Betegség, gyógyítás és gyógyulás

2022. 07. 06., 4:59pm
2022.06.09-én, 18 órakor a Premier Kultcaféban kerül bemutatásra A nap másik oldalán című film.

 

by Szendi Horváth Éva

 

Egy órával előbb, azaz 18 órakor kezdődik a film, bár a beharangozó poszteren 19 óra szerepel. A belépés ingyenes.

A rendkívül megindító filmalkotás a pszichés krízisek problematikáját érinti. Forgatókönyvét Dante Isteni színjátéka ihlette: a betegség „poklából” a gyógyítás „tisztítótüzén” keresztül vezet az út a gyógyulásig. A film rendezője és forgatókönyvírója Maciej Sikorski, a krakkói Exit Színház alapítója és igazgatója, amely különféle fogyatékossággal élő művészeket foglalkoztat. A rendezőt a pszichés problémák feldolgozására egy pszichiátriai kórházban megrendezett kiállítás inspirálta. 

A nap másik oldalán című film alkotói számára fontos volt a hitelesség, ezért szólalnak meg a filmben a nap másik oldaláról (nemegyszer vers formájában) a lelki problémával küzdő személyek. Betegségükről, a gyógyításról és gyógyulásuk nehéz folyamatáról mesélnek. A film az ő megrázó élményeiknek egyfajta művészi interpretációja.

A film egy szélesebb projekt keretében valósult meg, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a sérültek azon különleges csoportjára, akik lelki krízisen mennek keresztül. Különösen aktuális lehet ez a mai olyan társadalmi problémák kontextusában, mint a világjárvány következményei vagy a háborús trauma. A filmben pszichiátriai kórházak volt páciensei és a gyógyulást segítő asszisztenseik — olyan személyek, akik maguk is keresztülmentek pszichés eredetű kríziseken és saját tapasztalataikból merítve képesek támogatni az érintetteket gyógyulásuk útján— kapcsolatába kapunk betekintést.

A megrázó erejű alkotás nem csupán a betegség tüneteivel szembeni küzdelmet ábrázolja, de a stigmatizációt is, mint társadalmi jelenséget. A fogyatékkal élőknek mások támogatása nélkül sokszor lehetetlennek tűnik szembenézni a kihívásokkal.   

A nap másik oldalán című filmalkotása pszichés betegséggel és zavarral érintett személyek világába invitálja a nézőt. A betegnek megrázó, intenzív érzelmekkel teli utat kell megtennie. A gyógyulási folyamat minden esetben egyéni, a betegség poklán keresztül a gyógyulásig eljutni pedig sajnos nem adatik meg mindenkinek.

Maciej Sikorski meghívására, az Exit Színház tagjai mellett a filmben szerepet kaptak a „Fejre vigyázni” című, egy pszichiátriai kórházban megrendezésre került kiállítás társalkotói. Valamint olyan ismert lengyel művészek, mint Rafał Siwek, a világhírű operaénekes és Michał Koterski, az elismert színész és rendező.

A filmvetítés az Egyetértési Megállapodás (Memorandum of Understanding – MoU), az EXIT Színház, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány, valamint a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg.

 Maciej Sikorski filmjének bemutatóján az alkotók részvételével folytatott beszélgetésre is sor kerül majd.

 A nap másik oldalán

57 perc

Forgatókönyv és rendezés: Maciej Sikorski

Zene: Adam Szewczyk

Időpont: 2022. június 9. (csütörtök), 18.00 óra

 Helyszín: Premier Kultcafé - 1085 Budapest, Üllői út 2-4.

 A belépés ingyenes.