Bogányi Gergely szólóestje - MÜPA

2023. 17. 01., 8:43pm
20. Jubileumi „MVM Koncertek – A Zongora” sorozat nyitó hangversenyén a Müpában.

 

2023-ban már 20. alkalommal kerül megrendezésre a magyar zenei élet egyik legjelentősebb hangversenysorozata, az „MVM Koncertek – A Zongora”. A nyitókoncerten, január 25-én, Bogányi Gergelyt hallhatja a közönség a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész generációjának egyik legkiemelkedőbb alakja. Legfontosabb verseny győzelme az 1996-os Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen elért első helyezés volt. Bogányi Gergely repertoárjából kiemelkedik Chopin, akinek összes szólózongorára írott művét két nap alatt eljátszotta a Müpában, de Liszt és Mozart műveinek előadása is jelentős súllyal szerepel életművében. Idei szólóestjének gondosan összekomponált műsorát négy zeneszerzőnek szenteli: a nagy érdeklődéssel várt koncerten Mozart, Schumann, Mendelssohn és Brahms 1-1 műve hangzik el. Különlegessége az estnek, hogy Bogányi ez alkalommal is a saját maga által fejlesztett zongorán fog játszani. A sorozat következő hangversenyén, március 17-én, Grigorij Szokolov lép fel a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban és a www.azongora.hu honlapon.

Bogányi Gergely zongoraestje

Mozart: F-dúr zongoraszonáta, K. 332, Schumann: g-moll szonáta, no. 2 op. 22  Mendelssohn: Variations sérieuses, op. 54, Brahms: Variációk és fúga egy Händel-témára, op. 24

2023. január 25. szerda, 19:30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

20.Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

 

Bogányi Gergely 1974-ben született Vácott. Zongoratanulmányait négyévesen kezdte meg szülővárosában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, s végül a bloomingtoni Indiana Egyetemen folytatta.

Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is.

2002-ben itthon és Finnországban hangverseny sorozatok keretében Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést; 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el művészeti tevékenységét.