Az örök megújuló

2024. 19. 01., 2:38pm
A belvárosi Arts and Café adott otthont Major László Sándor Krúdy Bronzérmes festőművész dinamikus absztrakt festményeinek bemutatására

 

by Szendi Horváth Éva

Az alkotás Major László Sándor életében gyermekkora óta nagyon fontos szerepet tölt be. Eleinte mindenféle elektromos és mechanikus szerkezeteket épített. Már akkor is nagyon szeretett kísérletezni, mindig valami újat kipróbálni. A mechanika titkait édesapjától leste el, az elektronika törvényszerűségeit pedig nagybátyától tanulta meg. Szerencsére édesapja műhelyét és szerszámait mindig használhatta.

2003-ban egy francia kinetikus szobrász munkáit látva észrevette a hasonlóságot a művészeti alkotások és a saját játékos szerkezetei között. Így született meg benne az az elhatározás, hogy ő is erre az útra lépjen. Alig másfél évre rá, 2005-ben került sor az első, rézből készült kinetikus szobrait bemutató önálló kiállítására. Később a műhelyéből festetlen réz képszobrok is kikerültek, melyek mind a forgásról szóltak. Kinetikus képeit mindig kisplasztikával tette izgalmassá. A család és a munka mellett számára ez a tevékenység kiváló hobbyt jelentett.

Ám egy súlyos betegség után Major László Sándor 2016-ban végképp a művészet felé fordult. Ugyanekkor született meg a fénylő képek ötlete, mely a forgás egy másik arcát mutatja fel. A mozgás élettel tölti be a teret, a lighting art képek jól láthatók nappal és sötétben pedig hangulatos derengő fényt adnak. Azt a gépet, mely a fénylő rajzolatokat készíti, több mint két éven át építette és többször tovább fejlesztette. Elhatározta, hogy alaposan megtanul festeni és képei hátterét így alakítja majd ki. Festményei, valamint a célszerszámok készítése során tudását kisebb-nagyobb mértékben nyolc-kilenc különféle szakmából merítette. Közben megismerkedett a művészettörténet különböző korszakaival és meghatározó alakjainak a munkásságával is. Nagy hatással voltak rá Csontváry Kosztka Tivadar és Moholy Nagy László festményei, illetve Haraszti István kinetikus szobrai, aki a művészeti eszköztárába a mozgást építette be. A művész-óriások ötleteit Major László Sándor egybegyúrja és új gondolatokkal ötvözve komponálja meg dinamikus absztrakt kinetic art és lighting art festményei.

A kitartó munka meghozta gyümölcsét. Major László Sándor FÉM-beli bemutatkozása immár a negyvenedik a csoportos, illetve önálló kiállításainak a sorában. A falakon most csak az ő művei láthatók. A művész alkotásainak régi kedvelői örömmel tapasztalják, hogy munkásságában új színek és formák jelentek meg. Aki pedig először találkozik Major László Sándor művészetével, az tetten érheti a hitvallását is.  Az ő célja az, hogy munkáival harmóniára, vidámságra, az élet örömeire terelje a figyelmet és mosolyt csaljon az emberek arcára.

A kiállítás 2024.március 14-ig tekinthető meg.