Bogányi Gergely zongoraestje a Müpában

2022. 20. 02., 8:48pm
Az MVM Koncertek Bogányi Gergely zongoraestjével folytatódik február 22-én

by Szendi Horváth Éva

Zongora-sorozat a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

A zongoraművész szólóestjén Chopin híres h-moll szonátája mellett Scarlatti és Debussy műveit, valamint egy saját kompozíciót is műsorra tűz. A koncert különlegessége, hogy Bogányi a saját maga által fejlesztett zongoráján fog játszani.

Az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztesét, a Kossuth-díjas zongoraművészt jól ismeri a hazai közönség, visszatérő vendége a nagysikerű sorozatnak. A Zongora-sorozat március 23-án folytatódik a Zeneakadémián Berecz Mihály szólóestjével.

Bogányi Gergely 2002-ben Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel.

1999-ben a Bogányi–Kelemen Trióval (Kelemen Barnabás – hegedű, Bogányi Tibor – cselló, Bogányi Gergely – zongora) a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióverseny első díját nyerte el.

A művész 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést. 2004-ben Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke Kossuth-díjjal tüntette ki. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban munkásságát Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el.

Rendező: Jakobi Koncert Kft. 2022. február 22. kedd, 19:30 óra

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, valamint a www.azongora.hu honlapon.

Honlap: www.azongora.hu

Müpa Budapest, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bogányi Gergely zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

 Scarlatti: Három szonáta,

Debussy: Suite Bergamasque,

Bogányi: Richter capriccio 

Chopin: Berceuse, op. 57, Chopin: h-moll szonáta, op. 58