Best of Virtuózok

2022. 29. 03., 1:29pm
Számos újdonsággal érkezik a Virtuózok V4+ 2022-es évada

 

Tavalyi győztesek Ida Nowakowska műsorvezetővel

Nyolcadik évadába lép a népszerű magyar klasszikus zenei tévés tehetségkutató, a Virtuózok. 2022-ben is a téli műsorstruktúrában, novemberben mutatják majd be mind az öt résztvevő ország tévécsatornái a “Visegrádi Virtuózok+Szlovénia” műsort. Így idén is akár 70 millió ember ismerheti meg hazánk és a régió gazdag zenei hagyományait.

Az évad nagy újdonsága, hogy idén először a szomszédos országok magyar ajkú településein is keresi a műsor a kiemelkedő tehetségeket.  Mielőtt az idei évad adásai – a magyarországi kiválasztás, valamint a nemzetközi elődöntők és a döntő – képernyőre kerülnek, egy különleges „Best of” adással készülnek április 1-jén, pénteken 20.45-től a Duna TV-n.

A tehetségkutató műsor és oktatási program célja, hogy a klasszikus zene segítségével állítson példát a jelen fiataljai elé és fedezze fel tehetségüket. Majd adjon nekik életre szóló élményt, fejlődési lehetőséget és koncertfellépéseket a legnagyobb világsztárokkal.

Emellett nem csak a résztvevő országok klasszikus zenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúránkat is népszerűsíti a műsor.

Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere szerint a közösség, az összefogás, a jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás már nyolcadik éve, a műsor megalapítása óta, a Virtuózok produkció egyik legfontosabb célja. A program missziója egy magára, értékeire, kultúrájára büszke, a világ jobbításán fáradozó fiatal generáció támogatása. Ellátva őket szellemi táplálékkal, kulturális gazdagsággal, amivel a világ élvonalába segíthetik hazánkat kulturális és gazdasági téren is.

A korábbi két évadhoz hasonlóan idén a Visegrádi Négyek országai – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország – mellett Szlovénia klasszikus zenei tehetségeit is keresik.

 

A Virtuózok Visegrádi Négyek Plusz – mely idén is az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Prof. Dr. Kásler Miklós fővédnöksége alatt valósul meg – egy ún. „Best of”epizóddal jelentkezik április 1-én, pénteken 20.45-től a Duna TV-n.

A műsorban a 2020-as és 2021-es évad legmeghatóbb, legérdekesebb, legszórakoztatóbb pillanatait idézik fel, Bősze Ádám és Miklósa Erika kommentárjaival.

Emellett Maestro Plácido Domingo, a Virtuózok állandó zsűritagja és elkötelezett patrónusa beszél a műsorral kapcsolatos emlékeiről, meglátásairól. Miklósa Erika operaénekes, a magyar és a nemzetközi adás zsűritagja is elmeséli meghatározó élményeit az eddigi V4+ évadokból. Sőt, a műsor végén már a 2022-es magyar válogató eseményeiből is ízelítőt kaphatnak a nézők.

A magyar válogató zsűrijében új tagok dolgoznak: Várdai István gordonkaművész és Kesselyák Gergely karmester egyéb elfoglaltságai mellett idén nem tudta vállalni a részvételt. A zsűri elnök így Keller András Kossuth-, Liszt-, Bartók-Pásztory díjas, Érdemes zeneművész lett. 2007 óta Magyarország egyik élvonalbeli zenekara, a Concerto Budapest művészeti vezetője és első karmestere, hegedűművész, a világhírű Keller Vonósnégyes alapítója, a londoni  Guildhall School of Music hegedűprofesszora és több mint 70 nemzetközi díj birtokosa.

A másik idei új magyar zsűritag pedig a tavalyi nemzetközi adások mentora, Káel Norbert zongoraművész, a crossover zenei stílus egyik legismertebb képviselője, hazai és nemzetközi zenei élet aktívan koncertező szereplője, aki jazz doktori fokozattal rendelkezik.

Az új tagok nagy örömmel csatlakoztak a már rutinos zsűritagokhoz, Bogányi Gergelyhez, Miklósa Erikához, Balázs Jánoshoz és Dr. Batta Andráshoz. Bősze Ádám pedig műsorvezetőként tér vissza. A magyar válogató adás novemberben kerül képernyőre, ezt követik a nemzetközi adások.

Bogányi Gergely zsűritag, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke szerint „éhezik az emberek a kultúrát és a Virtuózokon keresztül tápláljuk sokak lelkét a zenével.”

Kristina Vasic a legifjabb versenyző tavaly, foto: Kaszner Nikolett

Az évad nagy újdonsága, hogy idén először a szomszédos országokban, a határon túli magyarság körében is keresi a műsor a kiemelkedő tehetségeket: a Felvidékre, Erdélybe, Csángóföldre és a Vajdaságba látogatnak el a Virtuózok szakemberei, hogy meghallgassák a klasszikus zenét játszó fiatalokat, ezzel is biztosítva számukra a műsorban történő részvétel lehetőségét és hangsúlyozva, hogy a határon túli területeken élők az anyaország számára ugyanolyan fontosak.

Peller Mariann, a műsor producere kijelentette, a Virtuózok egy olyan kultúr misszió, melyhez egyre többen nagy örömmel csatlakoznak. Elmondta, hogy a Virtuózok V4+ nemzetközi zsűrijében is lesznek új tagok az idén: Harvey Goldsmith, közismert koncertszervező, akinek a nevéhez többek közt a Live Aid koncertsorozat megvalósítása kapcsolódik. Emellett zsűritag lesz Pablo Sainz-Villegas, világhírű spanyol gitárművész is. Sztárfellépőként pedig a világsztár énekest, Matteo Bocellit láthatják majd a Virtuózok nemzetközi adásainak nézői.

A zsűri 2021. Fotó: Hegedűs Bence

Április 25-én kerül sor a Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottságának ülésére a Magyar Zene Házában, Maestro Plácido Domingo elnökletével. A Bizottságban részt vesz még Keller András hegedűművész, karmester, Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Čulić gitárművész, Hollerung Gábor karmester, valamint Eckhardt Gábor és Kohán István zenetanárok.

A kiemelkedő tehetségeket 2 körben hallgatják meg a Bizottság tagjai és választják ki azokat, akik számára különleges nemzetközi tehetséggondozó program indul.

A határon túli magyarok számára meghirdetett Virtuózok válogatókra itt lehet jelentkezni május 15-ig: https://virtuozok.hu/jelentkezes/

Határon túli jelentkezési felhívó spot: https://youtu.be/heEr4nwIrO8

Virtuózok Best of V4+ spot: https://youtu.be/HmwTid25UhQ