Az új étlapon megjelent a Kárpát Burger

2022. 18. 10., 5:14pm
Erdélyi alapanyagok adják meg a tökéletes íz világot

 

Töltött káposztából készült hamburgerrel újít a budapesti székely étterem
„Hagyományos ízek szokatlan köntösben” – így jellemezte az immár két éve, Budapest belvárosában megnyitott, székely gourmet étterem ügyvezetője Kárpát Burgert. Az új étlapjukon megjelent finomság alapja a töltött káposzta lett. A különleges ízek és fogások nem állnak távol a SZÉK csapatától. Folyamatosan arra törekszenek, hogy olyan íz világot jelenítsenek meg a vendégek tányérján, ami tradicionálisan székely, ugyanakkor tökéletesen képviseli az egyre népszerűbb bistro konyhát.

A SZÉK-ben a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az étterem ma már arról is ismert, hogy étlapja minden évben kétszer újul meg. A tavasznak és a nyárnak, de az ősznek és a télnek is megvan a jellemző íze, amit szeretünk viszont látni az asztalon.
„Folyamatosan keressük az új utakat a gasztronómia területén és mindig valami extrával próbálkozunk. Az elején nagy sikere volt a „Székely Szusi” ötletünknek, amikor a székely ízeket szusi formába öntöttük. A bistro kultúrára nagyon jellemző, hogy ezek a gyorsan fogyasztható ételek egyre extrémebb formában kerüljenek a tányérra. Ezért úgy gondoltuk, hogy egy a „Kárpát Burger” lesz az a fogás, ami meglepheti az embereket” – foglalta össze az étterem székelyudvarhelyi származású ügyvezetője, Varga Szidónia.

Egyedi megoldás jellemezi a töltött káposztást burgert
Ha valaki nehezen képzelné el, hogy milyen lehet a töltött káposzta burger formában, azoknak az étterem séfje Réti Sebestyén elárulta a kulisszatitkot.
„Minden alkotóelem, amit egy töltött káposztától várnánk ott lesz a tányéron, de egyedi formában, az amerikai hamburgerekre jellemző kivitelezésben varázsoljuk vendégeink elé. Nem kell aggódni, nem a töltött káposzta bundás változata kerül két buci közé, ettől jóval egyedibb megoldást gondoltunk ki” – mondta sokat sejtetően a séf, aki korábban a Déryné Bistro a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette.
Az étteremre jellemző az is, hogy az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik. Így olyan összetevőkkel tudnak alkotni, amitől minden étel kicsit, vagy épp nagyon, egyedivé válik.

„Az őszi-téli étlapkínálatunk különlegessége még az Udvarhelyszéki Báránycsülök Roládunk. Vörösborban zöldfűszerekkel és gyökér zöldségekkel konfitáljuk és roládban sütjük az omlósan ízletes bárányt, majd saját redukált pecsenyelevével tálaljuk. De megújul a Csorba levesünk is. Ezt az autentikus fogást most sült káposztával, fűszeres húsgombóccal, friss lestyánnal és csomborral ízesítve készítjük. A Káposztás Húsos Csorbánk annyira tartalmas leves lesz, hogy akár már egy főfogásnak is megfelel majd. És, persze, nem teljes egy ebéd vagy egy vacsora desszert nélkül, így ezt a kínálatunkat is autentikus ízek újragondolásával erősítjük.

A Puliszka és Tökmagkrémmel töltött Kosárka egy igazán édes élmény lett. A krémesített kukorica és a fűszeres tökmag harmonikus íz világa omlós tészta kosárban sós karamell öntettel egy igazi erdélyi gourmet fogásként készült el” – tette hozzá az étterem ügyvezető tulajdonosa, aki Réti Sebestyénnel közösen álmodta meg az új étlapot.

Varga Szidónia és Réti Sebestyén

Ízekben és hitvallásban is Erdélyt népszerűsítik
Az ősi receptek a modern konyhatechnológia ötvözésével a fúziós konyhát erősítik és egyre nagyobb sikerrel. A Szék Restaurant & Bar-t a Dining Guide a 120 legjobb magyar étterem közé is beválasztotta.
„Külön öröm számunkra, hogy már a szakma is elfogadott minket és komoly visszaigazolásokat kapunk. Az, hogy egy olyan tájegységhez húzunk, ami eddig nem volt ismert a magyar gasztronómiában különleges, de egyben nehéz feladat is. Ráadásul mi nemcsak az ízekben képviseljük az erdélyi konyhát, hanem a hitvallásban is. Aki hozzánk betér egy kis történelmi áttekintést is kaphat Székelyföldről” – mondta Varga Szidónia.

A SZÉK minden gasztro- és borszerelmes számára különleges élményt tartogat. Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk. Emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.