Bezárt a Sziget, de már látják a jövőt

2022. 17. 08., 8:10pm
Hatalmas sztárok a színpadokon és a közönség között.

 

Teltházas napokkal és összesen, mintegy 452 ezer látogatóval zárt, a két üres év után hatalmas érdeklődés mellett újraéledt Sziget. És, már azt is tudhatjuk, jövőre mikor találkozunk újra: Sziget 2023. augusztus 9-14 között. 

Teltházzal indult a Sziget, aztán pénteken és szombaton is közel állt ahhoz, hogy ki kelljen tenni a megtelt táblát.

„A Fesztivál hiánya mutatja meg igazán annak értékét, fontosságát, jelentőségét, azt, hogy a Szigetre, az általa képviselt értékekre akár az év minden napján szükség lenne” – mondja Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.  „Az elmúlt két év komoly nyomot hagyott mindannyiunkban, de mi most nem egyszerűen a régi életünket szerettük volna visszakapni. Hanem az elmúlt időszak tapasztalataival, érzéseivel gazdagodva, ha úgy tetszik megerősödve, új gondolatoknak, alkotásoknak, élményeknek igyekeztünk helyet adni. És nagy örömünkre valamint a többszázezres ”sziget család” megelégedésére, közösen részesei voltunk egy olyan megújulásnak, mely a Sziget sokszínű szabadságában válhatott teljessé” – mondta Kádár.

Az egyik legnagyobb változás idén a be- és kiengedési rendszer újratervezése volt. Egyrészt, hogy a “K” híd külső részét ne terhelje annyira a fesztivál, másrészt a nagy tömegeket vonzó koncertekre könnyebb legyen a bejutás illetve onnan a kijutás. “A rendszer kiválóan vizsgázott” – mesélte Kádár. “Már az első napon,  Dua Lipa koncertjére többtízezer vendégünk érkezett és minden bonyodalom nélkül, időben bejutottak a Szigetre. És hasonló napunk volt még kettő” – tette hozzá a főszervező. A látogatószámmal kapcsolatban Kádár elmondta, igazán nem az a nagy siker, hogy volt egy teltházas és kettő ahhoz közeli nap, így viszont a hat nap alatt kiegyenlített volt a látogatók száma.  “Ez azt jelenti számunkra, hogy nem egy-egy koncert vonzó a Szigeten, hanem a fesztivál maga” – tette hozzá.

A hangerőt is sikerült kordában tartani, olyannyira, hogy Újpestről reklamáltak is, nem hallhatják a fesztivál programjait.

Sok panasz érkezett azonban a szálló porra, amit a Sziget előtti hosszú hetek aszályos időszaka okozott. “Folyamatosan igyekeztünk locsolással portalanítani, a fenntarthatóságot is figyelembe véve ügyelve, hogy nem ivóvízzel, hanem a Duna vízével tegyük azt” – mondta Kádár. A panaszok azonban jogosak, “bármennyire küzdöttünk, a por többször győzött.”

Hatalmas sztárokat láthattunk a színpadokon és a szerencsések hatalmas sztárokat láthattak a nézőközönség között is.

Kíváncsi volt ugyanis a Szigetre Zendaya Maree Stoermer Coleman, akit egyszerűen Zendayaként ismer a világ. Vele jött Tom Holland is, mert korábban hallották, hogy óriási koncertek várhatóak a Szigeten.

Szintén a Szabadság Szigetére jött Pablo Schreiber kanadai-amerikai színész. Nem először járt hazánkban, a Halo című filmet forgatta itt és most visszatért kedvenc városába.

Ugyancsak boldogan járta az elmúlt napokban Budapest utcáit, majd a Szigetre is kilátogatott napjaink egyik leghíresebb színésztehetsége, Timothée Chalamet, aki – akárcsak Zendaya – a magyar fővárosban forgatja a Dűne című film második részét.

Jövőre 30 éves és jön a 10 milliomodik látogató

A Sziget 1993-ban indult, jövőre tehát 30 éves lesz. Fura egybeesés, hogy jövőre várják a kezdetek óta számolt 10 milliomodik látogatót.

A szervezők a Sziget végeztével már fordulnak is a következőre és már most, augusztus 18-tól, de csak 48 órán keresztül tartó, nagyon kedvezményes akciót indítanak.

Ki tudja, talán a vevők közt lesz majd a szerencsés 10 milliomodik szigetes is..