Budapest 150 Torta - 2023

2023. 07. 09., 10:43am
Húsz cukrászati alkotás versenyzett Budapest hivatalos születésnapi tortája címért

 

by Szendi Horváth Éva

Erdős Tünde, a torta az Őszi naplemente és Dobos Evelin színésznő

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából Budapest pályázatot hirdetett, melynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli. Az elődöntőn 20 különböző tortát zsűrizett Karácsony Gergely, Mautner Zsófia, Juhos József, Dobos Evelin, Balogh Nóra, Szűcs Árpád és Pataki Ádám.  

Zsűri kóstolás: Pataki Ádám

A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület által meghirdetett tortapályázat elődöntőjére szeptember 5-én került sor. A Twentysix Budapest étterem különtermében a zsűrinek húsz cukrászati remekmű közül kellett kiválasztania az öt elődöntős tortát. A gasztronómiai csúcstermékek október közepén tovább versenghetnek a megtisztelő Budapest 150 Torta és egyben Budapest hivatalos születésnapi tortája címért.

Az ünnepi torta kiválasztására Illusztris zsűri állt össze.

Az esemény moderátora Stahl Judit, televíziós műsorvezető volt, aki a zsűritagokhoz hasonlóan szintén a gasztronómia kiválósága.

Az eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke ismertette a pályázat szakmai hátterét és céljait.

-A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát. Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása volt segítségünkre. Emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő alkotásokhoz. A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják, – mondta el Selmeczi László.

A zsűri és a pályázó cukrászok

A zsűri tagjai:
Mautner Zsófia, gasztroblogger. 2005-óta vezeti a Chili & Vanília blogot, melyet a gasztronómia iránti szenvedélye hívott életre. 2009-ben lezárva a diplomáciai pályát, hivatásának választotta a gasztronómiát. Eddig összesen kilenc szakácskönyve jelent meg.
Dobos Evelin, színésznő. A Napszállta és a Curtiz című nagyjátékfilmekben láthatta őt a közönség, de a gasztronómiához szorosan kapcsolódó A séf meg a többiek című sorozatban is szerepelt. A főzés már gyermekkorától foglalkoztatja. Ő lett 2023 Konyhafőnöke, a győztes menüjéből a desszertjére a legbüszkébb.
Pataki Ádám, cukrászmester. A többgenerációs, idén 50 éves érdi Pataki Cukrászda tulajdonosa. Bármixer vizsgával is rendelkezik, 2000-ben a Magyar Mixer Bajnokságot meg is nyerte. Feleségével, Liptai Claudiával Édeskettes néven receptkönyvet adtak ki, amit egy humoros színpadi show keretében is többször bemutattak. Rádiós műsorvezető és DJ is.
Balogh Nóra, cukrászmester. A nagymarosi Sakura Cukrászda tulajdonosa, mely 5 éve nyitotta meg kapuit. 2022-ben a Dining Guide TOP 20 magyar cukrászda közé soroltak, majd 2023-ban már a TOP 7 vidéki cukrászda közé, illetve az ország legjobb 15 cukrászdája között is szerepelt az üzlete.
Szűcs Árpád, pastry chef. A budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest szálloda cukrászséfe. 2002-ben Luxemburgban Világbajnoknak választották. cukrász chefként 12 évig dolgozott a Four Seasons különböző szállodáiban (Budapest, Milánó, London, Prága). 2018-ban a Boiron oktató chefei közé választották. Néhány év után cukrász chef pozícióba újra visszatért a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest szállodába.

Juhos József, cukrászmester. 17 évig dolgozott a Gundel étteremben, irányította a Gerbeaud és a Boscolo Hotel cukrászatát, vezette az érdi Pataki cukrászda műhelyét, majd megnyitotta saját cukrászatát Sug’art by Juhos Joci néven. A "Mestercukrász" című gasztro-reality zsűritagjaként fontos volt számára a versenyzők tanítása, a hosszú évek alatt szerzett tapasztalatok átadása.
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a zsűri elnöke nagyon örült a felkérésnek; megtisztelő számára, hogy a Budapest 150 programsorozat színes kavalkádjából a cukrászat sem marad ki, hiszen a budapestiségnek ez is része, és ennek a nemes tradíciónak szeretne hagyományt teremteni a főváros az  első Budapest tortája rendezvénnyel. „A főpolgármesterségnek vannak ugyan keserű pillanatai, de a Budapest 150 torta zsűrielnökének lenni, szó szerint édes megbízatás” - zárta sorait a főpolgármester, köszönetet mondva a szervező és szakmai partnereknek.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a nyertes tortát először november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség. Ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, illetve a cukrászdákban is kapható lesz az édesség.

A zsűri által kiválasztott öt tortakülönlegesség, melyek szeptember 5-én továbbjutottak az elődöntőn, és tovább versenyezhetnek a rangos Budapest 150 Torta címért (abc-sorrendben):

 • Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)
  Az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest - csokoládé, pisztácia; Buda - mandula; Óbuda - ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandula pralinét használtak fel kiegészítésként.

 

 • Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
  Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajt mousse öleli körbe, a tetejét pedig egy Budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.

 

 • Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)

Alapanyagválasztásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.

 

 • Őszi naplemente, Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)
  A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehércsokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.

 

 • Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)
  A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácia lisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.

A Budapest150 emlékév összes programját megtalálod a 150.budapest.hu oldalon!