Balázs János New Yorkban

2022. 10. 05., 9:07pm
Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész novemberben megjelent ImprovisArt  című albuma

 

by Szendi Horváth Éva

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész novemberben megjelent ImprovisArt  című albuma az első helyen került a Music International Grand Prix döntősei közé az „adult piano” kategóriájában.

 A lemez-nagydíj utolsó fordulójában, május 20-án, New Yorkban, a Kaufman Music Centerben - közönség előtt - személyes meghallgatásra kerül sor. A rangos zsűriben olyan ismert szakemberek foglalnak helyet, mint Gordon Beeferman zeneszerző, zongoraművész, Manuel Laufer zongoraművész és Geoffrey Burleson klasszikus és jazz-zongoraművész, a Princeton Egyetem professzora.

 Balázs János a Cziffra György-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amelyet Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából a világ számos pontján, koncerten is bemutatott. A zsűri az előadásmód mellett kiemelte a zenei koncepciót. Ami azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A lemezen Bach, Liszt művei Cziffra György valamint Balázs János átiratai hallhatóak. Bemutatva azt a 200 éves tradíciót, ahol az előadás egyéni kifejezésmódja nagyobb hangsúlyt kapott, ezáltal az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik. Ennek a folyamatnak zenei lenyomata a 73 perces, 13 zeneszámot tartalmazó album, amely az olasz Sheva kiadó gondozásában jelent meg a múlt év végén.

„A zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg. Ez az isteni adomány az emberiség lelkében olyan érzéseket és érzelmeket tud kiváltani, amit megismerni és megfejteni igazán sosem lehet csak átélni és átadni. „(Balázs János)

A Gramofon magazin így ír a lemezről:

„Balázs János interpretációs térképe széles kiterjedésű, sajátossága, hogy háromdimenziósan afféle hegyláncnak tekinthető, ahol szinte összeérnek a hegycsúcsok. Mert amennyire sajátja ez a hallgatnivalóként spontán zenélés (hogy mennyi energia befektetés árán, azt – miként a romantikus virtuózoknál – borítsa homály!), ugyanolyan perfekt módon otthonos, többek között Dubrovay László zongoraműveinek teljességében (beleértve a zongoraversenyeket).

A CD csaknem ötnegyed órányi belefeledkezés gyönyörködnivalót kínál. Végighallgatásra csakúgy alkalmas (részben a változatos-választékos sorrendnek köszönhetően), mint egy-egy műsorszám kiválasztására, többszöri ismétlés által való beható megismerésére.” (Fittler Katalin – gramofon.hu)

Balázs János ImprovisArt című lemeze a Music International Grand Prix New York-i döntőjében

A lemez meghallgatható a Spotify-on és Magyarországon a terjesztőknél vásárolható meg.