beszélni és kialakítani az újjáépítés stratégiáját.

Faix Csaba, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, a testület alelnöke elmondta, hogy Budapest turizmus stratégiájának megalkotása egy régi tartozás, és a BFTK várja a szakmai javaslatokat. A járulékfizetési könnyítések kedvezményezetti körének bővítése érdekében a kormány felé is tett már javaslatokat. Például az elmaradó Budapesti Tavaszi Vásár is rávilágított a kézművesek nehézségeire. Egyelőre a turizmusban érintett fontos kulcsszereplők: a buszosok, a hajósok, az utaztatók, az idegenvezetők és a gyógyfürdők is kimaradtak a kormányzati könnyítésekből. Gy. Németh Erzsébet ígéretet tett arra, hogy a járulékkedvezmény körből kiesett területek érdekében kéri majd a főpolgármester, Karácsony Gergely közbenjárását a kormánynál.

Az összejövetelen egyebek mellett elhangzott még, hogy a turizmus nem csak Budapesten, hanem globálisan annyira lenullázódott, hogy mindenki - beleértve az összes versenytársat is! - visszakerült a startvonalra. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint azonban nem mindegy, hogy ki milyen futócipőben vág majd neki az új versenynek, ezért a válságkezelés mellett a stratégia megalkotása is fontos lesz.

A cél érdekében érdemes elővenni és aktualizálni a már korábban elkészült stratégiai anyagokat, egyebek mellett a turistabuszok közlekedéséről, az idegenvezetői jogosítványokról szóló szabályozási kezdeményezéseket és a beutaztató irodák szövetségei által jegyzett javaslatokat. Ugyanakkor nem érdemes klasszikus stratégiában gondolkodni, a várhatóan óriási versenyben valami kirívóan kreatívval érdemes előállni.

Szükséges lehet mind a lakosság mind a látogatók edukálása. Az előbbiek a turizmus hozzáadott értékéről tudnak viszonylag keveset, utóbbiak – különösen bizonyos hangos csoportok – pedig nagyobb tiszteletet kellene, hogy mutassanak a látogatókat oly’ nagy szeretettel fogadó Budapest iránt.

Az ülésen jelen volt Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) kuratóriumi elnöke is. Ő az újonnan megalakult Magyar Kongresszusi Irodával való fővárosi együttműködésre tett javaslatot, hisz’ új stratégia készül a jobb költési hajlandósággal rendelkező MICE-szegmensben.

A célcsoportokat és az adekvát kommunikációt egyébként is érdemes még érzékenyebben árnyalni. A látogatógazdaságban egyaránt fontos lesz a hétvégén kimozduló városlakó és az itt élő külföldi diák, illetve az üzletember közösség is.

A jelenlegi időszakban a kényszerűen otthonmaradóknak nyújt naprakész információt a Főváros és a BFTK/BVA új kommunikációs portfoliója, mely vírushelyzet tájékoztatás mellett online élvezhető programokat is tartalmaz. Ezek a weblapok a www.budapestinfo.hu és www.koronavirus.budapest.hu

Jelenleg a BFTK munkatársai is távmunkában dolgoznak és gőzerővel tevékenykednek olyan a további tartalmakon, mint a virtuális vezetett városnézés, nyereményjáték, illetve szakmai hírek közzététele.

Az újrakezdésben kiemelt szerepet kaphat a belföldi turizmus, melynek marketing kampányán a BFTK szakemberei már most dolgoznak. Budapest, mint közeli célpont várhatóan igen vonzó alternatívát kínál majd a mostani kényszerű szabadságok miatt elmaradó külföldi családi nyaralások helyett. A SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló diszkrecionális jövedelem is a belföldi turizmus felé terelheti a magyarokat.

Ám addig is, aki teheti, maradjon otthon, így vigyázzon a magára és másokra, hogy a vészhelyzet elmúltával újra utazhasson!