Bőrkötésben

2022. 20. 06., 11:10pm
Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtár adott helyet a június elején megnyílt Zajácz Tamás bőrműves-iparművész nagyszabású kiállításának.

 

by Szendi Horváth Éva

A művész hónapokon át készült az életművét bemutató, jelentős alkotásokat felsorakoztató tárlata anyagának összeállításán, mert Sárospatak a mai napig a szíve csücske. A Bodrog-parti Athénban nőtt fel, ahol édesapja köztiszteletben álló pedagógusként tevékenykedett. A történelmi hangulatot árasztó Vár, a Bodrog-part, az Óbodrog, a hegyek, az édesapja hegyoldalban álló borháza emlékezetes gyerekkori kalandok helyszíne volt a számára. Természetesen kamasz fiúként ő is minden csínyben részt vett. Azonban a család és a város olyan szellemi munícióval indította el a felnőtt lét felé, mely örök iránytűként mindig megmutatta számára a helyes utat. Ő maga is pedagógusnak készült, de beleszeretett az izgalmasan képlékeny természetes anyagba, a bőrbe. Egy idő után már minden idejét, energiáját és kíváncsiságát az ember által legrégebben használt ősi anyag kötötte le. Nevéhez számos bőrmegmunkálási szabadalom is kötődik.

Zajácz Tamás az elmúlt évtizedekben nemzetközi hírű bőrműves-iparművész lett. Munkái nemcsak Európa szinte minden országába jutottak el, hanem Amerikában és távol-keleti államok többségében is számos otthon díszévé váltak.

A csodaszép Makovecz-házban rendezett tárlatra érzelmi okokból, természetesen a megszokottnál is alaposabban felkészült. A közelgő 70. születésnapja alkalmából tervezett kiállítás-sorozatot mindenképpen Sárospatakon szerette volna kezdeni, hisz’ a hely szelleme a mai napig munkál benne. A város örömmel fogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén megye Príma - díjasát, hisz’ egy nívós kiállítás tovább öregbíti a város hírnevét. Zajácz Tamás szó szoros értelmében mindig a bőrét viszi a vásárra. Bár gazdag életművéből bőven tudott válogatni, de az érdeklődőknek néhány vadonatúj alkotást is szeretett volna bemutatni. Hat-nyolc művének közelmúltban való elkészülését kimondottan sárospataki emlékei inspirálták. Végül ötvenöt bőrművészeti remekmű került fel Művelődés Háza és Könyvtár falaira.

Zajácz Tamás és unokái

Végre eljött a Nagy Nap és a Makovecz-ház tárt kapukkal várta az érdeklődőket. A művészt és a megjelenteket Áros János polgármester köszöntötte. A kiállítást Zs. Újváry Mária muzeológus nyitotta meg.

Tárlatain Zajácz Tamás mindig felhívja a figyelmet az érintés fontosságára. A jelenlévőket most is meginvitálta egy interaktív játékra.

Aki tapintás után kitalálta, hogy mit ábrázol a bőrkép, az a művésztől megkapta magát az alkotást is.

A kiállítás július 4-ig látogatható.