Budapest Art Week 2020

2020. 18. 09., 10:55am
Október 16 – 25. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre az ország egyedülálló képzőművészeti eseménysorozata, a Budapest Art Week.

Október 16 – 25. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre az ország egyedülálló képzőművészeti eseménysorozata, a Budapest Art Week.

A tíz nap alatt Budapest nélkülözhetetlen vizuális terei nyílnak meg különböző programokkal és kiállításokkal azzal céllal, hogy a lehető legváltozatosabb módon mutathassák be a haza vizuális művészet színe-javát. Az eddigi leghosszabb Art Week során több mint 30 kortárs galéria, 20 kiállítótér, 12 múzeum és 8 műterem, több tucat programmal várja a képzőművészetek iránt érdeklődőket. A szervezők számára rendkívül fontos a résztvevők egészsége, így minden programon kötelező a maszk viselése. Azok, akik a BAW közösségéhez jobban szeretnének tartozni, saját Art Week-es arcmaszkokat is beszerezhetnek.

A 2016-ban indult eseménysorozatot, nemzetközi példák alapján, azzal a céllal hozták létre, hogy a hazai vizuális művészetekre kíváncsi tömegek olyan mustrán vehessenek részt, amelynek során a művészekkel való találkozásoktól, a múzeumok és galériák világán át megismerhetik a budapesti képzőművészeti világ sokszínűségét. A tíznapos vagy egynapos karszalagokkal több tucat program és kiállítás látogatható, ám a programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a honlapon keresztül lehet megtenni.

Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója számára kimondottan fontos az, hogy a családok és fiatal felnőttek éppúgy résztvevőivé váljanak a rendezvénynek, mint bárki más. Kifejezetten oda figyelnek a kisgyermekes szülőkre is, számukra is igyekeznek izgalmas programokat ajánlani. 2019-ben a B.Braun Magyarország támogatásával középiskolások számára múzeumpedógiai foglalkozásokat is indítottak. A vírushelyzetre való tekintettel a Közelítő program című program az idén ősszel online valósul meg, egy három fordulós “levelező” pályázat formájában.

A kiemelt kiállítások között találjuk a Ludwig Múzeum Barabásilab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve; a Budapest Art Mentor program és a Budapest Projekt Galéria Felfedezők 3.0 ; a Várfok Galéria Kutyák, szarvasok és griffek, valamint a Kassák Múzeum Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái című tárlatokat.

A többéves múltra visszatekintő Nyitott Műtermek délutánja újra jelentkezik a Budapest Art Weeken. A látogatók ezúttal is betekintést kapnak egyéni művészek, többek között Barakonyi Zsombor, Benyovszky-Szűcs Domonkos, Csizik Balázs, Horváth Lóczi Judit zárt tereibe, illetve egy műteremház életébe is (Budapest Art Factory).

A kedvenc programok között idén is visszatérnek a galériatúrák, vezetett városi séták, épületbejárások és tárlatvezetések. Fontos tudni, hogy az eseményeken való részvétel korlátozott, ezért érdemes a meghirdetett regisztrálási lehetőséggel élni.

A Budapest Art Week belépőiről és programkínálatáról a bpartweek.hu oldalon érdemes utánaolvasni.

Kezdő kép: Bartók Galéria, Kovács Lehel műve