Balázs János rangos zongoraverseny zsűritagja

2022. 14. 11., 10:08pm
Több évtized után újra magyar zsűritagja van a világ egyik legjelentősebb zongoraversenyének.

 

by Szendi Horváth Éva

 

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a 80. évfordulóját ünneplő párizsi Long Thibaud Zongoraverseny zsűritagjai közé kapott meghívást. Bár a közönség számára a zongoraművészeknek rendezett versenyek legtöbbször láthatatlanok, szakmai körökben ezek határozzák meg egy-egy fiatal művész pályáját és lehetőségeit. A rangos nemzetközi zongoraversenyekre odafigyel az egész világ Bécstől New Yorkon át Tokióig. Az itt elért eredmény további lehetőségeket nyit meg a fiatal művészek számára a nemzetközi koncertéletben. Természetesen a versenyeknek első sorban a zsűri összetétele ad rangot.

A párizsi Long Thibaud Zongoraverseny igen patinás, megnyitóját Macron elnök szavai kísérték. A több mint 80 ezer Euro összdíjazású versenyen összesen hat helyezést osztanak majd ki. Köztük van olyan díj is, amelyet II. Albert monacói herceg ajánlott fel. A pénzdíj mellett további díjakat is kaphatnak a nyertesek. Például a Rotary Club közönségdíját, illetve számos fesztiválon fellépési-, valamint lemezkiadási lehetőséget. A verseny partnerei többek között a Francia Televízió, a francia állam egyes minisztériumai, a Michelin cég, a Rotary Club, vagy a Goldman Sachs.

A Long Thibaud Zongoraverseny 11 tagú zsűrijébe több évtized után Balázs János egyedüli magyarként kapott meghívást. A verseny kezdetétől egészen november 12-ig, a zongoraverseny zárónapjáig, Párizsban látja el a feladatát. A zsűritagok között többek között szerepel az argentin Bruno Leonardo Gerber, a japán Momo Kodama, vagy a francia Marc Laforet is.

A versenyfelhívásra a világ minden tájáról jelentkeztek, a kötelezően játszandó darabok közé tartozik például egy Chopin, Debussy vagy Ravel, Poulenc, Rameau vagy Couperin darab. A szóló zongorára írt művek mellett zongoraversenyeket is játszanak a résztvevők.

A versenyről bővebben itt »» https://www.long-thibaud.org/en/

 

Fotó: Emmer László