Breaktánc az olimpián és a Lupa - tónál

2022. 06. 07., 9:15pm
Az olimpiára készülve élesztik fel a hazai breaktánc kultúrát

 


Oktatóanyagokkal, pályázatokkal és versenyekkel szólítják meg a fiatalokat. A Magyar Breaktánc Szövetség (MBRSZ) tehetséggondozó programjával szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat.

A sportág hazai kiválóságai, úttörői, világ- és Európa-bajnokai fiatal tehetségeket is keresnek, hogy a lehető legjobb magyar csapatokat neveljék ki a 2024-től olimpiai versenyszámnak számító break táncban.

A breaktánc a 2024-es párizsi olimpia programjának része: az ötkarikás játékokon egyéni párbajok lesznek, valamint kétfős vegyes csapatok mérik majd össze tudásukat. A Magyar Breaktánc Szövetség (MBRSZ), az olimpiai szereplést is kihasználva, szeretné feléleszteni a sportág hazai kultúráját.

Egyik első lépéseként augusztusban fesztivált szervez a Lupa - tóhoz. 
Az idén negyven éves a magyar breaktánc kultúra. Tóth Zoltán, az MBRSZ elnöke azt mondta, a legfontosabb, hogy a magyar kiválóságok tudását átadják a fiataloknak.

Ennek érdekében az MBRSZ igyekszik minden lehetséges fórumon népszerűsíteni a breaktáncot, illetve a szövetség tehetséggondozó programjával szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat.
Tóth Zoltán elmondta: szeretnék a régi magyarországi versenyeket feléleszteni és visszahozni a köztudatba, illetve itthon később világválogató döntőt rendezni.  A sportág hazai kiválóságai, úttörői, világ- és Európa-bajnokai fiatal tehetségeket is keresnek, hogy a lehető legjobb magyar csapatokat neveljék ki a 2024-től olimpiai versenyszámnak számító breaktáncban.

Csapat anno

Várhegyi Attila - sportági nevén b-boy Atyakilla -, világbajnok, az MBRSZ alelnöke kiemelte, az ő szakmai vezetésével a XVII. kerületben ma is van lehetőség breaktáncot tanulni. A szervezet egyik legfontosabb feladatának a breakkultúra összetartását nevezte meg. Az olimpia kapcsán megjegyezte, szeretnének legalább 500 fiatalt toborozni, majd őket szakmailag fejleszteni, mert így lehet visszaépíteni az itthon most hiányzó sportági alapokat.

Break archív

A jövőben az MBRSZ számos programot (például Utcáról az Olimpiára és Break in SKool Tour) létrehozva szeretné emelni a mozgásforma ismertségét. Ilyen a breaktánc színház, amit a kétezres évek elején Kovács Gergely Csanáddal elindítottak a Nemzeti Táncszínházban.

Break kerekesszékkel

Emellett hazai kis és nagy versenyek, nemzetközi versenyeztetés, oktató és népszerűsítő filmek, breakzenék létrehozása, ösztöndíjak, országosan nyíló tánciskolák, akadémia, mozgássérültek oktatása, elkallódás megelőzés is a terveik között szerepel.

A kezdet

Negyven évvel ezelőtt indult útjára a magyar break, méghozzá Fenyő Miklós hozta el nekünk Amerikából. Akkoriban mindenki rácsodálkozott, nem nagy jövőt jósoltak neki.

Fenyő Miklós a magazinokban

Szintén elévülhetetlen érdemei vannak az egyik híres magyar fodrásznak, Krizsán Győzőnek a tánc népszerűsítésében. Sorozatban készítette a táncosok frizuráját, találta ki nekik az outfitjüket.

Ebből indultak annak idején breaktáncosaink, akik azóta világbajnok lettek, és most már a feltörekvő generációt képezik a 2024-es olimpiára.