Az utca művészete

2020. 19. 02., 6:00pm
A plakátművészet bemutatásának, népszerűsítésének komoly hagyománya van a Lengyel Intézetben. 

A plakátművészet bemutatásának, népszerűsítésének komoly hagyománya van a Lengyel Intézetben. 

Az intézet kiállítótereiben rendszeresen szerveznek plakátkiállításokat, legyen szó akár a lengyel plakátiskola mestereiről, vagy a kortárs lengyel plakátművészet legjelesebb képviselőiről. Programjaikat hirdető plakátjaik, a lengyel és a magyar szakmát megmozgató tematikus plakátpályázataik, a felsőoktatási intézmények művészeti tagozataival való rendszeres együttműködésük mind azt a célt szolgálja, hogy a plakát műfaja megkapja a megérdemelt figyelmet. Nem véletlen, hogy a lengyel-magyar szakmai és baráti kapcsolatoknak köszönhetően a Magyar Plakát Társaság 2005-ben a Lengyel Intézetben alakult meg, tagjaival a mai napig együttműködik.

A Lengyel Intézet Platán Galériájában a minap nyílt meg az Ola Niepsuj (1986) plakátjaiból rendezett kiállítás. A Varsóban élő Ola egyike a legtehetségesebb fiatal lengyel grafikusművészeknek. A łodzi Władysław Strzemiński Képzőművészeti Akadémia növendéke volt. Tanulmányokat folytatott Portugáliában, az Escola Superior de Artes e Design de Matosinhos, valamint a  Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto intézményeiben.

Plakátok, arculat és infografikák tervezésével foglalkozik. Hagyományos technikák és digitális rajz együttes alkalmazásával eklektikus kollázsokat alkot. Dolgozott többek között a New York Times, a The Wall Street Journal, a Nike, a Converse, a Taschen, a Thames and Hudson, az HBO, a Showmax, az Ikea, az  Apple, a Melissa és a Skanska számára. 

Munkái elnyerték a Society ezüstérmét az Illustrators NYC-től (2017), háromszor válogatták be a nagy presztízsű American Illustration évkönyvbe, valamint kétszer nyerte el a lengyel Reklámtervezők Klubja pályázat aranyérmét.

Több mint 160 kiállításon vett részt Lengyelországban és harminc más országban egyaránt. Műveit - többek között - Japánban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Németországban, Dél-Koreában, Portugáliában, Belgiumban, Bolíviában, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Kubában ismerhették meg az érdeklődők.

A Platán Galériában látható kiállítás, Ola Niepsuj első magyarországi bemutatkozása, március 20-ig, minden hétköznap 10.00 – 18.00 óra között tekinthető meg.