Az újdonság varázsa

2024. 05. 01., 4:43pm
Megjelent Párniczky András - összességében - hetedik albuma, amelyen a Párniczky Quartet formációja hallható a legújabb szerzeményekkel

 

by Szendi Horváth Éva

A Mikrotheosz című digitális kiadvány a Fonó gondozásában 2023 év végén látott napvilágot és megtalálható a digitális szolgáltatóknál. Párniczky új formációjának bemutatkozására 2023. január 13-án került sor elsőként a Magyar Zene Házában. A tagok, Bede Péter (tárogató, alt szaxofon) és Ajtai Péter (bőgő) az európai-, mind a tengeren túli fellépésein már több mint 300 koncerten voltak a zenekarvezető társai. Hozzájuk csatlakozott Szabó Sipos Ágoston dobos, aki a Zeneakadémián és a Academy of Music. K. Lipinski-n folytatott jazz tanulmányai előtt népi hegedűn játszott.

A lemezhez készült egy klip is: Készült egy klip is: https://www.youtube.com/watch?v=g4iq3Fl28x8

A Párniczky Quartet új repertoárja összegzése a Nigun zenekar 22 éves munkájának, valamint a „Bartók electrified” című (BMC, CD 260, 2018.) lemez alkotási folyamatának és az azt követő időszaknak. Gonda János megfogalmazása az önálló európai jazz stílusról, pontosan írja le a kvartett célkitűzését és megszólalását is: „[…] a szuverén európai improvizatív zenei nyelv, amely integrálja a modern kamarajazz, a kortárs- és a népzene elemeit” (Gonda: Jazzvilág, 2004.).

Párniczky Quartet: Mikrotheosz

digitális lemez

FA -539-2

5 998048 553921

Fonó, 2023

A lemez direkt linkjei itt »»  

Bede Péter - tárogató, alt szaxofon

Ajtai Péter – bőgő

Szabó Sipos Ágoston - dob

Párniczky András – gitár

 

Grin hora

Beteg asszony

Jewbop

Andrew’s nigun

Alátevés

Máramarosi nigun

Angoli nigun

Zenekari doina

Moldávos

Nagy szekundok

Chupeh nigun

 

Párniczky András, a kvartett vezetője 1999-ben a  Berklee College of Music-ba kapott ösztöndíjat , majd még ugyan ebben az évben elnyerte a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat.  2000-ben a Zoller Attila Nemzetközi jazz verseny döntőse volt (Pat Metheny volt a zsűri díszelnöke). 2014-ben a JazzMa kritikusok szavazólistáján  2. helyezést ért el  jazz-gitár kategóriában. Ugyanettől az  évtől kezdve az  amerikai Collings Guitars and Mandolins hivatalos művésze.  Doktori fokozatát 2022-ben a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában, summa cum laude minősítéssel szerezte . Disszertációjának, címe:  „Csak tiszta forrásból.” Bartók Béla zenéjének tovább élése a jazzben.