Boldog születésnapot Dunaújváros!

2020. 08. 08., 8:05am
Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója

Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója a dunaújvárosi színház nyári rendezvénysorozatának zárónapján így kezdte beszédét: „Boldog születésnapot, Dunaújváros! Jó itt színházat csinálni! Mi is ünnepeljük a városunkat, ezért is határoztunk úgy, hogy a 2020/2021-es évadban minden 70 év fölötti dunaújvárosi nézőnek ingyenes belépést biztosítunk az előadásainkra és Dunaújváros valamennyi egészségügyi dolgozójának is, akik fokozottan vigyáztak ránk ebben a rendhagyó esztendőben. „

A Bartók Ligetben az igazgató bejelentette az új évadban programját is. A Bartók Kamaraszínház ősztől, „Város Évadát” nyitja meg és tizenkét bemutatót tart. Köztük egy új magyar musical, a Sándor Mátyás ősbemutatójára is sor kerül. Jules Verne regénye alapján a darabot Mikó Csaba írta, zenéjét Szemenyei János, a dalszövegeket Závada Péter szerezte. Léner András rendező irányításával a próbák már is elkezdődtek.

A 2020/21-es szezonban – egyebek mellett – a színház műsorra tűzi a Dollárpapát Papp Jánossal a címszerepben. Bemutatják a Mario és a varázslót, A kis herceget, az Illatszertárt, illetve a legendás Bartók Táncszínház közreműködésével két produkciót is színre kerül. Az egyik a János vitéz. Az 1904-es, Kacsóh Pongrác által megzenésített darab mai hangszerelése Szirtes Edina ’Mókus’ munkája és közösen adják elő a kultikus „Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák” zenekarának tagjaival. A másik a Nem leszek a játékszered című új zenés mű, amely a hatvanas-hetvenes évek slágereiből bontja ki a történetet.

Őze Áron beszédében visszatekintett a rendkívüli tavaszi helyzetre is. Köszönetet mondott a munkatársainak, a nézőknek, a városnak, a kulturális államtitkárságnak a segítségért. Elmondta, hogy veszélyhelyzet idején a Bartók Kamaraszínház minden egyes nap jelen volt a virtuális térben. A „Virtuális Színház” előadásait és más programjait a közösségi oldalakon összesen 600 ezren tekintették meg.

A Bartók Kamaraszínház igazgatója szerint a köszönet, az egymásra figyelés gesztusát is kifejezik azzal, hogy az új szezont a „Város Évadának” nevezték el.

Őze Áron azt is említette, hogy a pandémia idején elmaradt bérletes előadások egy részét a vészhelyzet feloldása után pótolni tudták. Arról is beszélt, hogy a Bartók Kamaraszínház a koronavírus-járvány idején Magyarországon elsőként fizetett előleget a jövedelem nélkül maradt színészeinek. Ehhez jelentős segítséget kapott a színház az Előadóművészi Jogvédő Irodától, amelynek szakértői kidolgozták az ehhez szükséges munkajogi metódust.