Bacon gyár Magyarországon

2022. 08. 12., 12:46am
Így készül a jeles szeletelt császárszalonna, sokunk nagy kedvence

 

Egy igazi gyárban dolgozzák fel a kedvelt finomságot. Kivételesen megnézhettem én is, hogyan és mi készül.

A különleges látogatás valóságos élmény volt csapatunk számára. Aki megmutatta a gyártást: Széllné Bánszky Beáta, minőségbiztosítási vezető.

A márka

A Gierlinger márka termékei Európában négy helyen készülnek. Ausztriában van a központi üzem,

Romániában a fagyasztott termékek, Szerbiában a sonkák, tarják, karajok, szeletelt áruk, stb. készülnek és Magyarországon kerül feldolgozásra a császárszalonna.

Itt azután van szeletelt, kockázott, húsosabb, zsírosabb, sütött – és mind prémium termék.

Kapacitásnövelés, munkahelyteremtés, családbarát munkakörnyezet

A Tamási-Hús Kft 2007-ben kezdte meg működését Tamásiban és füstölt szalonna, főtt szalonna és a sült, úgynevezett crispy bacon gyártására specializálódott.

2020-tól 14 milliárd forintnyi beruházását hajtott végre. A 3700 m² mostanra 15 700 m²-re bővült, nagymértékben növekedtek Pl hűtőházak. A beruházással 255 új munkahelyet teremtett a cég, így létszáma jelenleg 520 fő. Három műszakban dolgoznak hétfőtől péntekig, utána takarítás a hét végeken.

A fejlesztéssel az itt előállított, szeletelt bacontermékek gyártási kapacitása 120 százalékkal nőtt és megduplázódott a sült bacontermékek gyártása is. A Tamási-Hús ennek köszönhetően Magyarország piacvezető bacon gyártójává válhatott.

A cég által alkalmazott teflonos eljárás egyedülálló, nemzetközi szinten is versenyképes magas minőségű termék gyártását teszi lehetővé. A vállalat a 2018–2022-es időszakban három beruházásban valósította meg a kapacitásbővítést. A fejlesztés során új üzemet- és raktárépületet hoztak létre, valamint beszereztek új baconszeletelő- és sütő gépsorokat, szalonnaprést, anyagmozgató gépeket és levegőtisztító berendezéseket.

-Cégünk az indulása óta többféle márkanév alatt forgalmaz termékeket, de a Superbrands díjas Gierlinger Premium Bacon piacvezetőnek számít. - mondta Sándorné Rozinger Mária ügyvezető igazgató.

Füstölés után

A Gierlinger Holding Tamásiban működő üzeme a füstölt szalonnára, főtt szalonnára és a sült, úgynevezett crispy bacon szalonna gyártására specializálódott, de a tamási gyártósorokról kerül ki az innovatív Gierlinger berner is. A különböző bacon termékek változatos formákban és kiszerelésekben készülnek a kiskereskedelmi és a HORECA fogyasztók számára. Legyen szó szeletelt vagy kockázott szalonna termékről, minden kizárólag európai húsból készül.

A megrendelt áru szeletelésre és csomagolásra kerül

Csak megrendelésre dolgoznak, raktárkészlet nincs. A jeles időszakokra felkészülnek, mert tudják előre a megrendelésekből, miből mennyit kell gyártani. Most van visszaesés az üzletek bezárása miatt, de bíznak a jövőben.

Gasztro kiszerelés a nagyobb mennyiségekből jó, ám a piacok is különbözőek, vevő specifikusak: pl. só, ízesítés, gyorspác igény másféle lehet.

Crispy gasztro csomagolásban

A crispy többféle csomagolásban készül a nagy megrendelőknek, van, akinél ez vezető áru, pl Burger King, KFC.

A kis csomag kiegészítő termékként megy a boltokba elfogadható áron: a vevők általában kismennyiségeket vásárolnak, 5 - 10 dkg-ot

A cég zászlóshajó terméke e Gierlinger Premium Bacon. A vékony szeletek a feldolgozás során nem találkoztak fehér vagy barna cukorral, mézzel vagy fruktózzal, a tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot. Ez a bükkfán füstölt császárszalonna, prémium alapanyagból, gondos feldolgozással készül. Nem tartalmaz ízfokozókat, nátrium-glutamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők, mint például a karragén. Tökéletes vastagságú szeletekre vágva, 100, 200, 2x200g-os és 1000g-os kiszerelésben kerül értékesítésre.

