BODIES 2.0. - A bennünk rejlő univerzum

2020. 04. 02., 6:10pm
Egy új Bodies kiállítás nyílik 2008. és 2018. után, 2020. február végén, Budapesten, a Bálna mintegy 1500 m2-én.

Egy új Bodies kiállítás nyílik 2008. és 2018. után, 2020. február végén, Budapesten, a Bálna mintegy 1500 m2-én.

A Bodies 2.0 - A bennünk rejlő univerzum című tárlat valódi, egykor élő emberi testeket és szerveket mutat be. A kiállítás célja, hogy a látogatók megértsék saját testük működését, így az egészségük megőrzése is felértékelődik a számukra.

A BODIES 2.0 – A bennünk rejlő univerzum az eddigi kiállításoktól eltérve, más megközelítésből, testeken keresztül mutatja meg a látogatóknak, hogy mennyire bonyolult és tökéletes az emberi szervezet. Részletesen feltárja testünk felépítését és egyediségének lenyűgöző nagyszerűségét.

A tárlaton új, eddig soha nem látott testek kerülnek bemutatásra. Ez egy tudományos, oktató kiállítás, amely mintegy 200 preparált szervet és egész testet mutat be az érdeklődőknek, amiket úgynevezett plasztinációs eljárással őriztek meg az utókor számára.

A plasztinációs eljárás egy viszonylag új tartósítási módszer: a testből kivonja a vizet és a lipideket, majd folyékony műanyaggal helyettesíti, aminek megszilárdulása után egy tartós anatómiai mintát formál. A folyamat mikroszkopikus szinten képes sértetlenül megőrizni a test legfinomabb, legtörékenyebb szövetét is. A plasztináció hiteles preparátumokat eredményez, ezek vizsgálata, tanulmányozása mindenki számára egyszerűvé válik. Általa az érdeklődő a szervezetéről rengeteg titkot, fel nem tárt információt, adatot tudhat meg, a mobilra ingyenesen letölthető, többnyelvű audio guide applikáción keresztül, illetve a kiállítás területén dolgozó orvostanhallgatók segítségével.

A kiállítás szó szerint benéz a bőr alá, feltárja a test felépítését, rávilágít az egyedi összetettségre. A látogatók az egyedülálló, impozáns környezetben testközelből létesíthetnek „kapcsolatot” az emberi preparátumokkal, így bele látnak a saját szervezetük működésébe is.

A Bodies 2.0 megismerteti mindazokat a szerveket, amelyek a gondolkodásért, a légzésért, a mozgásért felelősek, valamint bemutatja a vérkeringés “autópályáit”, amely a motort folyamatosan mozgásban tartja. A kiállítás bemutatja az emberi testet kutató tudományágak történetét is, érzékletesen szemlélteti, hogy az emberiség Galen anatómia vázlatai óta, hova jutott a saját testének megismerésével kapcsolatban.

A Bodies 2.0 kiállításon a moziteremben vetített dokumentumfilm is segíti a látogatókat bevezetni a saját testük eddig ismeretlen világába. A kiállítás melletti VR teremben további tematikus videókat és játékokat ismerhetünk meg, illetve a tárlathoz kapcsolódik egy speciális greenbox fotósarok és ajándékshop is.

A kiállítás május 31-ig látogatható.