Bogányi Gergely szólóestje a Müpában

2020. 24. 09., 9:00am
A világjárvány miatt Fazil Say nem utazhat Törökországból Budapestre. Szeptember 29-re Bogányi Gergely vállalta a beugrást, így a közönség ezen az estén nem marad koncertélmény nélkül.

A világjárvány miatt Fazil Say nem utazhat Törökországból Budapestre. Szeptember 29-re Bogányi Gergely vállalta a beugrást, így a közönség ezen az estén nem marad koncertélmény nélkül.

A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a MVM KONCERTEK – A ZONGORA című sorozat keretein belül kerül sor Bogányi Gergely zongoraestjére. A Kossuth- és Liszt-díjas művész műsorán Chopin és Liszt művei szünet nélkül hangzanak el. A teremben nagyjából hatszáz szék marad üresen, így lehetőség adódik a nagyobb távolság megtartására. A koncerten kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. A Müpa épületében a mindenkor hatályos jogszabályok és kormányzati ajánlások szerinti egészségvédelmi előírások követendők. Eseti jelleggel a Müpa szigorúbb szabályokat is megállapíthat, amelyekről a www.mupa.hu hivatalos honlapján ad tájékoztatást. A Fazil Say koncertjére váltott jegyek és bérletek erre a hangversenyre is érvényesek. Ha valaki a megváltozott program miatt szeretné visszaváltani szólójegyét, akkor szeptember 27-én éjfélig e-mail-ben küldje el jegyének kódszámát, pontos helyét, valamint bankszámlaszámát az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címre. Ha bérlettel rendelkező vendég szeretné lemondani az előadást, akkor elegendő a pontos hely megjelölése. A Zongora-sorozat bérleteseit csak év végén, a teljes sorozat befejezésekor tudja kárpótolni a Jakobi Koncert Kft. A koncertre a jegyvásárlás lehetőségét a szervező lezárta.

Bogányi Gergely 1974-ben született Vácott, zongoratanulmányait négyévesen kezdte meg szülővárosában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, s végül a bloomingtoni Indiana Egyetemen folytatta. Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese.

Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. 1999-ben a Bogányi–Kelemen Trióval (Kelemen Barnabás – hegedű, Bogányi Tibor – cselló, Bogányi Gergely – zongora) a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióverseny első díját nyerte el, 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben pedig itthon és Finnországban hangversenysorozatok keretében Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. Ugyanebben az évben a finn köztársasági elnök a művésznek a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést; 2004-ben Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke Kossuth-díjjal tüntette ki. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el.

Fotó: Dancs Enikő Bianka