Budapest Fashion Week 2021/Ősz

2021. 17. 11., 12:34am
A nemzetközileg jegyzett legrangosabb divatesemények sorába tartozó bemutatón idén 12 hazai designer mutatja be kollekcióit. Emellett- meghívott vendégként - Eli.B Olaszországot képviseli a háromnapos eseményen.

 

2021.november 24-25-26-án kerül megrendezésre immár 23. alkalommal a Budapest Fashion Week.

A helyszín ezúttal Budapest legújabb exkluzív rendezvényhelyszíne. A 2021 őszén, - a Mandala Day Spa élményközpont további bővülése nyomán megnyílt - Mandala Orient Holistic Center & Event Space lesz. Ezt a különleges komplexumot céges és privát események, workshopok, jógaórák, koncertek és rituálék számára tervezték.

A szervezők célja már a helyszínválasztással is a 2021 őszi Fashion Week tematikájára reflektál. A mögöttünk levő időszak, a pandémia mindenki életére rányomta bélyegét. Bizonyos szemszögből újra kellett gondolnunk eddigi életvitelünket, a bezártság alatt újabb perspektívákat kellett keresnünk.

A művészvilágot különösen érzékenyen érintette a téma, a kollekciók kapcsán jól láthatóan a designerek is érzékenyen reagáltak - mélyebb tartalmak felé fordultak. A csillogó kivagyiság, a divat öncélúsága helyett többlet tartalmakat kerestek.

Az öltözékek sok esetben már nem csak az önkifejezés eszközei, hanem társadalmi kérdésekre adott válaszok: a túlfogyasztás és újrahasznosítás problémakörét érintő megfogalmazások. De jelen van a nők társadalmi helyzetét, taglaló kollekció is. Megjelenik a befele fordulás, a keleti filozófiák iránti érdeklődés, a felgyorsult, túlpörgetett nyugati világ tarthatatlanságának megoldás-keresése a divat szemszögéből. A minél kisebb ökológiai lábnyom, a kevesebb pazarlás elve érvényesül.

Megmutatja magát a re-cycling, az újrahasznosított alapanyagok, vagy éppen vintage darabok használatával. Egyre nagyobb szerepet kap a „zero vaste” azaz az anyaghasználat tekintetében a gyártási technológia során minimalizált hulladékképződés, vagy a leeső darabok felhasználása.

A designerek magán az öltözködésen túl, egyfajta társadalmi útmutatást is adnak. A pandémia életvitelbeli változásai miatt előtérbe kerültek a kényelmes darabok. A nagyvárosi rohanó életmód már megalapozta, előrevetítette az „oversize” szabásokkal a kényelmi funkciók megjelenését. Ezt tovább erősítette a pandémia okozta bezártság az anyagok tekintetében: még kényelmesebb, pamut-elasztikus alapanyagok használata, az egyértelműen szabadidő ruhák szabásvonalaink átemelése a hétköznapi divatba. Így  további komfortot teremt a home office, az otthonmaradásnak – és a nagyvárosi, urban-nomad életvitelnek.

Ugyanakkor vágyunk a szépre, a high fashion luxusára, de egyre nagyobb elvárással vagyunk az ilyen darabok iránt: anyagokban és minőségben az időtállót keressük. Az időtállóság mellett kulcskérdés – az egymással jól kombinálható darabok választása.

A fenti témák tükrében maga a helyszín is a nyugalmat sugárzó eleganciával, a kelet egzotikumával különleges keretet ad a rendezvénynek.

A Mandala Orient Holistic Center & Event Space belsőépítészete  organikus és orientális elveket követ: a természetben előforduló föld színek a barnák, a zöld,  a víz opálos kék megjelenése, az arany, ami a fényesen tündöklő nap csillogásának allegóriájával idézi meg a természet luxusát. A helyszín mind az anyagok - természetes kövek, márvány, üveg, bambusz, mind a szín használatában a természetből merített időtállóságra törekszik és nyújt páratlan  élményt.

A Budapest Fashion Week partnereként a Mandala Orient Holistic Center & Event Space az esemény mindhárom napjára kísérőprogamokat szervez:

  • November 24-én közös sajtó meetingre várjuk a média képviselőit, ahol bemutatjuk a Mandala Orient Holistic Center & Event Space-t és szó lesz a résztvevő tervezőkről, kollekciókról
  • November 25-én „Szépség és egészség” címmel előadásokra kerül sor – ennek részleteiről a Mandala Day Spa facebook és instagram oldalán találhatunk majd bővebb információkat.
  • November 26-án „Pop-up store – designer fashion”bazár várja az érdeklődőket, remek lehetőséget teremtve akár karácsonyi ajándékok beszerzésére.

Ugyanezen a napon a divatbemutatók után sem kell haza rohanni, a szervezők Mandala Orient launch party-ra hívják a résztvevőket.

A 2021. őszi  Budapest Fashion Weeken résztvevő designerek: MV, Balázs Eszter, Nothing Special, Mantra, Eli.B, Orosz Réka, Adry, Shakti, Claudio Dessi, Szonja Dudik, Lotus, Deline, L’Aura.

Helyszín: Mandala Orient Holistic Center & Event Space,

Budapest, XIII. Gogol utca 5-7.

Kapunyitás: 18.30, a divatbemutatók 19.00 órakor kezdődnek

Program:

November 24

17.30 – Sajtómeeting

19.00 – Divatbemutatók: Balázs Eszter, L'Aura, Orosz Réka, Mantra

November 25

17.30 – Szépség és egészség előadás (Nyers Sèf, Hush&Hush , Royal Clinics, Mandala Membership)

19.00 – Divatbemutatók: Lotus, Deline,MV, Adry, Eli.B

November 26

17.30 – Pop-up store, fashion bazár

19.00 – Divatbemutatók: Nothing Special, Shakti, Szonja Dudik, Claudio Dessi

Mandala Orient launch party-ja

Belépőjegyeket elővételben a  Mandala Day Spa-ban, (Bp.  13. ker. Ipoly u 8.)  illetve a rendezvény napján, a helyszínen Mandala Orient Holistic Center & Event Space -ben (Gogol utca 5-7.) lehet megvásárolni  3.000.- HUF / nap  áron, limitált számban.

Jegyértékesítési információ tel.: +36 1 491 0078

Az esemény érvényes védettségi igazolvánnyal látogatható!