Belmondo vs. Balaton

2023. 26. 10., 3:56pm
Közös koncert és egy új album premierje

by Szendi Horváth Éva

A VIII. kerületi Turbina Kulturális Központban 2023. november 10-én, pénteken Közös koncertet ad a Víg Mihály alapította Balaton és Czutor Zoltán Belmondo nevű zenekara. Az eseményen fellép és konferál a Balaton egykori énekese, Méry Péter író is. A koncert másik apropója, hogy a napokban jelent meg a Belmondo új, 9 számos LP-je (Királyok kutyái). Az albumon az utóbbi 2-3 év Czutor szerzeményei és négy vadonatúj dal hallható. Petőfi születésének 200 éves évfordulója előtt tisztelegve a zenekar a költő három versét is megzenésítette.

Czutor első zenekara, a szegedi Nyers a ’90-es évek közepén és második felében járta be az ország klubjait és fesztiváljait. Az ő elmondása szerint a Balaton akkora legendája volt a magyar undergroundnak, hogy örömmel vették, ha akárcsak Balaton dalok feldolgozásait játszó együttesekkel (pl. a debreceni Pekingi ősz) léphettek egy színpadra. Az ikonikus Nyers dalok a 2005 végén alakult Belmondo műsorának is szerves részét képezik. Ám a november 10-i estnek egy igazán különleges műsorszáma is lesz. Felcsendül a Megáll az idő című 1956-os sláger. Ennek az apropója nem is annyira a nemzeti ünnep közelsége, hanem az, hogy az azonos című 1982-es magyar film (amelyet egyesek a valaha készült legjobb magyar filmnek tartanak) gimnáziumi zenekarát a Balaton alapító- és a koncerten is fellépő tagjai (Víg Misi és Méry Péter) alakítják.

Részlet a megáll az idő című filmből: https://youtu.be/DvZwgrOMGjs?si=WrEPsaog4sEOxSfL

Turbina esemény: https://facebook.com/events/s/belmondo-vs-balaton-turbina/277469658446946/

Czutor Zoltán és a Belmondo  zenekar

A megzenésített verseket és mondanivalójukat annyira találónak érezték az alkotók, hogy az új Belmondo album címét (Királyok kutyái) is az egyik Petőfi vers (A kutyák dala) ihlette. Érdekessége még az anyagnak, hogy két zenei kollaboráció is hallható a dalválogatáson. A lemez első dala (A fákról a formád jut eszembe) Volosinovszky György színész és a Belmondo közös szerzeménye és előadása. Az utolsó szám pedig egy Müller Péter Sziámival közös szerzemény, a Lakik bennem egy kisgyerek. A 2023-as klipszemlére már be is válogatták az új album egyik 2023-as dalához (Kva béke) készült klipet. https://youtu.be/j8IJhsDMfYo?si=suUNpijSxPetWE6R

Petőfi előtt is tisztelegő LP-bemutató és felcsendül egy    legendás  1956-os sláger a Turbinában

Album Spoify link: https://spotify.link/yQWZUV8L2Db