Boldog Új Évet!

2019. 01. 01., 5:00am
Újévi lencse, hogy legyen szerencse! – Lencse Nap a bazilikánál

Újévi lencse, hogy legyen szerencse! – Lencse Nap a bazilikánál

Újév napján megalapozható a következő évi szerencse. Aki szeretné, hogy  a 2019-es év gazdagságot hozzon, ne hagyja ki a hagyományos Lencse Napot a Szent István-bazilikánál!

Szinte mindenki tudja, hogy újév első napján lencsét kell enni, de vajon mi köze a lencsének a gazdagsághoz? Tehet-e az ember a szerencse érdekében? A hagyomány és a tapasztalatok szerint igen. A lencse szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy a sok apró szemből áll, és 
minden egyes szem pénzt szimbolizál. Így, a szokások szerint, aki újév napján lencsét eszik, bízhat abban, hogy meghozza a bőséget, gazdagságot.

Amellett, hogy szerencsét hoz, nagyon egészséges, és sokféleképpen elkészíthető. Itthon főleg leves és főzelék formában ismert, de készülhet belőle saláta is! Régi magyar hagyomány volt a lencsefőzelékbe mandulát vagy más apróságot főzni, hogy a hajadon, aki megtalálja a következő évben férjhez mehessen. A lencse gazdag fehérje-, és rostforrás, bővelkedik vitaminokban és egyéb létfontosságú tápanyagokban. Tehát nemcsak a gazdagságunkért, hanem az egészségünkért is teszünk, ha újév napján lencsét eszünk.

Ha nincs időd, kedved, lehetőséged főzni, de nem hagynád ki a szerencsehozó-lencsét, adunk egy jó tippet, hogy az újév méltó köszöntésének ne legyen gátja: az Advent Bazilika vásárban, a Szent István téren kiheverheted a szilvesztert is! Január 1-jén 11 órától 18 óráig várnak benneteket nemcsak újévi hangulatot fokozó különleges forró italokkal, hanem a nagyobb ételárusító standokon az elmaradhatatlan lencsével is!