Az örök város varázsa

2024. 30. 01., 8:13pm
A Virág Judit Galéria hamarosan nyíló kiállítása

 

by Szendi Horváth Éva

Róma és Budapest  1800 és 1948  közötti képzőművészeti kapcsolatait mutatja be

A Galéria tematikus kiállítás-sorozata három, kulturális szempontból kiemelten fontos európai főváros és Budapest között lévő művészeti kapcsolatok és kölcsönhatások rendszerét reprezentálja.
A modern magyar művészet kialakulása és sokszínűsége szorosan összefüggött festőink és szobrászaink hosszabb-rövidebb ideig tartó berlini, párizsi és római utazásaival. Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. Évszázadokon át Európa valamennyi fontosabb művészeti központjában az akadémiai képzés kiegészítő eleme volt az itáliai, mindenekelőtt a római tanulmányút. Festők, írók, gondolkodók százai töltöttek el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, majd később a barokk emlékek tanulmányozásával. A képzőművészeti emlékek kimeríthetetlen tárháza mellett Róma a korszak legfontosabb vallási centruma is. Így az utazások elsődleges célpontja a 18-19. század fordulóján az örök város volt. A két világháború közt számos magyar művész, szobrász, építész kapott állami ösztöndíjat a Római Magyar Akadémián.

A Róma-Budapest című, a sorozat harmadik és egyben lezáró részeként megrendezett kiállítás és a hozzá kapcsolódó kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze e gazdag évszázad művészeti irányzatait, kiemelten foglalkozik a római iskolával, és végigtekinti, hogyan vált meghatározóvá az olasz főváros a hazai művészeti élet szereplői számára. Hiánypótló kiállítás, amely először mutatja be átfogóan Róma kiemelkedő szerepét a magyar festészet, szobrászat és építészet vonatkozásában, a közönség pedig eddig ismeretlen remekművekkel  találkozhat.

RÓMA-BUDAPEST KIÁLLÍTÁS

Róma-Budapest, 1800–1948.

RÉSZLETEK

Kiállítás: 2024. február  22. és március 28. között minden nap a Virág Judit Galériában

Tárlatvezetések:
Február 24. (szombat) 11 óra (Szeredi Merse Pál)
Február 29. (csütörtök) 16 óra (Kelen Anna)
Március 21. (csütörtök) 16 óra (Kelen Anna)
Március 23. (szombat) 11 óra (Kaszás Gábor)