Míg a nemrégiben piacra dobott 150-osg és 2x150g-os szélesebb verzió az oldalszalonna húsosabb részéből készült, kifejezetten olyan fogásokhoz, ahol a sült bacon textúrája mellett a húsosabb ízdominancia a fontos.

A logisztika - higiénia

Egy ilyen méretű üzemben két dolog nagyon fontos: a tisztaság és a szervezés. A munkaruha védi a dolgozót és a terméket egyaránt. A higiéniára fordított fegyelem pedig példás.

A friss áru érkezéskor kódot kap, ami végigkíséri a gyártás folyamán

A szervezésben, vagyis a logisztikában, a legtöbb térben és a gépeknél, bevezetésre került a digitalizáció, és ezt folyamatosan fejlesztik. Ettől függetlenül vannak olyan folyamatok, ahol nélkülözhetetlen a kézi munkaerő.

Családbarát munkakörnyezet

A cég elkötelezett munkatársai élet- és munkakörülményei folyamatos fejlesztése iránt is. Ezért döntött már évekkel ezelőtt a - mint- egy húsz gyermek befogadására alkalmas - bölcsőde kialakítása mellett. A gyermekfelügyelet munkahelyi megoldása megsokszorozza a családos munkavállalók, főleg a nők elhelyezkedési esélyeit és kedvét. A gyermekellátás és a munkaidő összhangba kerültek, a munkába járás leegyszerűsödött. A gyermekek a szülőtől mind- össze néhány percnyi távolságra töltik idejüket. Ez nem csak a dolgozók számára érték, hanem jobb munkahelyi légkört is teremt, amely a cég, valamint a munkavállalók számára is egyformán előny, tudtuk meg Kovács Viktória bölcsőde vezetőtől.

Kovács Viktória bölcsőde vezető

Családbarát Vállalat díjat és a Magyar Telekom Csoport vándordíját nyerte a Tamási-Hús Kft. 2021-ben

A bölcsőde, majd a hozzá kapcsolt, nagyobb gyerekeknek kialakított gyermekmegőrző mellett a 2020/2021-es tanévben a nevelési szünetekben különböző táborokokat szerveztek a 3-8 éves gyermekek számára. Itt fontosnak tartották teljesíteni a gyermekek életkorához alkalmazkodó minőségi étkezéseket. Illetve a korai fejlesztések szintén rendkívüli anyagi és mentális terhet jelenthetnek a dolgozó szülőknek, amit azzal csökkentettek, hogy az intézményben, szervezett formában, elérhetővé tették a legfontosabb fejlesztő foglalkozásokat és szakembereket. A Családbarát díj azért kiemelten fontos a Tamási-Hús Kft. számára, mert az elismerés azt jelenti, hogy a termékekre jellemző prémium minőség és harmónia megjelenik munkaadói attitűdjükben is: minőségi munkakörülmények, rugalmasság, a munkavállalói igények figyelembevétele és családcentrikusság.

Környezettudatosság, karbonsemlegesség

A Tamási-Hús Kft. az elmúlt években széles körben igyekezett olyan beruházásokat és fejlesztéseket végrehajtani, amelyek a zöldebb termelés irányába mozdítják el a vállalat működését. A vállalat az idei év során megvalósítja a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelés semlegesítését, azaz a káros gáz kibocsátásával azonos mértékben klímabarát projekteket támogat. A támogatott projektek a legmagasabb klímavédelmi sztenderdek szerint kerültek minősítésre. Így biztosítani tudják, hogy megvalósításuk során ugyanolyan mértékben csökkentik az üvegház hatású gázok kibocsátását, mint a vállalat gyártáshoz köthető karbonlábnyoma.

Sajtóbeszélgetés résztvevői:

Kovács Péter, Wágner Róbert és Széllné Bánszky Beáta

  • Kovács Péter, kereskedelmi igazgató
  • Wágner Róbert, kereskedelemi igazgató
  • Széllné Bánszky Beáta , minőségbiztosítási vezető
  • Kovács Viktória, bölcsőde vezető