Bódy Magdi a MÜPÁ-ban

2021. 18. 11., 9:52pm
Aki egyszer hallotta Bódy Magdit énekelni, az abszolút egyetért a „The biggest voice in the smallest Body” /A legnagyobb hang a legkisebb testben/ jelzővel

by Szendi Horváth Éva

Aki egyszer hallotta Bódy Magdit énekelni, az abszolút egyetért a „The biggest voice in the smallest Body” /A legnagyobb hang a legkisebb testben/ jelzővel, mellyel a koncertjeit hirdették. Nem túlzás és nem tévedés, hiszen hazánk egyik legismertebb énekesnőjének három és fél oktávos a hangterjedelme, —előadásmódja, mozgáskultúrája pedig mindig is egyedülálló volt.

 A Művészetek Palotájában, november 24-én Bódy Magdi pályafutásának 50. évfordulóját ünnepli majd.

A MÜPA-beli est az elmúlt ötven esztendő legemlékezetesebb dalait idézi fel – örökzöldeket és saját szerzeményeket egyaránt, neves, régi művészbarátok közreműködésével és meglepetésvendégekkel

 A koncerten a közönség hallhatja a Generál-Mikrolied vokált, a Freedom és a Stúdió11 zenekarokat, Bódy Magdi & együttesét. A művésznővel a színpadon fellép Révész Sándor, Várkonyi Mátyás, Karácsony János, Novai Gábor, Póta András és Ákos István, valamint Várszegi Éva, Selényi Hédi és Szigeti Edit. Vendégei lesznek még Szakcsi Lakatos Béla, Baktai Anikó és Majsai Gábor.

A felsorolt művészek is jól tükrözik Bódy Magdi zenei pályafutásának sokszínűségét, amelyben a jazz, a pop vagy akár a rockzene is szerepet kapott.
Eddigi élete is ugyanilyen színes és változatos volt, melyet leginkább kivételes tehetségének és közvetlen természetének, kirobbanó energiájának köszönhetett.
Élt Kanadában és New Yorkban, ahol saját énekstúdiót vezetett, csakúgy mint Torontóban. Az Ottawai Konzervatóriumban is tanított. Fellépett a Carnegie Hall-ban, ahol akkora sikere volt, hogy öt kontinens plakátjain mosolygott.

 Magdi az MRT Gyermekkórusában kezdte pályafutását, majd a Generál - Mikrolied alapító tagja lett. Később hosszú időn át viselhette az év énekesnője címet, számos fesztiválon vehetett át díjakat. Karrierje a hetvenes években indult, 1981-től kezdve külföldön is sikeres és elismert lett. Olyan nemzetközi hírű előadókkal lépett fel, mint a Buddy Rich Orchestra, Donovan, Nina Hagen, Tina Turner, Dizzy Gillespie, Michael Bolton, Cyndi Lauper, Chieli Minucci, Manfred Krug, Gerald Veasley, Lionel Cordew, a Special EFX. 1978-ban jelent meg első lemeze, melyet további tizenegy hanghordozó követett. A 2002-ben megjelent I Love New York albumon található a New York, New York című sláger feldolgozása, amely kapcsán világhírű művészek nyilatkozták, hogy így még senkitől sem hallották.