Bodzaünnep Zsámbékon

2023. 07. 06., 4:23pm
Hatodik alkalommal telik meg Zsámbék legszebb közparkja, válogatott koncertekkel, a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon

 

by Szendi Horváth Éva

 

A hűvös, ősfás Zárdakertben június 9-én és 10-én (pénteken és szombaton) olyan zenekarok adnak egymásnak találkozót, mint a Negro Oro Balkan Bagage, a Messessippi, az Aurevoir., a Balkan Fanatik, a Romengo, vagy a Circus Problem (CZ).

Szombaton a gyerekeket Paár Julcsi Hangoló Kerekerdő című családi koncertje várja.

A belépés minden programra ingyenes! A fesztiválon természetesen meg lehet kóstolni a helyi termelők kínálta bodzás és egyéb gasztro-különlegességeket is. 

Fotó: Barcsik Géza

Zsámbék ezernyi virágzó bodzabokra és a bodza latin neve, a ’Sambucus’ adta a fesztivál ötletét, hogy június első napjaiban ismert világzenei fellépők itt adjanak egymásnak találkozót. Az idei fesztiválon elsősorban a balkán és a cigány zenei hagyományok elevenednek meg. Így a jó hangulat és a tánc garantált!

A Negro Oro Balkan Bagage a Zsámbéki-medencében ismert és folyamatosan koncertező felállás. Tagjai több irányból érkező zenészek, akiknek közös nevezője maga a balkáni zene. Az élet, a lendület, a vidámság, a buli, a tánc és az önfeledtség minden hangban benne van!

A MESSESSIPPI különös zenei világa eltér a megszokott és jól ismert formáktól. Alappillére az afroamerikai blues és a magyar népzene, melyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus, Fejér Simon Pál és Szert Zsigmond életére. A dalszövegekben sokszor mély és költői gondolatokkal találkozunk. Különös érzésekkel, vívódásokkal, élethelyzetekkel. A zene mellett ezek a szövegek tesznek felejthetetlenné egy-egy Messessippi koncertet.

Az Aurevoir. zsámbéki és Zsámbék-környéki zenészekből áll. Ám bárhol lépnek fel a Kárpát-medencében, sokszínű és magával ragadó zenéjük megtölti a nézőtereket, bármerre is járnak.

Dalaikban leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza. Legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Muzsikájukban a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumait és az 1960-as évek beatzenéjét éppúgy felfedezhető, mint a francia kávéházi sanzonok világa, vagy a reneszánsz, barokk hagyományai. Az aurevoir. elköszön a régi korszaktól és nyit az új felé, melyben visszaköszönnek a korábban kialakult zenei stílusok.

A Balkan Fanatik két frontembere, Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor köré épült zenekar. Az elektronikus zenét keleti, balkáni és magyar folk elemekkel házasítja össze. Debütáló lemezük rögtön Fonogram-díjas lett (2003). Változó felállással kiadott albumaik azóta is a szintipopot, a hiphopot és a kortárs elektronikus tánczenéket ötvözik a Balkán népzenei hagyományaival. Dalaikat hallhattuk játékfilmben (MIX, Nyócker), a rádióbarát Elment az én rózsám, a Ha te tudnád. A 2011-es országimázsfilmet aláfestő Repülj madár pedig milliós YouTube-nézettséget produkált.

A Romengo magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelvével együtt sajátította el. A szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal és saját számokkal áll színpadra a zenekar.

2004-es megalakulásuk óta a világ szinte minden pontján, a legnagyobb világzenei fesztiválokon és koncerthelyszíneken léptek fel. Több albumuk felkerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé. A zenekar énekesnője Lakatos Mónika Kossuth-díjas művész, aki 2020-ban – első magyar nőként és első roma előadóként - átvehette a világ legnagyobb világzenei elismerését, a WOMEX Artist Award-ot.

A fesztivál külföldi vendége a cseh Circus Problem, akik a balkáni hagyományokat kombinálják a disco beat és a Cheep pop elemeivel. A 2021-ben alakult fiatal együttes tagjai punk bohócoknak vallják magukat. Jókedvük átragad mindenkire, aki a koncertjeiken részt vesz Csehországtól Németországig, vagy Franciaországig - számos helyen koncerteznek visszatérően. Egyik klipük: https://www.youtube.com/watch?v=idgSVXrscmE

Fotó: Barcsik Géza

Szombaton Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta Hangoló-Kerekerdő című produkciója a gyerekeket várja. Neki köszönhetően a színpadon egy csodálatos világ, egy nagy mese elevenedik meg zenében.

A Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál szervezője Zsámbék Város Önkormányzata.

Fesztivál honlap: https://sambucus.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/sambucusfest/

Pénteken és szombaton a 6. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválra várnak mindenkit válogatott fellépőkkel, a belépés ingyenes!

              2023. június 9-10. Zsámbék, Zárdakert

KONCERTPROGRAM
Június 9. péntek

17.00 Negro Oro Balkan Bagage

18.30 Messessippi

20.30 Aurevoir.

 Június 10. szombat

17.00 Paár Julcsi Kerekerdő

18.30 Balkan Fanatik

20.00 Romengo

21.30 Circus Problem (CZ)

 A belépés minden helyszínen minden programra ingyenes! A további részleteket folyamatosan teszik közzé a fesztivál facebook oldalán.