Balázs János szólóestje a Müpában 2023

2023. 06. 09., 9:08pm
A számos díjjal kitüntetett művész hangversenyével folytatódik az „MVM Koncertek – A Zongora” 20. jubileumi hangversenysorozata

 

by Szendi Horváth Éva

Szeptember 14-én a számos díjjal kitüntetett művész hangversenyével folytatódik az „MVM Koncertek – A Zongora” 20. jubileumi hangversenysorozata

Balázs János zongoraművész a Cziffra-évfordulóhoz kapcsolódó világkörüli koncertsorozata és az idei,  nagysikerű MVM ZENERGIA hangversenyét követően újra a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ad szólóestet.

A Kossuth-díjas zongoraművészt magas szintű zongoratechnikájáról, elmélyült zenei gondolkodásmódjáról, széles repertoárjáról és improvizációs képességéről már jól ismeri a kultikus hely közönsége, Különleges tehetségének köszönhetően koncertjei hosszú évek óta jelentős eseményei a hazai és nemzetközi zenei életnek.

A művész legújabb, ImprovisArt című lemezével New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix első-, valamint közönségdíját is. Az albumot a művész egyedülálló módon átiratokból állította össze, ezzel is tisztelegve Cziffra György munkássága előtt. Az elmúlt évben többek között fellépett Fischer Ivánnal a Concertgebouw-ban és Eötvös Péterrel a genfi Victoria-hall-ban.

Itthon számos koncert mellett országszerte az MVM által életre hívott, közkedvelt MVM ZENERGIA című nagyszabású klasszikus zenei esemény kiemelt fellépője és művészeti vezetője. Több tízezren követték a jelentős koncerteket a budapesti helyszíneken élőben és a vidéki nagyvárosok kiemelt pontjain online. Szintén nagyszabású, többezer fős koncerteken ünnepelték a művészt többek között Varsóban, Isztambulban, illetve több olasz városban is az elmúlt évben. 2022 októberében a Róma melletti pápai nyári rezidencián, a Castel Grandolfó különleges történelmi tereiben adott koncertet.

Szeptember 14-i koncertjének műsorán C. P. E. Bach, Daquin, Rameau, Scarlatti, Chopin, Liszt és Ravel művei mellett Rahmanyinov és Liszt Ferenc átiratában Kreisler, Gounod és Schubert darabjai is elhangzanak.

Az MVM koncertek-sorozat a Bartók Emlékházban folytatódik Polgár Éva (szeptember 22.) és Pellet Sebestyén (szeptember 28.) zongoraestjeivel. Szeptember 29-től pedig Vigh Andrea estjével kezdetét veszi a 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, valamint a www.azongora.hu honlapon.

 2023. szeptember 14. (csütörtök), 19:30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

Balázs János zongoraestje

P. E. Bach: Andantino, H. 245, Daquin: Le coucou, Rameau: La poule, Scarlatti: C-dúr szonáta K. 159, Chopin: 3 keringő, Gounod–Liszt: Faust-keringő   *** Liszt: Valse-Impromptu, Schubert–Liszt: Valse caprice, no. 6, Kreisler–Rahmanyinov: Liebeslied, Ravel: La valse 

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz. Rendre olyan neves művészekkel koncertezik, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Rost Andrea és Várdai István. A Kossuth-, Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Az egyetem befejezéséig további öt jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny, – illetve számos díj követett. 2013-ban tizenkilenc ország művészei közül az Európai Koncerttermek Szövetsége neki ítélte a Rising Star díjat. A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki, jelenleg az MMA levelező tagja. Munkásságát a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el. Balázs János kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészgeneráció támogatására. Jelenleg a Zeneakadémia egyetemi docense, a Nemzeti Tehetség program mentora, több hazai alapítvány és kuratórium tagja. Mindezeken túl a Virtuózok című tehetségkutató műsor és a Cziffra verseny zsűritagja. Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét. Gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több tízezren látogatták. Évente egyedülálló szabadtéri zongoraesteket ad MVM ZENERGIA elnevezéssel. Művésztársaival együtt ezeken az esteken is sok ezer ember számára szerzett már maradandó zenei élményt. 2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Önálló bérletei, a „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” is teltházas osztatlan sikerrel zárultak. Virtuóz játéka, magasszintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget. 2022 májusában elnyerte ImprovisArt című lemezével New Yorkban a Music International Grand Prix első- valamint közönségdíját is.

Fotó: Emmer László